De vorbă cu designerul Răzvan Chelu despre lemn și formele sale feminine – Lemnia

Stejar, fag, abanos, palisandru – dacă primul gând pe care l-ai avut citind aceste cuvinte este că ne pregătim de reamenajare și o să-ți arătăm vreun dulap nou și extravagant, greșești doar parțial 🙂 . Și asta pentru că un dulap întreg sau măcar o consolă în care să adunăm toate gențile și portofelele Lemnia pe care ni le-am dori nu ar da deloc rău în biroul nostru.

Glumim 🙂 . De fapt, vorbim astăzi despre brandul de handcrafted wooden bags Lemnia, universul designerului de obiect Răzvan Chelu și al tatălui său, care “îmblânzesc” lemnul și îi dau valențe feminine încă din 2014. Iar rezultatele sunt fermecătoare – o dovadă clară este că una dintre piesele Lemnia a fost inclusă în portofoliul Muzeului Genților din Amsterdam. Dar pentru că Lemnia are mult mai multe ramificații (și combinații de esențe și colecții și teme), l-am rugat pe co-fondatorul Răzvan, fost participant la programul Hubcelerator, să ne povestească despre începuturile lor și despre îndrăzneala de a da lemnului dur un pic din delicatețea subtilă a unui accesoriu fashion.

LemniaRăzvan Chelu

Ai studii de arhitectură, însă ai devenit cunoscut mai ales ca designer de obiect, prin intermediul Lemnia. Ce te-a convins că designul ți se potrivește mai degrabă și cât de mult îți influențează arhitectura colecțiile de astăzi?

Am absolvit Facultatea de Arhitectură “Ion Mincu” în urmă cu câțiva ani și sunt convins că a fost cea mai bună alegere. Cu siguranță aș alege același drum dacă m-aș întoarce în timp. În anii de studiu am luat contact și cu alte ramuri ale designului, printre care cea de obiect și de modă, și tot atunci am primit o bursă în Portugalia, Lisabona, orașul în care s-a născut ideea Lemnia.

Trecerea de la arhitectură la design de obiect a fost treptată și naturală. Arhitectura îmi place în continuare foarte mult, însă pentru designul de obiect am simțit o chemare mai puternică. Tot parcursul meu ca arhitect îmi influențează în continuare colecțiile, cu siguranță: ca exemplu, cea mai recentă colecție se numește Geometric, iar obiectele care o compun se nasc din formele geometrice de bază.

LemniaColecția Geometric, piese minimaliste din abanos și piele naturală

Pentru că ai adus aminte de Lisabona și de începuturile Lemnia, povestește-ne cum ai ajuns în această poveste?

Deși oficial Lemnia există din anul 2014, pot spune că povestea începe din copilăria mea, atunci când am făcut cunoștință cu acest material, pentru că îmi plăcea să-mi petrec timpul la atelierul de tâmplărie al tatălui meu. Mai târziu, așa cum am povestit mai sus, design-ul a devenit o altă pasiune de-ale mele în timpul facultății, iar în momentul în care am văzut în Lisabona o geantă realizată din bucăți de oglindă în care se reflecta raftul din lemn pe care era așezată, am avut o sclipire de moment și m-am întrebat “Cum ar fi dacă…?”. Astfel, din pură curiozitate, am creat prima geantă împreună cu tatăl meu, fără a avea planul de a face genți în continuare.

LemniaGeanta Square din colecția Geometric

Răspunsurile pozitive din partea celor care au văzut-o și au început să ne comande genți au reprezentat imboldul și certitudinea că vreau să continui pe acest drum. Totul s-a conturat asemănător unui puzzle – elemente care aparent nu aveau legătură între ele s-au îmbinat perfect, la momentul potrivit și au dat naștere acestei povești, în care cred foarte mult și căreia acum îi dedic tot timpul meu.

LemniaGeanta Square din colecția Geometric

De ce lemn? Ce fel de lemn? De unde vine lemnul Lemnia? 🙂

De ce lemn? Pentru că acesta este materialul de la care a plecat ideea, apoi primele desene, urmând prima colecție, creionându-se în continuare toată povestea. Lemnul cu care lucrăm provine în mare parte din România – stejar, fag, dar și de pe meleaguri îndepărtate, dacă ne referim la esențe exotice, cum ar fi abanosul. Și în permanență testăm și căutăm noi esențe potrivite pentru a realiza genți și portofele.

LemniaGenți din colecția Heritage din lemn de fag cu sau fără furnir de abanos și denim, plută sau piele naturală.

Care este parcursul colecțiilor Lemnia și cum sunt împărțite responsabilitățile între tine și tatăl tău?

Totul începe cu o IDEE – nucleul unei colecții – iar apoi încep să realizez schițele. Acesta este procesul creativ, care “fură” multe ore din zi, însă deja colecția începe să prindă formă și putem trece la următorul pas, unde intervine experiența tatălui meu – realizarea machetelor, iar mai apoi a prototipurilor. Întregul proces este o muncă de echipă, iar atunci când modelul este definitivat, tatăl meu este cel care se ocupă integral de realizarea obiectelor, iar eu de a “plimba” și promova colecția prin lume.

LemniaGeanta Denim din colecția Heritage

Cât este handmade și cât este prelucrare instrumentală în Lemnia?

Îmi place întrebarea pentru că îmi dă posibilitatea să vă povestesc despre ceea ce numesc eu “Imperfecțiunea Perfectă”. Poate suna ciudat, însă îmi place să cred că fiecare “Imperfecțiune” dă viață unui obiect Lemnia. De ce? Pentru că fiecare geantă trece prin mâinile tatălui meu. Totul este “controlat” de mână, deci niciodată două produse Lemnia nu vor fi identice.

LemniaGeanta Blue din colecția No. 5, din piele naturală și lemn de stejar

Lemnul nu este unul dintre cele mai cuminți materiale întotdeauna. Ce provocări vă ridică?

Lemnul, într-adevăr, poate să ridice probleme în prelucrare, însă aici experiența de peste 20 ani a tatălui meu în lucrul cu acest material și-a spus cuvântul, astfel că este foarte greu să apară elemente neprevăzute și știm că oricât de neconvențională sau complicată ar părea o idee, o putem realiza. Provocarea este mai degrabă una de design, pentru a realiza, dintr-un material dur, obiecte destinate femeilor, obiecte care prind un contur feminin.

LemniaGeanta Circle din colecția Geometric

Prin ce aventuri ați trecut prelucrându-l?

Îmi place acest cuvânt – “Aventuri’ – și îl consider sinonim cu “Provocare”, “Colecție nouă”, “Esențe noi”. Pentru mine, orice nou model Lemnia este o aventură.

Dar cele mai mari satisfacții?

Cele mai mari satisfacții sunt fie atunci când pornim de la o idee, reușim să finalizăm un prototip și astfel se naște un model nou, fie atunci când primim mesaje și poze de la femeile care aleg Lemnia, fie atunci când suntem invitați să împărtășim povestea noastră celor interesați, prin intermediul unor astfel de interviuri sau prin invitațiile de a expune în cadrul evenimentelor de design pe care le organizează. Și lista satisfacțiilor poate continua multe rânduri de aici.

LemniaChiar dacă ideea Lemnia a apărut în Portugalia, o parte dintre piesele voastre ne duc cu gândul la tradițiile românești de odinioară. Care este mesajul din spatele colecțiilor Lemnia?

Probabil te referi la una dintre colecțiile noastre, care ne este foarte dragă, colecția Folclor. Prin aceasta ne-am popus să celebrăm creativitatea satului românesc, actualizând trecutul printr-un design avangardist care încorporează elemente tradiționale. Însă nu ne-am oprit la reinterpretarea tradiției, ci am îmbrățișat provocarea de a produce genți dincolo de elementele spațiului mioritic, îndreptându-ne către o perspectivă internațională asupra designului de produs, într-o zonă ce lasă mai mult loc de manifestare ludicului și experimentului.

LemniaGeanta Inima din colecția Folclor, din lemn cu furnir de palisandru și piele naturală

Includerea în portofoliul Muzeului Genților din Amsterdam este una dintre marile realizări Lemnia. Cum ați ajuns acolo? 🙂

Ceva mai devreme povesteam despre satisfacții și spuneam că lista este lungă. Iată una dintre cele mai importante realizări ale noastre: expunerea unei genți Lemnia în Muzeul Genților din Amsterdam. A fost răspunsul și răsplata pentru toată munca depusă până atunci, dar și un moment în care ne-am dat seama că tocmai am primit o răspundere și mai mare față de publicul nostru pentru că, în mod firesc, au crescut și așteptările.

A fost un lanț fericit de evenimente (întâlniri, interviuri) care au condus la o întâlnire cu un reprezentant al muzeului, căruia i-am spus toată povestea Lemnia, i-am arătat ceea ce facem și după câteva luni am primit invitația de a expune o geantă în Muzeu.

LemniaCe urmează pentru Lemnia? 

Facem un pas important în această toamnă: inaugurăm studioul Lemnia din București, pentru că ne dorim să ne cunoaștem clienții nu doar în mediul online sau pe o perioadă scurtă în timpul evenimentelor de tip expoziții sau târguri. Astfel, vom putea avea legătură directă cu publicul nostru.

În paralel, în atelierul tatălui meu, se lucrează la următoarea colecție, încercând să surprindem de fiecare dată prin design și prin introducerea unor noi materiale.

LemniaGeanta Triangle din colecția Geometric

Portretul lui Răzvan și imaginile de produs pe fundal alb: Luminița Popescu

Gențile din colecția Geometric purtate de model: Ento

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed