Galateca e the place pentru cadouri regale, cu iz aristocrat. Te așteaptă la Anniversaire, Salon de artă și design, ediția #3.

Săptămâna trecută, Salonul de artă şi design Anniversaire a celebrat a treia ediție, împlinirea a trei ani de existență a galeriei Galateca și deschiderea shopului online, neogalateca.com, într-un vernisaj la care am fost și noi prezenți.

Galeria Galateca - Salon Anniversaire

Ne-a simțit regal în atmosfera relaxată, presărată cu cadouri pe lângă care nu puteai trece fără să te oprești să le citești curios povestea sau admira formele organice, cu totul inedite. Fluxul continuu al publicului prin cele patru spații distincte ale galeriei ne-a confirmat atracția și interesul tuturor pentru noile proiecte expuse, reunite de tema Regina Maria și Casa Regală.

Să nu uităm că în centrul spațiului principal al galeriei tronau inimi ce o făceau pe a ta să ticăie parcă mai lent, ușor amuțită de admirație. Iar descoperirile noastre au avut ca fundal un scurt recital pentru pian și vioară…

Salon Anniversaire - GalatecaInimă creată de Ioana Sisea

galateca - Designist (2)

Sângele parcă ni s-a făcut mai albastru pe măsură ce am traversat încăperea principală a galeriei și am ajuns în camera alăturată, destinată în întregime lucrărilor artistului român Obie Platon, autorul controversatului graffitti cu Sfântul Gheorghe și Balaurul, șters la cererea BOR. Aici te întâmpină o schimbare totală de registru! E musai să vii la Galateca și să-i vezi creațiile – sunt niște enfants terribles care vorbesc ironic despre societatea în care trăim.

Obie Platon - GalatecaSemnul crucii redat, de Obie Platon, prin simbolul facebook: “oamenii văd numai realitatea digitală, asemenea mitului peșterii al lui Platon. Prin simbolul crucii, vizibil din anumite unghiuri ale lucrării, Facebook devine un fel de dumnezeu în această nouă eră.”

Ce alte cadouri te așteaptă la Salonul de artă și design Anniversaire? Declinări ale temei regalității sub forma colecțiilor-capsulă de bijuterii, ilustrații, obiecte din ceramică, creații fashion, dar și instalații cool, doar vorbim de Galateca. Peste 30 de artiști și designeri au spus “Da” provocării Salonului Anniversaire și s-au aliniat temei. Fă-ți timp pentru o vizită între 7 și 23 decembrie, mai ales că e deschis și în weekend. Intrarea e liberă, iar toate detaliile programului le găsești aici.

galateca - Designist (6)

 Bianca Olimpia Abacioaei redă, într-o ilustrație de tuș și peniță pe hârtie, eleganța și delicatețea asociate regalității.

În încăperea principală a galeriei, ne-au impresionat creațiile ce purtau simbolul inimii, o trimitere la proiectul mai amplu ‘Inima Reginei’, dedicate întoarcerii inimii Reginei Maria la Castelul Pelișor.

Irina NeacsuIrina Neacșu alege o inimă golden glitter pe care o asortează unui material mai rough, pentru a reda frumusețea realității în formele ei simple.

Ensemble of Broken Pieces, proiectul realizat de Vika Tonu și Alexandru Nimurad, este impresionant! Inima lor, un pandantiv pe care îl ții la piept, are un impact puternic pentru că este aproape corectă anatomic. Deși este stilizată și reinterpretată în contextul temei expoziției, îți imprimă emoția putermică a întâlnirii reale cu o inimă la fel de reală și prețioasă lăsată moștenire, așa cum este și inima Reginei.

enescu_047Colecţia de bijuterii concept a fost triplu-premiată la începutul anului, la London Fashion Week – International Fashion Showcase din Londra.

Galateca - DesignistEnsemble of Broken Pieces este formată din 6 coliere în formă de inimă, turnate din alamă, ulterior îmbrăcate în argint şi aur şi împodobite cu pietre preţioase şi semipreţioase precum rubine, un diamant neşlefuit, zirconiu şi corali naturali. Colecţia spune povestea unei inimi care a suferit o pierdere,  urmată de procesul de vindecare. Fiecare piesă reprezintă un pas în călătoria către refacere şi surprinde, în metal, frumuseţea întunecată şi grea a emoţiei.

FullSizeRender O inimă spartă, din porțelat alb, glazurat cu sticlă, vorbește despre fragilitate. Este semnată de Ioanea Sisea  Ioana Sisea (2)Pandante din porțelan, parte din colecția EROS(ION), a Ioanei Sisea. Colecția cuprinde o inimă neagră de durere și supărare, inima albastră, regală și fracturată, și inimi albe, fragile, de porțelan.

Ioana Sisea

Grapho Mat: o inimă organică românească, conturată prin motive tradiționale pixelate, redate prin tehnica serigrafiei.

GRAPHOMAT - deignist

Grapho Mat: caiet cusut cu sfori simple, de la ghergheful de cusut; aceeași inimă stilizată într-un pattern decorativ.

Salonul Anniversaire ne-a trecut printr-un mix de sentimente: am fost impresionați de puterea expresivă a lucrărilor cu inimi regale, ne-am amintit cu nostalgie de meșteșugurile tradiționale aduse în contemporan, dar am și zâmbit complice la lucrările în notă ludică ale lui Aurel Tar.

Anca Dragu – Coșul zburător cu suveici din porțelan și gresieProcessed with VSCOcam with a8 presetChrisa Dobreanu folosește materiale textile 100% româneşti provenite de la ultima fabrică de ţesături naturale – Prodin.

Aurel Tar

Aurel Tar: „În lucrarea “Briganda Bond our Bond” – 2015,  “cheia de boltă” a seriei este dată de inserarea imaginii lui Florin Piersic în distribuţia Bond. Am considerat că rolul făcut de Florin Piersic din filmul românesc “Racolarea”, din 1985,  este similar cu rolurile Bond… Cu alte cuvinte, într-o oarecare măsură, Agentul 5 a fost un “007” românesc.”

Înainte de vă povesti mai multe despre shop-ul Neogalateca, de săptămâna trecută lansat și online, mai rămânem câteva momente în Camera Quasar, dedicată lui Obie Platon. Ne-au atras atenția alte două lucrări ale lui, apropo de cât de provocator poate aborda reinterpretarea tradiției.

Obie platon

Obie Platon, Breaking Time: perspectivă eliberatoare a deconectării de timp

Obie platon

Obie Platon, “Plantă tradițională”. În România, tradiția renaște din propria cenușă sau își extrage seva din tradițiile îngropate, reinventându-se în permanență.

De-acum găsești creațiile artiștilor și designerilor români, alături de obiecte de design internaționale, pe neogalateca.com. În perioada salonului Anniversaire, între 7 şi 23 decembrie, pentru fiecare achiziţie online obții un discount de 15%.

Iată ce cadouri regale de design internațional visăm să ajungă la noi sub brad:

 Palazina este un ansamblu compus din 2 boluri pentru supă și un bol pentru salată, din porțelan, care împreună formează un mic palat. Superba colecție Palace de la Seletti este semnată de Alessandro Zambelli. Un serviciu de masă ludic și funcțional, dar și un super obiect de decor. Pe neogalateca.com găsești mai multe obiecte de la Seletti, brandul nostru italian preferat într-ale porțelanurilor actuale.

Colecția de clepsidre, un cadou designish, semnat tot de vizionarii de la Selleti.

Multidish - Seletti

Alte ingeniozități marca Selleti: un tablou ceramic original, din două farfurii de nedespărțit, și o sticlă pentru șampanie cu miniplatou atașat. Le găsești pe neogalateca.com

2Pandantiv Pisica Pătrată, lucrat de Carla Szabo în nuc și coral alb. Face parte dintr-o colecție capsulă creată special pentru Galateca.

Sfeșnic Iittala, semnat de designerul Matti Klenell.

Și, pentru că Iittala este brandul nordic care ne bucurăm mult că a venit pe rafturile Neogalateca, nu rezistăm acestor lumânări suave, pentru un Crăciun artistic, contemporan.

1Cadouri Galateca - Designist

Ce alte surprize ți se mai pregătesc la Anniversaire?

  • un spațiu dedicat cadourilor pentru copii.
  • o zonă cu dulciuri, cafea şi mirodenii
  • workshopuri de design floral
  • și, fiți pe fază, parfumul reginei, “Quelques Fleurs Royale”, creat de „Houbigant” – un parfum absolut unic, care completa într-o manieră desăvârşită ţinuta ei plină de distincţie.

2Cadouri Galateca - DesignistCadouri semnate de Threads & Throws, la Anniversaire

Strecoară în program o vizită la Galateca săptămâna aceasta, va fi poate cea mai eficientă terapie de deconectare, prin frumos și artă, în fața inimilor inspirate de o Reginp a cărei glorie și distincție nu vor apune. Aruncă un ochi și pe pagina de facebook pentru noutăți, iar dacă ești pe grabă, nu rata magazinul online neogalateca.com.

Fotografii: Galateca

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed