illustris, o lampă cu alură brâncușiană, Made in Romania. În Râmnicu-Vâlcea mai exact.

În vria descoperirilor pentru cea mai recentă ediție Made in RO – din decembrie, printre schimburi de link-uri și nume de designeri noi, pe pagina noastră de facebook a apărut un comentariu care spunea cam așa: “să vedeți lampa prietenului meu, din Râmnicu-Vâlcea”. Un membru al echipei a tresărit mai tare, ce-i drept, nu de alta, dar Râmnicu-Vâlcea este locul unde de mulți ani se merge la părinți. Și la fiecare sărbătoare se aude “ce mai e de făcut în oraș, mai face cineva ceva nou?”. Același subsemnat așteaptă să fie contrazis, prin exemple, că noutățile se întâmplă și în orășelul-stațiune. 🙂

Dar să revenim la cel mai recent exemplu în acest sens – lampa illustris.

6illustris - Traian Tuta - Designist

De la comentariul-revelator, la prima discuție cu Traian Tuță, creatorul illustris, a trecut aproape o lună: au venit, pe rând, vacanța de sărbători, vizita prea pe fugă prin Râmnicu-Vâlcea… iar întoarcerea la birou, în ianuarie, a debutat cu interviul pentru Traian. De ce vă povestim despre asta la încă o lună după? Nu pentru că i-a luat lui Traian mult să ne răspundă, ci pentru că discuțiile noastre au contribuit cumva la un update al lui illustris. Traian a ascultat, a explicat și prototipul pe care-l vedeam la final de decembrie iată cum s-a transformat:

illustris - tall - traian tuta- designist

19illustris - Traian Tuta - DesignistEvoluția unui concept. 

5illustris - Traian Tuta - Designist

Cum a apărut illustris?

“Începutul lui martie 2015, Brighton, United Kingdom, Faculty of Arts and Architecture, Master level 2. Printre proiectele de la facultate şi pentru că aveam nevoie de o pauză, mi-am zis că pot şi eu proiecta o lampă. Mai ales că pot trăi foarte uşor la lumină difuză. 🙂 Eram plecat de mult de acasă şi aveam mai mereu în minte elemente ale arhitecturii tradiţionale româneşti.” 

illustris a fost inspirată de un element vertical: stâlpii de susținere ai pridvoarelor caselor tradiționale, mai spune Traian. Iar în mintea mea se amestecă imagini ale falezei superbe din Brighton cu fotografii făcute în grabă, pe geamul mașinii, ale căsuțelor tradiționale încă rămase în picioare, într-o călătorie recentă spre Târgu Jiu.

20illustris - Traian Tuta - Designist

De unde au pornit discuțiile noastre: văzând prototipul, ale cărui imperfecțiuni la fantele romburilor erau mai pregnante, i-am sugerat lui Traian să le mai șlefuiască. El și-a apărat designul, care este realizat în mare măsură manual, și intenționat lăsat brut pe interior, pentru un contrast cu exteriorul geometric, curat, finisat. Am trecut apoi prin surse mai designish de fire și înterupătoare, el recunoscând că într-o altă viață o să-și facă timp să proiecteze și întrerupătoare pe fir, negăsind ușor ceva mulțumitor. Dar lucrurile s-au mișcat, iar conceptul lămpii a evoluat. Varianta cu baza din ciment, imprimată cu frunze de arțar, arată, zicem noi, foarte bine spre spectaculos!

9illustris - Traian Tuta - Designist

illustris cimentis frunzulis ar?aris

illustris cimentis frunzulis ar?aris

2illustris - Traian Tuta - DesignistHow it’s made:

“Găurirea lemnului a fost făcută folosind un utilaj de prelucrare a lemnului şi o freză. Freza a fost prezentă pentru a nu finisa lemnul la interior. Dacă aş fi găurit-o pe strung, nu ar fi apărut micile imperfecţiuni, însă am găurit-o cu o freză care nu atinge pereţii, tocmai pentru a păstra acele asperităţi ale lemnului la interior. Pentru că interiorul şi exteriorul lămpii sunt două spaţii total diferite: interiorul aminteşte de caracterul brut al lemnului şi de identitatea crudă şi delicată a spiritului românesc.
Scoaterea prismelor prin tăiere este făcută manual de mine.

Lampa va adopta multe materiale şi texturi: ciment, metal, oglinzi, nisip, gresie, vată… Următorul mini-ţel este de a folosi un lemn cu o textură şi o culoare mai accentuate – salcâmul.”

15illustris - Traian Tuta - Designist 16illustris - Traian Tuta - DesignistAmbalajul: cutia de lemn împrumută din designul lămpii.
Şmirghelul din dotare vine pentru o curăţare în timp a lămpii, atunci când va fi nevoie.
Mai conţine: pliantul cu povestea lămpii, procesele tehnologice descrise succint şi garanţia de 24 de luni.
17illustris - Traian Tuta - Designist 18illustris - Traian Tuta - Designist

Iar povestea se termină, pentru moment, așa:

“Am simplificat prelucrările lemnului într-un volum repetitiv şi infinit, care are la bază rombul – găsit în alte momente şi metafore specifice tradiţionalului românesc.
Datorită geometriei repetitive, illustris poate avea orice înălţime, împrumutând din precedentul existent – poate fi o infinită coloană de lumină. Dar dimensiunile palpabile sunt de 25 cm, 45 cm, respectiv 70 cm înălţime şi, dacă reuşesc să conving lumina să parcurgă o distanţă mai mare, va putea ajunge la înălţimea omului.

În afară de existenţa ei ca element singular vertical, voi crea şi varianta pentru tavan, cu 2 sau 4 module.”

13illustris - Traian Tuta - Designist

… și prețul

Lampa cu baza din ciment costă 290 de lei. Cea simplă, din lemn (cu înălțimea de 25 de centimetri), costă 270 de lei,  iar varianta din lemn cu o înălțime de 45 de centimetri costă 340 de lei. Pot fi comandate printr-un semn pe pagina de facebook.

Traian Tuta - DesignistTraian Tuță, creatorul illustris

Fotografii: prin illustris

One Comment

  1. Cred ca cele de tavan vor fi de mare efect – chiar mi-ar place sa am asa ceva in casa.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed