Albastru Atemporal, Culoarea Anului 2018 pentru designerul de bijuterie Noha Nicolescu și arhitectul și designerul Hamid Nikola Katrib

Puține trăsături conturează mai apăsat personalitatea unei comunități decât atenția la spiritualitate și la tradiție – ne-a demonstrat propunerea de săptămâna aceasta pentru Culoarea Anului 2018 în România, proiect inițiat de Policolor. În spațiul românesc, și arta religioasă, și cea populară au avut dintotdeauna un cuvânt important de spus, așa că echipa formată din designerul de bijuterie Noha Nicolescu și arhitectul și designerul Hamid Nicola Katrib a extras din ele numitorul comun cromatic. Rezultatul: Albastru Atemporal, personaj principal al arhitecturii, ceramicii și portului popular românesc.

Albastru Atemporal

Albastru AtemporalNoha Nicolescu a studiat Universitatea de Arhitectură și Urbanism din București și a lucrat o lungă perioadă în design interior. Pasiunea pentru grafică, fotografie și poezie a convins-o treptat să înceapă să “proiecteze” la o scară mai mică și să experimenteze cu noi forme de expresie. Așa a început povestea Nohăi cu bijuteria – “o formă uimitoare de a mă exprima. Îmi place mult să lucrez la această scară, să simt materialele și textura lor. Rezultatul acestui proces surprinzător este o cale de a comunica cu ceilalți. Nu încep cu un concept complet sau cu un desen, pornesc mai degrabă de la un sentiment sau o senzație”, ne-a povestit ea.

“În România, la momentul actual, în designul interior predomină tonurile asociate naturii, de la verdele crud, la albastru denim, de la violet la griuri pastelate. A fost o tranziție firească spre proiectul nostru “Albastru Atemporal”. Propunem combinații cât mai naturale de verde și albastru, cu accente puternice care se potrivesc foarte bine cu texturile din lemn și, de asemenea, tonuri de contrast pentru ambiente interesante, care să inspire ordine și un spațiu mai amplu”, ne-a explicat Noha.

Albastru AtemporalHamid Nicola Katrib s-a născut la Bacău, a absolvit “Academie Libanaise des Beaux-Arts” din Beirut și în primii ani de carieră a semnat proiecte de amenajare în Arabia Saudită, Iordania și Qatar. În 2007 s-a întors în România și a deschis biroul de arhitectură și design interior Crea Decoration. Astăzi, a adunat în portofoliu proiecte de amenajare pentru apartamente de lux, cazinouri, pensiuni, case de vacanță, restaurante și magazine, toate cu o componentă importantă de eleganță excentrică și decoruri scenografice, influențate de pasiunea lui Hamid pentru pictură.

Albastru AtemporalProcesul de alegere a propunerii pentru Culoarea Anului 2018 în România a venit firesc pentru echipa Noha-Hamid: căutând un simbol al continuității creative românești.

“Am căutat o frecvență pe care a vibrat continuu, de-a lungul timpului, spiritul românesc. Am regăsit-o materializată în tradiție, de-a lungul timpului, în culoarea albastră, și am denumit-o “Albastru Atemporal”. În arta populară românească, albastrul este considerat, cel mai adesea, simbol al spiritualității. Se asociază cu adevărul, inspirația, creativitatea, liniștea, introspecția și contemplarea. Lipsit de materialitate în sine, albastrul are potențialul de a transforma realul în imaginar”.

Albastru AtemporalAlbastru AtemporalBijuterii semnate de Noha Nicolescu

La fel ca fiecare dintre propunerile de până acum ale proiectului ( le găsești pe toate aici), și alegerea echipei Noha-Hamid a avut o componentă educativă, care s-a transformat într-o încurajare cromatică de această dată.

“Credem că prima regulă este să nu ne fie frică de culori. Ar trebui să nu mai optăm mereu pentru pereții albi. Totuși, e nevoie de un echilibru, așa că a doua regulă este să nu exagerăm și să ne limităm la combinații simple, aerisite, de bun gust. Dacă nu știm ce să facem, putem căuta o soluție simplă care să ni se potrivească, să ne binedispună, la care să ajungem prin documentare și inspirați de sfaturile specialiștilor”.

Albastru AtemporalAmenajare semnată de Hamid Nicola Katrib

Albastru AtemporalTablou semnat de Hamid Nicola Katrib

Aceasta a fost ultima propunere pentru Culoarea Anului 2018 în România, proiect inițiat de Policolor. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro și pregătește-te de vot începând de săptămâna viitoare. Te ținem la curent.

Fotografii: prin Noha Nicolescu și Hamid Nicola Katrib

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed