Design din natură: ambalaje care se pot mânca, textile din alge sau pahare din trestie de zahăr

Se spune că niciun act estetic produs de om nu poate să depășească frumusețea de care e capabilă natura. Dar trebuie să recunoști că atunci când auzi membrană, compost, alge fibroase și coji, nu îți vin neapărat în minte cele mai estetice imagini. Nici nouă până în luna mai, când am vizitat evenimentul polonez Łódź Design Festival și am văzut cum tinerii designeri din secțiunea make me! (polonezi și nu numai) au reușit să creeze, modeleze și inventeze o mulțime de piese uluitoare din materiale “culese” direct din natură.

Ambalajele vii SCOBY – designer: Róża Rutkowska (Roza Janusz) – Polonia

eco

Despre designerul Róża Rutkowska am aflat că “își propune să descopere, prin activitatea ei de design, noi sensuri pentru creație și creștere”. Iar ambalajele vii SCOBY sunt dovada… vie: un proiect inspirat din agricultură, care se folosește de aceleași unelte de care e nevoie ca să crești ceapă și din care rezultă materialul SCOBY, hrănit cu un extract de deșeuri agricole. Nu sună deloc apetisant, dar uite cât de fragil și fin arată. Și eco! Îl poți mânca sau găti împreună cu produsul pe care ambalajul îl conține. Gustul seamănă puțin cu cel de kombucha. 🙂

“Materialul este o membrană care poate fi consumată alături de conținutul ambalajului (transformată în băutură probiotică) sau poate deveni compost. Deci poate că, în curând, ambalajele nu vor mai polua mediul, ci îl vor îmbogăți?”, a explicat designerul. 

Materialele textile Marine Cotton create din alge  – designer: Melanie Glöckler (Germania)

eco

Folosindu-se de procedee tehnologice nou interpretate și de studii îndelungate, designerul german Melanie Glöckler a ajuns la concluzia că algele fibroase, care cresc de 40 de ori mai repede decât plantele cu rădăcini și sunt adeseori privite cu un ochi critic, se pot transforma într-o valoare surprinzătoare: materiale textile viabile.

“Fie sub formă de produse semi-manufacturate, fie ca piese complet crescute, Marine Cotton reprezintă alternativa eco la resursele și tehnologiile actuale din industria textilă, o reîntoarcere la natură cu ajutorul mijloacelor prezente”, a explicat designerul.  

Paharele de cafea CaneCup din trestie de zahăr – designer: Hannah Burrell (Australia)

eco

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed