De vorbă cu Maria Burachu, creatoarea Woodish

Prima imagine Woodish care ne-a rămas la suflet a fost cea a căsuței-noptieră, care îți ține cartea… pe acoperiș, acolo unde ai lăsat-o de cu seară 🙂 Apoi am început să vedem pe la prieteni inele de citit Woodish. Și uite așa am ajuns să stăm de vorbă cu Maria, creatoarea Woodish crafts.

Woodish - casuta - Designist (1)

De ce lemn, cum s-a născut Woodish?

Brandul Woodish este o împletitură fluentă între pasiunea mea pentru lemn, design şi imagine.

Este cel mai firesc demers şi cel mai personal lucru. A fost creat din necesitatea de materializare a propriei viziuni asupra craftului şi designului. De ce lemn? Ar trebui să întrebaţi lemnul, de ce Maria? Iubesc natura şi lucrurile organice încă de la începuturi. Lemnul nu este o alegere, este ceva de la sine înţeles

Woodish - Maria Burachu - DesignistMaria Burachu, creatoarea Woodish

Ce faci tu când nu ești “capul frumuseților” la Woodish? Mai ai timp și pentru alte proiecte?

Desigur, în general spun da la orice proiect ce presupune o colaborare sănătoasă.

Săptămâna aceasta am terminat o serie de produse Woodish personalizate cu simboluri ezoterice, la care am lucrat împreună cu un astrolog, în cadrul prezentării lor la un târg de profil.

Pe viitor veţi vedea Woodish făcând coşuri de legume pentru Ecoshopping sau tablouri personalizate pentru The Plot.

În rest, sunt biciclist full time, apoi lucrez pe online şi imagine la Photoliu (which I love), în final, sunt cu tata în atelier, mirosind a lemn şlefuit 🙂

Woodish - foto - Designist (1)Fotografii imprimate pe lemn: prețurile variază între 40 lei (A6) și 80 lei (A4). Imaginea se poate imprima şi pe forme neregulate, circulare sau felii de lemn.

Woodish - foto - Designist (3)

Am spune că inelele Woodish pentru citit sunt deja foarte populare. Cum ai ajuns la această formă a inelului, ce te-a inspirat? Ai încercat și alte inele pentru citit și ai intuit din proprie experiență ce trebuie și cum trebuie, de fapt, făcut?

Conceperea tuturor produselor Woodish a constat într-un research foarte amplu. Pasiunea mi-a fost alimentată de toată inspiraţia pe care am găsit-o în diverse bloguri, de-a lungul timpului. Obiectele Woodish sunt un melanj adaptat propriului stil din toate lucrurile pe care le-am văzut şi mi-au plăcut.

Fiind interesată de cărţi şi activitatea citirii, am vrut să am produse related to that. Astfel am conceput căsuţa noptieră – suport pentru carte, şi inelul ce facilitează citirea. Am întâlnit variante ale acestor concepte în activitatea mea de browsing şi le-am reinterpretat, creând un design adaptat la stilul Woodish. Îmi doresc să lucrez în continuare produse care încurajează activităţile ce ajută la conturarea unui suflet frumos şi sănătos (citit, scris, desenat).

Woodish - reading ring - Designist (1) Woodish - reading ring - Designist (2) Inelele pentru citit costă 15 lei.Woodish - reading ring - Designist (4)

Unde și cum îți lucrezi produsele? Cât ar trebui să așteptăm, de exemplu, dacă am comanda o căsuță cu rafturi?

De când am început să lucrez în lemn am avut diferite spaţii de desfăşurare. În podul părăsit al bunicilor, la rulota de la munte a părinţilor mei, prin curtea unor prieteni de familie, şi în prezent am un atelier în blocul de vizavi pe care îl împart cu tata. Cel mai frumos mod de a lucra este în aer liber, bineînţeles.

Durata construirii unei căsuţe din lemn este de aproximativ o săptămână. Planul şi necesarul pentru materiale, debitarea lemnului, şlefuirea, lăcuirea pieselor, construirea propriu-zisă şi finisajele.

În general, cel mai mult lucrez la finisaje şi la scoaterea în evidenţă a frumuseţii lemnului. Fiecare suprafaţă a produselor, fie coastere, sketchbooks sau inele, este finisată cu grijă, lăsând-o foarte fină la atingere.

Woodish - Designist (1)Căsuță Woodish, prețul ei începe de la 20o lei

Cât de mult pot fi personalizate jurnalele Woodish, cu coperte din lemn? Practic poți imprima aproape orice imagine pe lemnul copertei?

Sunt îndrăgostită irevocabil de acest procedeu al transferării fotografiei pe lemn. Are un potenţial uimitor pentru creativitate. Am studiat fotografia şi acum lucrez în lemn, aşadar această tehnică este cea mai fericită combinaţie pentru mine.

Pe lemn se poate imprima absolut orice! Orice imagine pe care o am în format digital, ca apoi să o printez, se poate transfera pe lemn. De exemplu, pentru a face un tablou cu o fotografie imprimată pe lemn durează aproximativ două zile.

Uneori mă simt depăşită la gândul numeroaselor direcţii în care mă pot duce cu acest procedeu extraordinar. Din experienţă, imaginile care conţin mult alb sunt cele mai potrivite pentru lemn, deoarece  după transfer, ce era alb în poză, acum devine transparent şi preia textura lemnului.

Woodish - jurnale - Designist (4) Woodish - jurnale - Designist (5)Jurnalele Woodish: cele simple costă 110 lei, cele imprimate 130 lei.

Woodish - jurnale - Designist (1)

Cum legi jurnalele, ce tip de hârtie folosești?

Legătoria pentru caiete am învăţat-o din tutoriale Youtube. Procedeul se numeşte Coptic-stitch, originar în Egipt, încă din secolul IV e.n. Numeroase variaţii ale acestei tehnici au rămas populare datorită eficienţei lor, folosindu-se şi în prezent. La Woodish 🙂

Hârtia pe care o folosesc se numeşte ‘Hârtie reciclată fină’. Este mai smooth decât hârtia albă normală, o idee mai subţire şi mai bej. Folosesc si hârtie albă normală.

Woodish - Designist (2)

Woodish - jurnale - Designist (2)

Cum personalizezi coasterele din lemn? 

Coasterele sunt în top ‘produsele mele preferate’ deoarece colaborez cu ilustratori. Eu vin cu feliile de lemn extra finisate, le livrez ilustratorilor care au libertate totală de exprimare, apoi le primesc şi le finisez cu lac semi-mat. Sunt fascinată de viziunea oamenilor cu care lucrez şi de ilustraţia pe lemn, fiind mereu în căutare de artişti desenatori. Până acum am lucrat cu artişti precum: Potop, RO QIC, Victor Diaconu , George Nedelea.

Woodish - Designist (3)

Coasterele din lemn lucrate de ilustratori costă 80 lei.

Woodish - coastere - Designist (4)

Care e feedback-ul primit la câteva luni de la lansarea Woodish?

Înainte ca Woodish să fie lansat, numai trei oameni au avut idee de conceptul lui. Am lucrat în tăcere la produse, portofoliu, imagine, apoi împreună cu sora mea la branding şi strategie. După lansare am stat şi m-am minunat, am lucrat şi m-am minunat, am vândut şi m-am minunat ( mă minunez continu) la cât de organic se răspândeşte Woodish având un feedback pozitiv. Prioritatea mea este de a livra produse de calitate, asta fiind cea mai bună metodă de marketing şi promovare 🙂

Woodish - coastere - Designist (5)

Woodish - coastere - Designist (2)

Te-am găsit și pe etsy.com, și pe breslo.ro. De unde vin cele mai multe comenzi?

Cele mai multe comenzi vin direct de pe Facebook şi din word of mouth. Pe Breslo am vândut până acum inele pentru citit, dar momentan nu mai activez pe site-ul lor. Pe Etsy mi-am aranjat magazinul, dar nu m-am ocupat  activ de promovare sau vizibilitate, iar recent am avut marea surpriză de a vinde un sketchbook lui Jordan, din Florida. Şi iar mă minunez la ideea unui caiet făcut de mine ce călătoreşte aşa departe.

Woodish - reading ring - Designist (3)

Woodish - casuta - Designist (2)

Planuri pentru 2014?

DA! Inclusiv 2013. Voi avea o serie bine pusă la punct de cadouri pentru sărbători.

În curând voi lansa câteva caiete gravate abordând patternuri cu motive tradiţional româneşti, azteci şi northern. Acestea sunt elementele vizuale pe care le apreciez foarte mult.

Caietele le voi grava cu băieţii, la atelierul The Plot.

De asemenea, am terminat două schiţe de design pentru seria de căsuţe. Mai exact, voi lansa o noptieră şi un cuier, ce vor avea design minimalist-witty abordând stilul meu preferat – cel scandinav.

Woodish - foto - Designist (2)

Dacă ne-a picat ceva cu tronc, comandăm la…
woodishcrafts@gmail.com
Mesaj pe Facebook

Woodish - foto - Designist (6)

Fotografii: prin Woodish

4 Comments

  1. […] spune o poveste. Maria Burachu, de la Woodish (citiți un interviu cu ea la prietenii noștri de la Designist), face din lemn obiecte care bucură privirea oricărui bookaholic și, mai mult decât atât, sunt […]

  2. Super tare interviul!
    Felicitări Maria pentru parcursul de până acum și mult succes pe viitor! Aștept surprizele pentru cadourile de sărbători.

  3. […] 3. Inelul perfect care ține cartea deschisă, și care mai vine și frumos pe deget. Reading ring de la Woodish. […]

  4. Dariu

    Buna ziua, ce lemn folositi pentru imprimarea unei coli A4?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed