De vorbă cu Ioana Bănică, Marele Deget Mare, despre ce cadouri ne pregătește de Crăciun

Ioana, creatoarea Marele Deget Mare, ne pregătește o nouă colecție de cadouri zglobii pentru Made in RO – Târg de design românesc. Ne plac accesoriile textile și jurnalele ei pentru mixul atât de creativ și, uneori, exploziv de materiale. Și pentru că aduc mai aproape de noi plăcerea și surpriza jocului, o nostalgie copilărească.

Marele Deget Mare - Designist 9Ioana Bănică

Veniți să le descoperiți pe 21 și 22 decembrie, la Impact Hub Bucharest, unul dintre cele mai creative spații din București, aflat chiar în Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc, pe str. Halelor nr. 5 (etajul 2 & etajul 3).

Vizual final Made in RO III variantaVizualul este un concept semnat de Alexandru Nimurad (www.behance.net/Nimurad)

Obiectele tale ne amintesc de orele de lucru manual. Te vedeai încă de atunci cu acul şi aţa în mână?

Recunosc că de mică am încercat să-mi fac singură lucruri: de la hainele pentru păpuşi, jurnale, la machete de case fantastice. Primul jurnal l-am cusut când nici nu ştiam să scriu bine, era minuscul, iar primele cuvinte atârnau greu: « Oare de ce existăm noi? ».

Marele Deget Mare - Designist 7Globuri “Les Triplettes de Noël”

 Cum a crescut Marele Deget Mare?

Marele Deget Mare a crescut de la dorinţa de a face cu mâinile mele, deci cu mult drag, cadouri pentru prieteni şi familie. O fi un defect profesional (am terminat arhitectura de interior), ori doar o înclinaţie a mea spre meşteşug, nu ştiu. Dar de atunci până acum, adică de vreo trei ani, aş putea zice că mi-am lărgit cercul de « prieteni » destul de mult, fiindcă mi-am dat seama că cel mai bine este să faci ceva din pasiune.

Marele Deget Mare - Designist 11O, brad frumos!

Ne place că mixezi fain culori şi pattern-uri, creând un joc. Mizezi pe ludic în reapropierea faţă de obiecte un pic uitate – cum sunt jurnalul sau caietul de reţete?

Până la urmă, după toate orele muncite zilnic, pot spune că m-am jucat, că am inventat o nouă  poveste, o nouă “jucărie”.

Îmi plac obiectele care aduc  un pic de prospeţime în viaţa de zi cu zi, prin culori, idei ori prin funcţiuni. De asemenea, îmi plac lucrurile care te forţează să te desprinzi de lumea virtuală care se învârte între calculator şi smartphone,  şi să te reîndrepţi către mijloacele clasice, cum sunt hârtia şi stiloul.

Marele Deget Mare - Designist 10Podoabe de Crăciun

Creezi de la zero jurnalele? Ne putem alege orice mesaj pe care tu să-l ilustrezi prin mixul de textile pe copertele lui?

Un jurnal începe cu o idee schiţată pe hârtie care apoi e transpusă pe viitoarea copertă. Ideea vine de multe ori din partea celor care îşi doresc un jurnal,  şi atunci parcă este şi mai incitant pentru mine, dându-mi silinţa să ilustrez cât mai bine o idee exprimată de cele mai multe ori doar prin cuvinte.  Aşa că, aştept idei!

Marele Deget Mare - Designist 16

Găteşti? 🙂

Da, mă străduiesc aproape zilnic.  Uneori mă înham şi la fursecuri ori prăjituri.

Marele Deget Mare - Designist 14

Care sunt cele mai dorite creaţii Marele Deget Mare până acum?

Cred că reţetarele au avut un mai mare succes. Poate oamenii mai curând ar scrie reţete culinare decât reţete de viaţă, deşi odată ce apuci stiloul, el te poate îmbia şi îndruma spre alte feluri de scriere.

Marele Deget Mare - Designist 15

Ce aduce nou Marele Deget Marela Made in RO?

În ultima vreme am cercetat un pic folclorul care vorbeşte despre zâne, iele şi vâlve, bune sau rele, dar mai ales frumoase şi ispititoare. Am cules câteva idei, iar pentru că păsările sunt încărcate de atâtea semnificaţii, am ales să ilustrez câteva Măiestre, zâne transformate în păsări,  pe jurnale cusute cu migală şi pasiune. Jurnalele vor fi o continuare a unui proiect de colaborare cu Alina Turdean,  cu care am conceput o serie de gulere pentru cele mai vrednice de interes zâne din folclorul românesc.

Marele Deget Mare - Designist 8Gulere inspirate de zâne

Cât costă un jurnal creat de tine?

Preţul unui jurnal depinde de dimensiuni, de complexitatea ideii şi de materialele folosite, încadrându-se între 50 şi 160 de lei.

Marele Deget Mare - Designist 13Jurnalul cu Măiastră

Creațiile Marele Deget Mare te asteaptă să le admiri și să le iei acasă la Made in RO – Târg de design românesc, pe 21 și 22 decembrie, la Impact Hub Bucharest, aflat chiar în Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc, pe str. Halelor nr. 5 (etajul 2 & etajul 3).

cover foto Made in RO III

Susține designul Made in RO și uploadează acest cover photo pe profilul tău de facebook!icon smile Made in RO   Târg de design românesc, ediția a III a, vine pe 21 și 22 decembrie @ Impact Hub

Facebook event aici.

Fotografii: prin Marele Deget Mare

One Comment

  1. […] 5. Că tot am ajuns la jurnale sau agende, v-o prezentăm pe Măiastra, creație Marele Deget Mare. Mixul textil de pe copertă împrumută aripi […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed