Guerilla gardening. Grădini în asfalt

Împreună cu prietenii de la Igloo media vă prezentăm un fenomen care lasă urme extraordinar de frumoase în asfaltul orașelor: Guerilla GardeningSteve Wheen cultivă grădini de mărimea unei glastre în gropile din pavaj, în estul Londrei. A scos și o carte: The Little Book of Little Gardens, iar de vorbă cu el a stat Silvia Gugu. Tocmai azi citeam pe blogul de-a arhitectura cum “Comunitatea face orașul”, să-l ascultăm pe Steve Wheen.

Guerilla Gardening - Designist (10)

Guerilla gardening este un fenomen răspândit în zeci de orașe astăzi, care a debutat în lumea occidentală în anii 1970 prin cultivarea unui teren în Bowery Houston, New York. Pe scurt, constă în cultivarea unui teren asupra căruia cultivatorii n-au drepturi legale, justificată de faptul că terenul este neglijat, subutilizat sau abandonat cu totul.De la grădini de zarzavat în refugiile mediane ale străzilor la parcele întregi plantate cu diverse, grădinile de gherilă sunt la fel de variate precum inițiatorii lor. În mod intenționat am hotărât să începem cu cele mai mici.

Guerilla Gardening - Designist (15)

Grădinile cultivate de Steve Wheen în estul Londrei abia ating dimensiunile unei glastre. Sunt intervenții în gropile din pavaj, o scăpare ubicuă a administrațiilor locale din lumea largă. Se întâmplă, sunt de anticipat, dar inevitabil calcă pe nervi și scot din sărite. Nu vom scăpa de ele niciodată, nu asta e problema, asfaltul se crapă, bordurile cad, găurile se formează mereu, ca să știți. Să nu vă imaginați că Steve și-a propus sa le umple una câte una cu pansele. Atunci ce? Shimbarea percepției. Cu răbdarea unui acupuncturist.

Guerilla Gardening - Designist (12)

Silvia Gugu: Cum te-ai apucat de grădinăritul gropilor?

Steve Wheen: Grădinăritul gropilor vine din dorința de a produce neașteptate momente de fericire. Încerc pur și simplu să transform ceva nașpa într-o chestie care surâde. A început ca parte dintr-un proiect din timpul masterului în design la Central Saint Martins, acum patru ani.

S.G.: Cum – și care – au fost primele proiecte?

S.W.: Primele „grădini” pe care le-am făcut le-am făcut local, în cartierul meu, dar ulterior am grădinărit în India, Italia, New York – deci, practic, în lumea largă.

Guerilla Gardening - Designist (4) Guerilla Gardening - Designist (7)

S.G.: Cât durează grădinile tale?

S.W.: Uneori, câțiva ani, alteori, câteva clipe.

Guerilla Gardening - Designist (13)

S.G.: De ce găurile din asfalt? E vorba despre modestie, de a gândi la scară mică, de a acorda atenție lucrurilor mărunte sau despre a impune detaliul într-o viziune de ansamblu?

S.W.: Cred că uneori lucrurile mărunte pot să aibă cel mai mare impact. Eu folosesc tot soiul de miniaturi în grădinile pe care le realizez pentru a stimula imaginația. Ce fac obiectele alea acolo? Cine trăiește în decorurile acelea? Cam astea sunt genul de întrebări pe care le adresez audienței.

Guerilla Gardening - Designist (14)

Guerilla Gardening - Designist (5)

S.G.: Ce fac grădinile astea pentru oameni și pentru spațiul public?

S.W.: Creează momente de fericire.

Guerilla Gardening - Designist (2) Guerilla Gardening - Designist (17)

S.G.: Grădinăritul ăsta miniatural ți-a schimbat viața în vreun fel?

S.W.: Într-un fel da. Mi-a dat foarte multă satisfacție, satisfacția de a crea ceva care are un impact pozitiv în cartierul în care trăiesc. Am ținut conferințe la TED și alte evenimente importante de înalt profil, iar luna viitoare apare prima mea carte, The little book of little gardens.
(n.r.: cartea poate fi deja cumpărată, am găsit-o la mai puțin de 10 lire pe Amazon; articolul a fost publicat pentru prima dată în luna noiembrie, 2012)

Guerilla Gardening - Designist (1) Guerilla Gardening - Designist (3)

S.G.: Ce răspunsuri și reacții ai primit până acum? Câți alții s-au apucat de plantat găurile din asfalt inspirați de tine?

S.W.: Chestia cea mai faină legată de proiectul ăsta este că acum oamenii au început să-mi trimită propriile lor grădini făcute în găurile din asfalt, mă încântă la maximum.

Guerilla Gardening - Designist (8)

S.G.: Comunici și cu alți grădinari de gherilă, sau alte rețele de gherilă? ce fel de schimburi ai cu ei?

S.W.: În general lucrez singur, dar adesea sunt oameni care vor să se alăture. Săptămâna viitoare organizez o plimbare în care o să iau 20 de oameni la grădinărit, se anunță fantastică.

Guerilla Gardening - Designist (18)

S.G.: Planuri de viitor pentru grădinile în asfalt?

S.W.: Așteptați și-o să vedeți.

Guerilla Gardening - Designist (16)

S.G.: Ai un mesaj pentru românii care visează la un spațiu public mai bun?

S.W.: Dacă aveți o idee, puneți-o în aplicare! Nimic nu oferă o răsplată mai mare decât să-ți vezi ideile că prind viață.

Guerilla Gardening - Designist (9)

Proiecte grădini: Steve Wheen / Text și interviu: Silvia Gugu
Foto: © Stephanie Wolff

Mulțumiri lui Steve Wheen (thepotholegardener.com) și Stephanie Wolff (londoninsight.wordpress.com), care fotografiază lucruri minunate.

Articolul a fost publicat în revista igloo. habitat & arhitectura, numărul 131.

One Comment

  1. luciana

    felicitari!!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed