Mihai Mardare: tânărul arhitect român care a participat la un workshop despre construcții nomade, sustenabile. În Norvegia, după Cercul Polar.

L-am cunoscut pe Mihai în decembrie, la Made in RO – Târg de design românesc, când ne-a vizitat, însă abia la câteva luni după urma să aflu unde și-a petrecut două săptămâni din vara lui 2014: pe insula Sandhornøy, în nordul Norvegiei, la 1.000 kilometri nord de Oslo, după Cercul Polar. Și nu, nu pentru că era prea cald în Cluj, unde e student în an terminal al Facultății de Arhitectură și Urbanism – după cum știți a fost o vară ploioasă. 🙂

Mihai și-a dorit să ia parte la workshop-ul SALT, condus de arhitectul finlandez Sami Rintala, și a fost acceptat. Împreună cu alți 30 de studenți din toată lumea, timp de 14 zile în luna iunie, urma să construiască structuri nomade, sustenabile, perfect integrate naturii, care să adăpostească vizitatorii SALT: festival de artă și muzică, ce are loc în august pe insula Sandhornøy, după Cercul Polar arctic. Apoi, construcțiile trebuia să fie ușor dezasamblate și transportate în Groenlanda.

4Salt workshop - Mihai Mardare - Designist

 

Mihai, pe insulă

IMG_8538-Marte_Antonsen Câteva imagini de la festival. Sursa foto: SALT Festivalvisitsalt_04Noapte de august în nordul Norvegiei

IMG_8317-Marte_Antonsen Marte_Antonsen_Arkitektur2Cei 30 de studenţi au fost inițial împărţiţi în 3 echipe, iar workshop-ul a avut ca rezultat 3 construcţii cu temele Earthbound, Skybound şi Systems – Mihai a făcut parte din echipa care a proiectat&construit pe tema Systems. Iar un alt rezultat deloc de trecut vederea este că toate cele 3 construcții au fost pe larg prezentate de publicații de renume internațional – Archdaily, Designboom, Dezeen, în special proiectul la care a participat Mihai, ce are dedicat un articol separat pe Archdaily. 🙂

21Salt workshop - Mihai Mardare - Designist

“Construcţiile de pe plajă urma să fie alternativa la cazarea oferită de organizatorii festivalului, iar cerințele pentru noi au fost: să poată adăposti minimum 3 persoane de vântul puternic şi ploaie, să aibă loc de depozitare şi să poată fi făcut un foc înăuntru.”, povestește Mihai.

23Salt workshop - Mihai Mardare - Designist Marte_Antonsen_Arkitektur2

Modul de lucru și sursele de inspirație au fost și ele cât mai apropiate de natură: totul a fost construit la fața locului în cele 14 zile și, ne-a spus Mihai, au fost încurajați să nu deseneze, să nu facă schițe, ci să se uite cât mai atent în jur și să lucreze din prima cu machete 1:1, ceea ce pentru el a fost o cu totul altă abordare și experiență de lucru, atât de diferită de ce a învățat în facultate.

În momentul în care arhitectul finlandez Sami Rintala a văzut propunerea lor cu “cutiile” din lemn, le-a spus că seamănă cu micile construcții ale pescarilor norvegieni, de pe bărcile cu care merg zile în șir pe mare la pescuit. Iar când a văzut celălalt proiect, pe picioare înalte din lemn, a spus că punctul de plecare îl reprezintă protecția de diferite animale sălbatice, ca un păianjen care escaladează diferite suprafețe ferindu-și corpul.

Eram încurajaţi să găsim soluții ca o construcţie de acest tip să poată fi dezasamblată şi reasamblată în cel mai scurt mod şi să folosim materialte precum prelata sau plasticul, ce pot fi refolosite – ceea ce e specific nomad.

2Salt workshop - Mihai Mardare - Designist Construcții nomade deschise, inspirate de structurile pe care localnicii usucă peștii – cea mai bună metodă de a-i conserva.6Salt workshop - Mihai Mardare - DesignistAdăpostul – păianjen, pe picioare lungi9Salt workshop - Mihai Mardare - DesignistAdăpostul nomad la care a lucrat Mihai, ce poate găzdui până la 12 persoane

15Salt workshop - Mihai Mardare - Designist

Am ținut să redăm povestea lui Mihai pentru că e una ce merită rumegată de tinerii arhitecți. În paranteză fie spus, tot anul trecut Mihai a aplicat și a fost admis la un internship în cadrul unei firme de arhitectură din Rusia, pentru că această experiență îl ajuta în documentarea proiectului de diplomă. Iar printre planurile de viitor se conturează și studii de acustică specializată pe arhitectură – acustica construcțiilor.

În același timp, ne-au convins soluțiile și valorile sustenabile, simple, în acord cu natura ale acestor locuințe nomade ce au fost locuite pe timpul festivalul și felul în care se integrează peisajului nordic sublim, cu acea lumină greu de reprodus. Și nu în ultimul rând ideea acestui festival norvegian.

13

14Salt workshop - Mihai Mardare - Designist

Mihai povestește experiența pe larg:

Atracția către tările nordice, inclusiv pentru Rusia am început să o am încă de mic copil, însă atunci doar asamblam machete de avioane rusești și rămâneam fascinat de albumele tatălui meu care descriau culturi și reliefuri pe care pur si simplu le iubeam.

Timpul a trecut, am ajuns student la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj și am hotărât să-mi fac proiectul de diplomă pe un teren din Rusia, amplasamentul fiind la 200 m de Kremlin și Piata Rosie. Așadar, mi-am făcut pașaport, am scris o vară întreagă e-mailuri și am plecat pentru studiu, timp de o lună, în Moscova. M-am întors de acolo îmbogățit extraordinar de experiența avută împreună cu arhitecți din mai multe culturi, ceea ce înseamna, firește, abordări diferite ale aceluiași domeniu.

1Salt workshop - Mihai Mardare - Designist În timpul construcției pe insula norvegiană26Salt workshop - Mihai Mardare - Designist

Saună nomadă construită de Sami Rintala pentru a îmblânzi experiența polară. 🙂

Mi-am dorit mult să continui pe partea aceasta, a experimentării arhitecturii alternative, în special cea nordică, iar în acest sens, un bun prieten al meu din Eindhoven mi-a trimis la un moment dat o invitație la un workshop în Norvegia.

Am aplicat, deși știam că workshop-ul se suprapune cu predarea proiectului meu de diplomă, iar dilema a venit cu adevărat în momentul în care am primit răspunsul afirmativ – că voi fi parte a echipei de 30 de studenți din toată lumea, care vor lucra pe o plajă în Norvegia, după cercul polar de nord. Rapid mi-am evaluat poziția pentru a putea face o alegere: fie stau să-mi predau proiectul de diplomă, fie aleg să merg la workshop. Deoarece scopul meu e acela de a-mi îmbogați permanent cunoștințele și a deveni (mereu) un arhitect mai bun, am hotărât să plec în Norvegia.

8Salt workshop - Mihai Mardare - Designist 17Salt workshop - Mihai Mardare - Designist

Poate cea mai provocatoare parte a acestui workshop am întâmpinat-o când ni s-a cerut să nu folosim deloc hârtia și creionul pentru schițe, în schimb a trebuit să concepem totul în “machete” la scara 1:1, în mărime reală. Ni s-a dat libertate în exprimare, în alegerea materialelor și în tipul de abordare a proiectului. Aceasta a însemnat decizii și muncă continuă. În același timp, absolut toți studenții am simțit prea puțina eficiență a școlilor teoretice de arhitectură și importanța de a lucra practic în astfel de proiecte, de a simți materialul, de a-l observa cum se comportă, care îi sunt atuurile și părțile sensibile. Niciodată o schiță desenată sau o idee rostită nu ar putea exprima mai bine un concept decât o machetă.

12Salt workshop - Mihai Mardare - DesignistAdăpostul a fost prevăzut cu două ferestre și un mic balcon spre mare
24Salt workshop - Mihai Mardare - Designist

Observând clima extrem de schimbătoare și umedă, cu vânturi puternice, în proximitatea imediată a apei, urma să dăm o formă locurilor de adăpost pentru participanții la festival sub atenta îndrumare a arhitecților supravegheatori – Sami Rintala (Finlanda), Joar Nango (Norvegia), Roger Mullin (Canada), care ne inspirau vorbindu-ne și aratându-ne practic de ce o soluție ar merge mai bine decât alta.

Echipa cu care am lucrat a fost alcătuită din patru persoane: din România (eu), Canada, Spania și Polonia, îndrumați de Sami Rintala, care împărtășea viziunea și tehnicile sale de lucru cu noi. Extrem de practic, dar folosindu-se de un limbaj poetic impresionant, Sami explica fiecare sugestie făcând referire la felul în care se adăpostesc pescarii în bărcile lor sau la fauna zonei, perfect adaptată condițiilor meteorologice. Acestea au fost principiile pe care am încercat să le urmăm și noi în proiect.

7Salt workshop - Mihai Mardare - Designist

Folosind sistemul modular, a fost creată o structură ludică ce servește protecției și adăpostului. Aceste cutii din lemn, proiectate cu dimensiunile optime unui spațiu confortabil pentru odihnă și ședere, sunt grupate în jurul focului și formează astfel un spațiu cu noi posibilități de exploatare. La fel ca în tradiționalele corturi vernaculare lavvu, focul devine nucleul central și definește spațiul de întâlnire, în jurul său declanșându-se conversații între oamenii aflați la diferite niveluri. Adăpostul a fost gândit să fie temporar, ușor de transportat, produs în masă, nu doar să fie o locuință pentru nomazii zilelor noastre, ci el în sine să fie nomad. 🙂

19Salt workshop - Mihai Mardare - Designist 20Salt workshop - Mihai Mardare - Designist În interiorul adăpostului22Salt workshop - Mihai Mardare - Designist

3Salt workshop - Mihai Mardare - DesignistConstrucția a fost optimizată prin utilizarea a două module. Având un total de 13 piese așezate una peste cealaltă fără a folosi utilaje mecanice. Cutiile sunt prinse împreună cu holtșuruburi și chingi atingând o înălțime de 4,8 metri și putând adăposti în siguranță 12 oameni. Modulele stivuite oferă o serie de priveliști spre extraordinarul peisaj norvegian muntos cu ajutorul a două ferestre și a unui balcon cu deschidere spre marea Norvegiei și spre punctul cel mai de jos în care coboară soarele.

Fiecare cutie este alcătuită din grinzișoare de 2” x 4″ fixate cu holtșuruburi. La exterior, cutiile sunt placate cu scânduri suprapuse de 1”x4″, protejând spațiul interior împotriva condițiilor dure din zona arctică.

13Salt workshop - Mihai Mardare - Designist 18Salt workshop - Mihai Mardare - Designist

Acest sistem simplu și logic îmbină rezistența structurală mare a grinzișoarelor cu modulele relativ ușoare și redă o formă vizuală estetică și uniformă a adăpostului. Planul poate fi oricând reconfigurat în altă formulă, redus sau lărgit, în timp ce modulele sunt ușor de transportat și de reasamblat. Metodele simple de folosire sporesc sentimentul de temporaritate și, de asemenea, sustenabilitatea proiectului.

Cu siguranță amânarea proiectului de diplomă a fost o decizie pe care n-o regret, datorită experienței avute. Pe aceasta voi construi în viitor, ea fiind deja un reper în formarea mea ca arhitect.

Echipa proiectare/execuție: Mihai Mardare, Piotr Paczkowski, Benny Kwok, Josep Garriga Tarres
Arhitecți îndrumători: Sami Rintala, Joar Nango, Roger Mullin

25Salt workshop - Mihai Mardare - Designist

To be continued, cu siguranță vom mai povesti despre proiectele lui Mihai Mardare pe Designist. 🙂

Și câteva ultime imagini de la festival, via The Guardian, poate vom ajunge aici cândva:

1Salt workshop - Mihai Mardare - Designist 3Salt workshop - Mihai Mardare - Designist 4Salt workshop - Mihai Mardare - Designist

Fotografii: Piotr Paczkowski,  Mihai Mardare, SALT Festival

5 Comments

 1. lm

  Sa facem un rezumat al articolului. Asa cum putem observa din titlu este vorba despre tanarul arhitect (desi nu este foarte clar daca a trecut de la stadiul de student la cel de arhitect) Mihai Mardare. Apoi ne sunt prezentate realizarile (marete de altfel): participarea la un workshop in Norvegia alaturi de anonimi din Polonia, Canada, Spania etc. si un intership in Rusia unde nu se stie exact ce a facut dar suna a naibii de bine intership iar alaturi de Rusia devine dea dreptul exotic. Pana aici totul este foarte clar. Am si eu insa o nelamurire. Care este interesul public al acestei prezentari? A, si sa nu uit sa mentionez ca cea mai sugestiva poza din articol este cea intitulata “Mihai pe insula”. Multumim pentru aceasta prezentare a etapei minunate de transformare profesionala si personala prin care trece tanarul arhitect Mihai Mardare si asteptam cu nerabdare urmatorul episod al marilor lui realizari.

 2. Dragă lm,

  Fiecare dintre cititorii noștri înțelege atât cât poate și cât vrea din poveștile pe care noi le prezentăm. Până la urmă, fiecare vede ce crede că e important pentru el. Povestea pe care am prezentat-o, așa cum spuneam în articol, e una ce merită rumegată de tinerii arhitecți. De curiozitate: câți tineri arhitecți și studenți la Arhitectură cunoști care se înscriu pentru a fi admiși la workshop-uri internaționale, unde aplică studenți din toată lumea și doar 30 sunt admiși? Cu scopul de a câștiga experiență de lucru cu materialul brut, de adaptare la un cu totul alt mediu, prin abordări despre care nu se prea aude în facultăți? Dacă știi mai multe astfe de exemple sau dacă chiar tu ai astfel de experiențe ce merită împărtășite, te rugăm să ne scrii la designist@designist.ro.

  Ai spus “anonimi”. Tot de curiozitate: ai apucat să te uiți pe portofoliile și experiența arhitecților ce coordonau acest workshop? Reluăm numele lor: Sami Rintala (Finlanda), Joar Nango (Norvegia), Roger Mullin (Canada). Sincer, credem că nu e puțin lucru să lucrezi cu Sami Rintala, coordonatorul echipei lui Mihai, iar o carieră solidă e construită pe o experiență în echipe coordonate de adevărați profesioniști, recunoscuți internațional. Și mai credem că munca alături de tineri arhitecți și studenți din toată lumea ajută la acest schimb cultural atât de benefic.

  Cât despre workshop-ul la care Mihai Mardare a participat în Rusia pentru a câștiga experiență în realizarea proiectului său de diplomă, îl vom ruga pe Mihai să-ți dea mai multe detalii. Te asigurăm cu nu e nimic exotic, ci educațional.

  Mulțumim!

 3. Robert

  Scuze pentru interventie, dar de cand e o mare realizare demna de admiratie faptul de a participa la workshopuri in afara Romaniei?
  Nu uitati oare ca sunt sute de studenti Erasmus care in fiecare an pleaca in strainatate?
  Si finalmente, domnul prezentat aici are diploma sau nu?
  Nu se numeste arhitect conform legii decat cel care a trecut acest examen.

 4. Bună, Robert,

  Știm că în fiecare an sunt mulți studenți români care pleacă cu bursele Erasmus. Atunci când unii dintre ei vor aplica și vor fi selectați la workshop-uri cu studenți din toată lumea, coordonate de arhitecți recunoscuți internaționali, pe teme la fel de interesante – arhitectura ca minimă intervenție asupra mediului, arhitectura nomadă, sustenabilă – și, în plus, când rezultatele acestor workshop-uri vor fi publicate de cele mai respectate site-uri internaționale de arhitectură și design (Archdaily, Designboom, Dezeen), atunci cu siguranță îi vom prezenta și pe ei. Abia așteptăm să vorbim despre astfel de experiențe care să-i inspire și pe colegii lor să facă mai mult decât să aplice la bursele Erasmus, de exemplu. 🙂

  Conform legii, ne-am grăbit un pic: Mihai Mardare va obține diploma anul acesta. Nu avem însă nicio îndoială că este un tânăr arhitect. 😉

  Mulțumim!

 5. beca

  Ce orizont limitat, d le Robert: de cand o diploma de arhitect te face arhitect? Acesta e singurul criteriu de evaluare? Sau ranchiuna te blocheaza doar la aceste detalii? Trist!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed