Ladies, Wine & Design sau primul Rendez-vous al femeilor din industriile creative de la Iași

Mai sunt doar câteva zile până ajungem la Iași, pentru noua ediție locală a Cursului de Design Interior organizat de noi, sub umbrela Creative Learning, așa că, atunci când am aflat de inițiativa Ladies, Wine & Design, ne-am hotărât să dăm vestea mai departe. Predăm ștafeta organizatoarelor LWD, care ne povestesc cum s-a născut la Iași comunitatea femeilor din industriile creative.

Ladies, Wine & DesignExistă întotdeauna oameni practici care întreabă mai întâi, despre orice, “cum?”, la fel cum alții, curioși din fire, care  întreabă mai degrabă și mai mereu, “de ce?”, preferând inspirația în locul informațiilor palpabile. Comunitatea femeilor din industriile creative Ladies, Wine & Design Iași a vrut să răspundă celor care le adresează deseori această ultimă întrebare în cadrul evenimentului cu numele de “Primul Rendez-vous” găzduit pe 19 mai, la Fab Lab Iași, o întâlnire dintr-o serie deschisă publicului, într-un format atipic, diferit de cel internațional. Ca să răspundem noi celor mai pragmatici, vă spunem și cum a început totul.

Ladies, Wine & Design

Conceptul LWD a fost lansat la New York de Jessica Walsh, director de creație la Sagmeister & Walsh, cu scopul de a susține și încuraja poziția de creative director a femeilor din agențiile de publicitate sau creație. Ideea a fost apoi preluată și adaptată în funcție de fiecare comunitate, în peste 170 de orașe din întreaga lume. Întâlnirile lunare din Iași au pornit în 2017 și se desfășoară, de obicei, într-un grup mai restrâns de invitate care se întâlnesc o dată pe lună ca să împărtășească experiențe și idei într-un spațiu relaxat, la un pahar de vorbă și unul de vin. Subiectele merg de la design, ilustrație, content writing, fashion până la discuții despre antreprenoriat, leadership, management, pasiuni și provocări în carieră.

Ladies, Wine & Design

Alina Ioana Petrea, digital project manager la Grapefruit și designer grafic, și Simina Ignat, social media & account manager la Argo, inițiatoarele și gazdele întâlnirilor LWD, au vrut, așadar, ca de această dată întâlnirea să se desfășoare într-un cadru mai larg, care să faciliteze interacțiunea în afara comunității cu toți cei care apreciază și susțin industriile creative.

Ladies, Wine & Design

Evenimentul a cuprins două secțiuni: prima – The Talks – a constat în două prezentări: una pe tema leadershipului creativ, susținută de Oana Filip, Digital Strategist la Pixelgrade, și a doua pe tema conflictului constructiv în industriile creative, moderată de Raluca Bejenariu și Teodora Popescu, psihoterapeute în cadrul asociației În Dialog.

Ladies, Wine & Design

A urmat The Expo, o expoziție de ilustrații, picturi, fotografii și schițe realizate de femeile din comunitatea LWD, care au dat culoare laboratorului dedicat inovației și fabricației digitale. A fost, astfel, și primul rendez-vous între artă și tehnologie, am putea spune. Au expus: Ilinca Roman, Lidia Macov, Amalia Vornicu, Ioana Magdalena Cascaval, Roxana Antochi, Lisa MelinteAlexandra Gheorghiu, Andra Petcu, Elena Racu, Elizabeta Virlan, Andreea Marinciu, Oana Orzescu, Iulia Puscasu.

“Cred că cel mai important lucru din viața profesională a unui “om de creație” este să își găsească contextul potrivit în care să împartă puțin din experiența sa. Prin genul acesta de comunități, întâlniri sau evenimente, cred că putem contribui ușor-ușor la ceva mai mare, dacă nu pentru mediul local, măcar pentru fiecare pasionat de design, artă sau comunicare care își dorește să devină mai bun”, a spus Alina Ioana Petrea, co-host Ladies, Wine & Design Iași.

Ladies, Wine & Design

“Când ești prins în organizare și nu ai timp să te uiți în dreapta și stânga ca să nu dai peste lucrurile din calea ta, ajunge să te surprindă foarte plăcut feedback-ul de la sfârșitul unui eveniment. Știam că orașul are un potențial grozav în ceea ce privește comunitatea creativă și am profitat de lucrul acesta ca să aducem oamenii împreună. Nu am un „mulțumesc” mai mare pentru ce s-a întâmplat sâmbătă. Cu siguranță trebuie să planificăm următoarea ediție încă de pe acum și sincer abia aștept”, a completat Simina Ignat, co-host Ladies, Wine & Design Iași.

Ladies, Wine & Design

 Ce va urma de aici încolo? Echipa LWD Iași și-a propus să ofere mult mai mult întregii comunități și să organizeze alte prezentări, workshopuri și evenimente deschise în care să promoveze femeile din industrii creative.

Fotografii: prin Ladies, Wine & Design Iași

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed