La Studio Refract, 2021 se vede într-o altă lumină prin sticlă colorată, mozaic și vitraliu

În prag de 2021, Andrei Cojanu de la Studio Refract, un brand atât de nou încât și-a lansat website-ul cu doar câteva zile în urmă, te invită să schimbi perspectiva. Să pui lumină pe tot ce-i mai fain și mai bun în jurul tău și să alegi frumosul. Așa cum face el cu „cioburile” de sticlă aducătoare de noroc și lumină: le colorează și le transformă în mese-mozaic unice ori se joacă cu cristale naturale și, astfel, din mâinile și talentul lui, ies îngerași solari gata de agățat feeric în brad sau la ferestre.

Până pe 20 decembrie, Studio Refract e parte din selecția târgului Made in RO, pe care anul acesta îl facem online (citește mai multe despre inițiativa noastră aici) , așa că hai să facem prezentările. 🙂 #buylocal & #staysafe 🎄

Andrei Cojanu, antreprenorul creativ din spatele Studio Refract

De pe sticlă, la sticlă 

Parcursul profesional al lui Andrei Cojanu nu respectă o traiectorie unidirecțională. A studiat economie, iar acum câțiva ani avea un job într-o companie multinațională. Însă, cum mereu a fost inspirat și atras de frumos, trecerea spre îndeletniciri mai artistice a venit cumva natural:

„Am ajuns în televiziune și mass-media, găsindu-mă, recent, în roluri pe scena teatrului și în seriale TV. Practic, am fost tot timpul atras de… sticlă și, încă din copilărie, de magia vitraliului”, ne spune Andrei amuzat de jocul de cuvinte strecurat în dialogul nostru.

„Pomul Vieții”, fereastra-vitraliu realizată de Studio Refract, se deschide aproape de mare, într-o casă din Constanța.

Atât de cucerit a fost de arta vitraliului și a lucrului cu sticla încât, în urmă cu un an, s-a dus ucenic într-un atelier unde se prelucrează materialul tăios și fragil. Acolo a învățat, a realizat compoziții cu mozaic, a lucrat la proiecte grozave, ba chiar a început să facă și vitralii. Iar în clipa în care au venit primele comenzi, a pus la cale lansarea Studio Refract, care își propune să pună într-o lumină nouă un meșteșug vechi de secole și să eficientizeze consumul de materiale (lemn, metal, sticlă). Exact asta încearcă să facă Studio Refract în procesul de creare a obiectelor decorative și de mic mobilier: nimic nu se pierde, totul este “upcycled” în noi creații. Un gest ecologic și creator de valoare.

Proiectul Studio Refract s-a copt în pandemie, cu gândul la „arta care are puterea de a schimba perspectiva, la fel cum sticla schimbă direcția luminii și ilustrează o altă realitate”, după cum ne-a spus chiar Andrei.

Măsuță de cafea Mozaic (h 50 cm x diametru 60 cm), cadrul este negru mat, vopsit în câmp electrostatic. În perioada Made in RO online, anumite măsuțe-mozaic vor avea reduceri, așa că urmărește toate noutățile pe www.studiorefract.ro.

Azi, micul atelier Studio Refract e plin de sticlă în toate culorile și modelele, dar și de planuri mari de viitor: noi proiecte, găsirea unui spațiu și adaptarea lui pentru atelierul ideal și chiar un hub creativ care să găzduiască artiștii pasionați.

„Aș vrea să vând și în afara țării, fiindcă sunt sigur de calitatea obiectelor din colecție și valoarea lor pentru piețele mature din Europa de Vest, Statele Unite, chiar și China. Dacă pot stabili un astfel de canal de distribuție, mă gândesc la o extindere a capacității de producție printr-un atelier ce poate acomoda și mai mulți artiști și makers, la standardele necesare, și accesibil către publicul interesat. Un fel de hub creativ, de ce nu, pentru vremurile normale ce sper că vor veni”, ne-a mai spus Andrei.

Brăduț din sticlă multicolor Spectrum

E bine de știut că poți să contactezi echipa Studio Refract și dacă ai un proiect special și îți dorești ceva cu totul custom made, din sticlă. Iar pentru inspirație îi găsești și pe Instagram.

Chiar ăsta e avantajul competitiv – posibilitatea de personalizare. Sunt sigur că mulți vor înțelege designul propus de artiști și vor îndrăgi operele deja ilustrate în sticlă, dar eu încurajez participarea activă în proces. De la personalizarea designului la materialele pentru infrastructura de suport (material masa etc.), toate vor fi ușor de personalizat“, explică Andrei. 

Decorațiune-îngeraș cu Magnezit (78 lei). Dimensiuni aproximative: L 11 cm x l 5 cm. Iată mai multe variante, single sau în seturi de câtre trei, direct în shop-ul online.

Primele colecții puzzle

Mesele din mozaic din sticlă sunt versatile, potrivite în orice colț de casă, birou, cafenea, pub sau boutique hotel. Mai jos, una dintre preferatele noastre.

„Măsuțele sunt al naibii de adaptabile. Sunt unice. Practic, le văd posibile atât în tradiționalul apartament supramobilat, de ce nu, dacă mai ai loc; dar le văd și într-o situație mai minimalistă, cu accentele de lumină bine planificate”, ne spune Andrei și cădem de acord. 🙂

Mesele Mozaic Studio Refract sunt lucrate de la zero, alături de  parteneri specializați în prelucrarea metalului. Noi le vedem și drept cadou de Crăciun oferit unui cafegiu mutat în casă nouă.

Îngeri la pachet 

Fiecare îngeraș este unic, al doilea nu va arăta la fel. Va adăuga o nouă dimensiune spațiului personal datorită felului în care sticla va refracta razele soarelui. Chiar și după sezonul sărbătorilor, îți va servi drept suncatcher – câtă nevoie avem de lumină mai ales acum, când petrecem atâta timp în casă!

„Fiecare îngeraș este unic – cristalul e altul de la îngeraș la îngeraș, dar și variațiunile de culoare sunt diferite. Sunt hand-crafted cu o parte centrală din cristale naturale (Ametist, cristal de stâncă, Quartz roz, Lapis Lazuli, Citrin, Angel Aura) și aripi și corp din sticlă specială – art glass”, ne-a explicat Andrei.

Îngeraș violet, în degrade, cu Lapis Lazuli (78 lei). Dimensiuni aproximative: L 11 cm x latime 5 cm. Îl poți comanda online aici.

Brăduții Smarald cu patină de cupru la îmbinările dintre bucățile de sticlă. Sunt doar 5 în stoc acum și costă 45 de lei/ buc. Dacă este așezat în lumină, vei avea parte de un verde-smarald unic!

Cum comanzi și unde poți vedea produsele?

Pentru inspirație, alte produse, comenzi sau chiar o discuție amicală (cu distanțare socială), Andrei te așteaptă cu drag la THE HIVE, pe Calea Victoriei nr. 101, unde are atelierul. Dar poți oricând să-ți comanzi obiectele preferate online, pe www.studiorefract.ro.

Apreciem fina atenție la detalii și când vine vorba de ambalaj: fiecare produs vine într-o cutie handmade, din hârtie reciclată, iar în interior vei găsi un șnur transparent, astfel încât în momentul în care obiectul își găsește locul potrivit, acesta să pară în zbor. 🙂

În final, patru întrebări altfel…

1. Ce pasiuni mai are Andrei Cojanu?

Sunt mort după obiectele vechi de mobilier, decorative, industriale, în special de nișă. Am o masă veche de atelier de tâmplărie de care nu mă pot despărți! Iubesc actoria și tot ce e legat de film și teatru. Probabil că, implicit, și de natura umană, și vasta scenă pe care jucăm toți.

2. Câte pahare de șampanie în stilul The Great Gatsby încap pe o masă-mozaic Studio Refract?

Nu știu, dar sigur cred că încerc de Revelion!

3. Ce vezi când deschizi fereastra?

Parcul IOR și noi posibilități infinite de a te manifesta.

4. Care e cea mai faină urare pe care ai vrea să o primești în prag de 2021?

„Bună, Andrei! Un an nou fericit! Am și eu o comandă pentru 365 metri pătrați de vitralii și mozaic.” Asta ar fi perfect!

Fotografii: prin Studio Refract

1. Citește și alte povești Made in RO AICI și inspiră-te pentru lista de cadouri fine, de designist 🎁
2. Fă un tur virtual AICI, pe Facebook event Made in RO online – descoperă și mai multe idei de cadouri Made in RO, fotografii și informații, toate la un loc 🎁🎁

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed