Life of a Dream by Irina Neacșu. Scuturăm visurile de praf și le facem să strălucească din nou

Thecraftlab-designist-17Iată că a venit momentul în care designerul Irina Neacșu, fondatoarea brandului thecraft LAB, expune la București colecția de scaune care ne scutură visurile de praf și ne îndeamnă să privim cu nostalgie la copilul din noi.

Este vorba despre colecția Life of a Dream –  scaune părăsite, apoi recuperate și frumos restaurate, pe care Irina le-a lansat anul acesta în cadrul Florence Design Week. Noi ți-am povestit despre ele chiar atunci, când erau  proaspăt întoarse de la Florența. Acum însă privim povestea și din… perspectivă locală, pentru că ea a căpătat contururi noi.

Thecraftlab-designist-13

Special pentru România, designerul a adăugat cvartetului inițial de scaune-personaj încă două modele-concept. Astfel, ArhitectulVeterinarulPoştaşul şi Balerina, respectiv cele 4 personaje inițiale, sunt acum completate de mai noul Super-Herou, dar și de scaunul ce va încheia colecția, un personaj surpriză ce va putea fi descoperit începând cu 15 noiembrie la showroom-ul idelier (Blv. Lascăr Catargiu nr. 1), unde colecția Irinei Neacșu umple spațiul de visuri de copil până pe 30 noiembrie.

Thecraftlab-designist-22

Life of a Dream vorbeşte despre visurile copilăriei, despre „ce vreau să mă fac când voi fi mare”, visuri de multe ori abandonate, uitate, aruncate înt-un colț prăfuit asemenea trecutului, tradiţiei şi a identităţii. În acest context, aceste scaune, minuțios restaurate printr-un un mix exuberant de ţesături, aplicaţii, broderii şi culori, devin alegoric o alternativă a abandonului, ca o formulă terapeutică prin design și limbaj artistic.

Thecraftlab-designist-16

Fiecare personaj reprezintă câte o ipostază a conceptului thecraft LAB: Veterinarul întruchipează partea de restaurare şi salvare de la abandon, Arhitectul – creaţia, Poştaşul poartă în sine hoinăreala, căutarea, rătăcirea, regăsirea, dar şi livrarea de poveşti, Balerina întruchipează jocul și grația – “joaca preferată” a designerului cu materiale, culori și concepte, iar Super-Heroul este o replică oferită industrializării și  americanizării viselor și reprezintă triumful iubirii pentru obiectele purtătoare de istorii personale, unice.

Thecraftlab-designist-12

Scaunele de la care a pornit sunt modele aristocratice sau dimpotrivă, proletare, pe care Irina Neacşu le-a “întâlnit” în curţile unor cunoscuţi şi prieteni, sau pur şi simplu pe stradă, uitate şi îmbătrânite. Nu întâmplător a selectat scaunele unei generații, care sunt recognoscibile, care ne amintesc de sufrageria buncii sau de bucătăria ei, cu miros de frunze de dafin.

Au rezultat aceste obiecte care vorbesc despre pasiunea Irinei pentru acest tip de design-palimpsest: peste un produs vechi adaugă un melanj de ţesături şi culori, lăsând însă la vedere şi detalii ale produsului original, care spune o poveste fascinantă a multiplelor vieți prin care a trecut.

Thecraftlab-designist-09

“Eu am crezut mereu în visuri şi m-am încăpăţânat să le transform în realitate, de aceea proiectul meu a devenit povestea celor multe visuri abandonate pe care le-am văzut în jur. Aşa cum brandul meu, thecraft LAB, promovează restaurarea, repararea, păstrarea, aşa acest proiect a oferit, în termeni de design, alternativa abandonului”, ne-a spus designerul.

Și pentru că ne-am reîntâlnit cu Irina, i-am pus câteva întrebări weekend-ul care a trecut, la o cafea.

Thecraftlab-designist-07

Designist: Care au fost reacţiile în urma dezvăluirii colecţiei Life of a Dream publicului din România? Ce diferenţe de opinie sau poziţionare emoţională sesizezi între publicul român şi cel de la Florence Design Week?

Irina Neacșu: Reacţiile lansării de la Florenţa au fost în mod cert pozitive, însă într-un context diferit față de cel local. Publicul din Florenţa a apreciat prezenţa singurei colecţii româneşti într-un sens al integrării în fenomenul internaţional de design. A apreciat atenţia pentru restaurare, de altfel o disciplină la mare preţ în cultura Italiei, a apreciat caracterul ludic şi creativ al designului unicat marca thecraft LAB. Aspectul emoţional şi-a găsit adevăratele ecouri la întoarcerea acasă. Faptul că recunoaştem cu toţii scaunele copilăriei şi că ne identificăm cu amintirea lor, dacă nu cu întreagă poveste, face din colecţia Life of a Dream o colecţie manifest pentru spaţiul fizic, mental şi emoţional românesc.

Thecraftlab-designist-04

Designist: Life of a Dream s-a îmbogăţit pentru expoziţia din România cu un scaun nou: Super Herou. Care e povestea lui? Al cui vis pierdut şi regăsit este?

Irina Neacșu: Super Herou este povestea băiatului sărac care doreşte să salveze lumea cu puterea inimii, într-o devenire marcată de fenomenul americanizării şi al adoptării de standarde noi, în care eroul nostru îşi croieşte costumul din simplitate şi răbdare. Scaunul Super Herou a venit în atelierul thecraft LAB tocmai de la Galaţi şi a inspirat de la început graţie, delicateţe și fragilitate, dar în acelaşi timp puterea şi forţa cu care stilul său a supravieţuit schimbărilor de mode şi timp.

Thecraftlab-designist-15

Designist: Super Herou are o poveste interesantă şi a fost realizat în timp record. Unde ai găsit penele? Dăm din casă sau nu? 🙂

Irina Neacșu: Dăm din casă cu zâmbetul pe buze, căci fiecare proiect are o poveste care merită spusă. Super Herou a pierdut trenul şi a ajuns la noi târziu, însă am dorit să-i “scriu” povestea pentru că am vizualizat-o până în cel mai mic detaliu şi mă ataşasem deja emoţional de ea. Fireşte, aripile prevăzute nu au fost conform aşteptărilor. Aşa că, după ce decizia manufacturării a fost luată, a început vânătoarea de pene. Pentru că susţinem păstrarea tradiţiilor, la fel şi clienţii noştri, iată că aripile Super Heroului poartă penele provenite de la o fermă eco din apropierea Bucureştiului, proces care nu l-a avariat pe nici unul dintre cocoşii negri donatori. La 24 ore înaintea lansării, Super Heroul a pozat în ultimele raze de soare ale zilei, cu costumul intact şi cu structura reparată, gata de o viaţă nouă.

Thecraftlab-designist-18

Designist: Dintre toate scaunele-personaj care ţi s-a părut că a fost cel mai bine primit de public?

Irina Neacșu: La Florența Balerina a fost vedeta, acasă a fost Poștașul. Ambele în mod sigur datorită realizării: pe de-o parte exuberanţa balerinei, pe de altă parte mixul inedit de materiale al poştaşului (piele, răşină epoxidică, elemente metalice). Balerina cred că empatizează cu multe doamne care cândva se jucau de-a zânele, prinţesele şi balerinele, într-un sens al graţiei şi feminităţii. Poştaşul este un scaun pe care noi, românii, îl asociem cu vacanţele la țară, cu casa mătuşii sau prispa bunicii. Acum ne surprinde, îmbrăcat neaşteptat. În plus, culorile şi dimensiunea îl fac uşor de integrat în orice spaţiu.

Thecraftlab-designist-20

Designist: Am auzit că pregăteşti o continuare a colecţiei. Are şi un epilog?

Irina Neacșu: Ultimul personaj al colecţiei este în atelier și se naşte din toate visele pe care ni le-au încredinţat invitaţii sosiți la evenimentul de dezvelire a colecţiei, la idelier, pe 23 octombrie. Pentru că toate visele au șansa să capete viaţă şi pentru că fără visurile clienţiior noştri, thecraft LAB nu ar avea sens, cred că singurul final al acestei colecţii poate fi un scaun care să cumuleze toate aceste gânduri.

Thecraftlab-designist-19

Designist: Tu ce ai scris pe tăbliţa cu visuri? Un vis pierdut şi regăsit sau un vis împlinit?

Irina Neacșu: Unul din cele regăsite, care m-a făcut de fapt să trasez primele linii de concept ale colecţiei. Am scris “Hoinar”. Acum un an am redescoperit muntele şi hoinăreala pe culmi, faptul că libertatea şi frica merg mână în mâna și că de teamă ratăm pachete întregi de bucurie.

Thecraftlab-designist-21

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed