Graffiti hunting în București: culori cu personalitate printre tonuri de gri

Fiecare oraș cu graffiti-urile lui sau cu artiștii lui urbani. Nu vânăm operele lui Banksy, ci facem un traseu urban colorat pe străzile Bucureștiului. Printre tonuri multiple de gri găsim rătăcit câte un contrast, și de data aceasta nu mai vorbim de arhitectură, ci de culori aruncate pe ziduri, de artiști ce vor să ne pună un zâmbet pe fețele prea mohorâte de multe ori.

Dacă treci chiar și în grabă pe Magheru, nu ai cum să nu observi intrarea de la Ciclop, unde multitudinea de personaje te salută și îti luminează ziua. Despre arta urbană care a cucerit parcarea ți-am mai povestit aici

1

La Cărturești – Verona trebuie să citești printre rânduri, căci Pisica Pătrată s-a ocupat de o animație cumva ascunsă printre clădiri. 

2

După ce îți găsești cartea pereche la Carturești, sau bei o cafea la Cafe Verona, nu uita să te plimbi pe Strada Arthur Verona – epicentrul artei urbane în oraș. Aici pereții sunt plini de artă urbană, cât să-ți continui ziua plin de creativitate și voie bună. 

3

La capătul străzii cei de la Sweet Damage au spus o poveste despre poluare, pe un calcan mare ce dă viață străzii. Pe același calcan, periodic se schimbă panoul semnat de creativii de la Cohn & Jansen.

4

Dar nici Kitra nu s-a dat deoparte, așa că vizavi, tot pe Verona, un alt perete a prins personalitate. 

5

Dar cum nu numai zona Romană este în plină creativitate, spre Piața Victoriei ne așteaptă alte străzi pline de personaje cu un caracter aparte. Cum deseori probabil că ajungi pe la Grădina Eden, strada învecinată deja are o poveste de spus. 

6 7

Dacă te îndrepți hotărât spre Piața Victoriei, nu uita să arunci o privire pe zidul ce păzește cu mândrie Casa Monteoru. O poveste monocromă parcă dă o altfel de patină peretelui trecut prin timp.

Traseul nostru prin grădinile și terasele cool ale Bucureștiului, aici.

8

Printre casele aproape dărâmate și blocurile de un gri stins de pe Calea Griviței, zărim un personaj geometric, tipic lui Allan Dalla. Este un accent binevenit într-o zonă cam fără culoare, așa că nu ai cum să nu privești altfel după ce treci pe lângă el. 

9

La intersecția Berzei cu Știrbei Vodă, arta urbană parcă și-a făcut de cap.

10 Perspectiva noastră preferată din oraș. 🙂11

Strada Știrbei Vodă te duce înapoi spre centru, însă nici aici nu ai cum să nu zărești câte un accent ascuns printre clădiri, secretul e să privești în sus și vei ajunge să dai dreptate sintagmei privește cerul

12

Străzile de pe lângă Cișmigiu au și ele personajele lor, fie că sunt pe zidurile, porțile sau chiar geamurile cladirilor părăsite. 

13 14 15

Grădina Capitol are un paznic devotat. Personajul desenat de Pisica Pătrată nu are de gând să-ți spună ce se află în spatele porților, dar cu siguranță îți va colora ziua. 

16

Pe strada Doamnei, un alt personaj, tot o creație Pisica Pătrată, te invită să te lași prins de creativitate în laboratorul de artă. 

17

18

Personaje viu-colorate, forme geometrice cu mesaje, cuvinte scrise la întâmplare, o altfel de artă ce sare în ajutorul unui București de multe ori prea mohorât.

Sperăm să-ți înveselească ziua, indiferent ce traseu alegi. Și, bineînțeles, așteptăm și descoperirile tale pe pe zidurile orașului. 🙂

Fotografii: Andra Raicu

6 Comments

 1. A cincea imagine publicata reprezinta peretele realizat de KITRA, nu de Allan Dala.

 2. Mina Bu

  Peretele desenat de “Allan Dala” pe Verona e facut de fapt de Kitra, iar fotografia, din punct de de vedere cromatic nu are nici o legatura cu realitatea.

 3. Așa este, am rectificat.

 4. Sa nu uitam de proiectul City of Energy (cityofenergy.tumblr.com) care a dat un boost street art-ului din Bucuresti Timisoara si Constanta, finantand practic elemente de arta stradala realizate de cunoscuti artisti. Chiar si Allan Dala este un partener cunoscut.

 5. Marius

  Salut! doresc sa dau viata la aproximativ 10 mp de vopsea lavabila trista… Zona Berceni, contra cost, tema motociclism. Multumesc! 0756158727

 6. Designist

  Buna, Marius! Iti sugeram sa iei legatura cu artistii inclusi in material pentru proiectul tau. Multumim si noi pentru mesaj!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed