Design din natură: ambalaje care se pot mânca, textile din alge sau pahare din trestie de zahăr
Se spune că niciun act estetic produs de om nu poate să depășească frumusețea de care e capabilă natura. Dar trebuie să recunoști că atunci când auzi membrană, compost, alge fibroase și coji, nu îți vin neapărat în minte cele mai estetice imagini. Nici nouă până în luna mai, când am vizitat evenimentul polonez Łódź Design Festival și am văzut cum tinerii designeri din secțiunea make me! (polonezi și nu numai) au reușit să creeze, modeleze și inventeze o mulțime de piese uluitoare din materiale “culese” direct din natură. Ambalajele vii SCOBY – designer: Róża Rutkowska (Roza Janusz) – Polonia Despre designerul Róża Rutkowska am aflat că “își propune să descopere, prin activitatea ei de design, noi sensuri pentru creație și creștere”. Iar ambalajele vii SCOBY sunt dovada… vie: un proiect inspirat din agricultură, care se folosește de aceleași unelte de care e nevoie ca să crești ceapă și din care rezultă materialul SCOBY, hrănit cu un extract de deșeuri agricole. Nu sună deloc apetisant, dar uite cât de fragil și fin arată. Și eco! Îl poți mânca sau găti împreună cu produsul pe care ambalajul îl conține. Gustul seamănă puțin cu cel de kombucha. 🙂
Materialele textile Marine Cotton create din alge – designer: Melanie Glöckler (Germania) Folosindu-se de procedee tehnologice nou interpretate și de studii îndelungate, designerul german Melanie Glöckler a ajuns la concluzia că algele fibroase, care cresc de 40 de ori mai repede decât plantele cu rădăcini și sunt adeseori privite cu un ochi critic, se pot transforma într-o valoare surprinzătoare: materiale textile viabile.
Potrivit Acordului Internațional al Cafelei, se estimează că 600 de miliarde de pahare din plastic și hârtie sunt folosite anual la nivel mondial și aproape niciunul dintre ele nu se poate recicla, nu este făcut din materiale naturale sau sustenabile și nu se biodegradează. Designerul australian Hannah Burrell și-a propus să găsească o alternativă pentru ele și a creat CaneCup, un pahar produs integral din trestie de zahăr. Are un capac pliabil, e ușor, simplu de folosit și te poți lipsi de el rapid când ai terminat cafeaua. Suportul pentru cuțite Gutt – designer: Maria Żołyńska (Polonia) Atunci când gândești bucătăria ca un ansamblu arhitectural și când ești pasionat de conceptul reuse-remake și de ceramică, așa cum este designerul polonez Maria Żołyńska, materialele capătă noi valențe și funcționalități. Așa a apărut suportul Gutt, creat din terrazzo rezultat din deșeuri ceramice. O alternativă eco și o multitudine de posibilități estetice și cromatice într-o formă organică. Materialul de construcție EGGy – designer: Kamil Kowalczyk (Polonia) Câte lucruri poți să faci din coaja de ou în afară de vreun remediu natural pentru afecțiuni diverse sau pur și simplu…mizerie în bucătărie? Pentru designerul polonez Kamil Kowalczyk răspunsul e mult mai larg: farfurii și o mulțime de alte piese ceramice, ba chiar și o lanternă! Materialul EGGy este sustenabil și reduce consumul de porțelan mulțumită adaosului de coji de ou mărunțite pe care Kamil le adaugă în amestecul care urmează să intre la ars, în cuptor. Cromatica variază de la roz la albastru, iar piesele au o textură pe care nu ai cum să nu o atingi continuu. |