Experiment scandinav. Aşa ar arăta una dintre casele în care ne-am muta mâine.

Ne-am hotărât să facem un experiment: am ales câteva fotografii care ne plac la nebunie din 7 case în stil scandinav și le-am pus împreună ca și cum ar forma o singură locuință. Cu living, dining, dormitor, bucătărie – o locuință ideală sau un moodboard pentru orice împătimit al stilului nordic, cu punctele lui forte: luminozitate, elemente naturale, design simplu, minimalist, funcționalitate. Dacă ajungi să locuiești efectiv într-o astfel de casă, s-ar putea să îți dai seama că îți imprimă un stil de viață cu totul diferit. Ești dispus să îl încerci?

stil scandinav

Să începem cu livingul: focus pe compoziție, ca o fotografie black & white

Nu, nu a venit iarna în interior (deși, la temperaturile care se anunță, nu ar fi o idee rea), însă luminozitatea degajată de albul aproape omniprezent este comparabilă cu cea produsă de zăpadă. Iar în această mare de alb îţi fixează privirea canapeaua antracit şi fotografiile înrămate expuse pe perete. Într-un interior în stil nordic nu putea lipsi un element inteligent-funcțional: aplica tip instalație cu braț ajustabil, care ține loc și de lampadar. Dușumelele vopsite în alb dublează luminozitatea încăperii și fac o trimitere directă la natură, iar balansoarul din lemn cu finisaj natur aduce o notă cosy. Și dacă tot vorbeam de forme geometrice, intră în scenă și măsuța de cafea rotundă, coordonată cu măsuța tip noptieră de lângă canapea.

stil scandinav

Chiar din hol, un pic de dinamism

Ca să nu te plictisești cât îți lași cheile, hainele, eșarfa și îți aranjezi ținuta în oglinda rezemată nonșalant de perete, privirea este înviorată de tapetul îndrăzneț, cu pattern geometric. Pe acest fundal dinamic, avantajul este că nici nu se observă diferitele cuiere simple pe care le poți monta pe ici-colo.

Din nou, compoziția în alb și negru are un impact vizual mult mai puternic. Ea permite folosirea unor pattern-uri diferite fără ca impresia totală să fie de încărcare – în baie s-a folosit tot un pattern geometric, însă cu cercuri. Fiecare încăpere capătă astfel o identitate proprie, care face parte dintr-un ansamblu coerent, monocrom. Pe ușa vopsită cu vopsea tip tablă de scris poți nota chestiunile urgente sau te poți juca puțin cu creta – un element ludic e întotdeauna binevenit! Fundalul tablei se poate schimba în fiecare zi, după cum îți place. 🙂

stil scandinav

Totuși, un strop de culoare – în biroul-atelier

Iată un loc unde poți aduce accente de culoare prin accesorii de depozitare și poți crea colaje pe pereți, prinse pe panouri magnetice (sau alte soluții creative), care să îți reflecte pasiunile sau să îți stimuleze inspirația. Te așezi la masa ultra încăpătoare, într-un scaun vedetă, beneficiezi de lumină la maximum, îți arunci o privire în jur și… să vină inspirația!

stil scandinav

Dormitorul decretează: nordic e chic!

În dormitor, ce poate fi mai relaxant decât niște accente de gri urban, în diferite tonuri. Ne amintește puțin de acest apartament, amenajat tot în stil scandinav. Ne place acest look un pic mai clasic, care este îmbogățit și de texturi diferite, confortabile. Pledul croșetat face o trimitere la tradiție, la fel și scaunele retro elegante transformate în noptiere. Ca să parafrazăm cuvintele de pe afișul expus: închide ochii și spune-mi două elemente tipic scandinave! 🙂

stil scandinav

Un dining pe gustul nostru

Este compus doar dintr-o masă albă cu design simplu, minimalist, acompaniată de scaune negre, diferite între ele, însă unificate prin liniile curbe și culoare. Atmosfera convivială este creată cu ajutorul mai multor corpuri de iluminat, fiecare de alt fel: corp suspendat deasupra mesei, cu design industrial, lampadar negru în stil industrial, lampadar alb contemporan. Un tablou, vase de culoarea antracitului – nici nu ai nevoie de mai mult, atunci când fiecare obiect al decorului are personalitatea lui!

stil scandinav

O bucătărie a contrastelor: dușumele versus accente industriale

Un decor în alb îți permite să te joci puțin, de pildă să imprimi dinamism faianței albe cu ajutorul rosturilor negre sau să vopsești țevile în negru și să le transformi în elemente decorative de impact. Dar și mai special la această bucătărie ni se pare faptul că are pardoseala din dușumea vopsită în alb. Contrar prejudecăților, este rezistentă (poți opta și pentru parchet laminat special conceput pentru astfel de spații) și este o pardoseală caldă, care sporește confortul.

stil scandinav

Etajere, dulapuri, cutii, coșuri, cuiere de tot felul – așa arată un interior organizat!

Este o plăcere să intri într-o astfel de cămară, în care cele necesare stau ca la expoziție. Alb pentru curățenie și vizibilitate, cărămidă aparentă pentru textură. Ușor de văzut și de luat – acesta este adevăratul confort al unei case organizate!

stil scandinavȚi-am captat interesul? Dacă da, poți să continui să amenajezi – în minte sau în locuința proprie – și alte camere ale acestei case! 🙂

Fotografii: prin alvhemmakleri.se

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed