Minitremu: la joacă cu Brâncuși și Dan Perjovschi

Într-o bună zi a săptămânii trecute am observat cum Masa Tăcerii a lui Brâncuși, în variantă miniaturală și colorată, era share-uită de câțiva din “prietenii de pe facebook”. La scurt timp a urmat Coloana Infinitului, miniaturală, colorată și, scuzați truismul, sculpturală… totul culminând cu desenele lui Dan Perjovschi adunate într-o carte de activități și colorat pentru copii!

Minitremu - Designist (6)

Așa ceva pur și simplu nu lași pentru a doua zi sau când îți faci timp: așadar, odată identificată sursa creației, blogul Minitremu, le-am scris imediat. De pe blogul lor am aflat cum Minitremu este copilul mai mic, să zicem, al artiștilor care au creat blogul Monotremu. De unde acest nume, vă explică chiar ei în statement:

Pseudonimul nostru vine de la termenul “monotremă”, ce desemnează o categorie de animale (ornitorincul şi echidna) considerate primitive şi paradoxale, întrucât prezintă trăsături de la mai multe specii: ovipare, reptile şi mamifere. La o primă vedere naturaliştii britanici au considerat monotremele o glumă taxidermică şi doar după ani de dezbateri au putut cădea de acord asupra categoriei în care să includă aceste animale, nejustificate altfel decât de propria lor existenţă.

La un nivel extins credem că monotremele sunt reprezentative pentru România şi amestecul de trăsături balcanice, slavone şi latine, ce ne situează într-o continuă dezbatere asupra identităţii şi istoriei noastre naţionale.

Lucrările noastre au, în general, un pretext social şi încearcă să reflecte critic situaţii din realitatea imediată.

Într-o încercare de a reconcilia prezentul cu viitorul, la care adaugăm preocuparea noastră pentru copilărie, am realizat în paralel proiectul Minitremu, prin care ne propunem să aducem arta la o dimensiune tangibilă şi accesibilă copiilor.”

Minitremu - Designist (3)

Când v-a venit ideea proiectului Minitremu și ce va urma după Brâncuși?

Proiectul Minitremu a apărut la scurt timp după ce am realizat, anul trecut, primele reinterpretări după Brâncuşi, printre care şi Poarta Sărutului, sub formă de inel de dentiţie pentru bebeluşi. Ne gândeam că nu-şi prea au locul la noi pe blog, unde am adoptat şi asumat o atitudine critică (chiar cinică pe alocuri). Am avut însă norocul să ne putem confrunta îndoielile şi să ne discutăm ideile cu oameni ca Cristi Neagoe şi ulterior Dan Perjovschi, şi astfel am desprins proiectul ăsta.

Practic Dan ne-a sugerat ca după Brâncuşi să nu ne oprim şi să continuăm o serie extinsă de lucrări similare, ceea ce impunea deja un proiect distinct. Tot Dan, când i-am propus să continuăm seria cu el, nu doar că nu ne-a refuzat, însă ne-a şi pus la dispoziţie 300 de desene, ca să avem de unde alege.

Ce ar putea urma mai departe, sau ceea ce ar trebui să urmeze nu ştim, pentru că încă nu am terminat ceea ce am început. Ce ştim e că suntem atraşi de mai multă vreme de performance şi atunci probabil că o să facem ceva în direcţia asta.

Minitremu - Designist (2)

Măsuţa Tăcerii şi Micuţa Coloană Infinită sunt reinterpretări ale operelor monumentale Masa Tăcerii şi Coloana Infinită realizate de sculptorul Constantin Brâncuşi.

Sunt un mic omagiu adus artistului, dar şi o formă prin care cele două lucrări pot ajunge la îndemâna copiilor şi a celor care nu au uitat să mai fie copii.

Prin ele putem avea contact direct cu un tip de reprezentare minimalistă şi simbolică a timpului şi spaţiului si ocazia de a evoca viaţa şi biografia, deloc comună, a unuia dintre cei mai importanţi sculptori ai secolului XX.

Minitremu - Designist (4)

Cei mai mulți artiști și designeri întâmpină tot felul de probleme când vine vorba de a produce un obiect în serii mici. Cum a fost producerea jucăriilor pentru voi?

Nouă ne-a luat destul de mult timp până am înţeles că majoritatea strungarilor în lemn (dintre cei care au mai rămas în breaslă şi în ţară) voia câştiguri mari, rapide şi cu minimum de efort posibil. Şi că una dintre cele mai proaste idei e să-i laşi pe ei să rezolve o problemă tehnică sau inclusiv să le ceri părerea, pentru că în secunda următoare se dezlănţuia un torent creativ ce mătura totul în calea lui.

A fost frustrant şi prin prisma timpului pentru că, de multe ori, ne-am suprapus cu comenzile bisericii, care îşi face în draci (vorba aia) altare, tetrapoade, analoage, strane, catapeteasme ş.a.m.d., iar dacă aveam şi noi loc printre ele, de obicei eram trataţi superficial, pentru că “noi nu făceam decât nişte jucarii”, nimic serios adică.

La final, când după multe rebuturi şi reluări ale întregului proces, am reuşit să realizăm primele modele care să ne mulţumească, aşa de mândri au fost de ei strungarii, încât au vrut să punem în măsuţă steagul României. Per total, a fost o experienţă instructivă.

Minitremu - Designist (8)Minitremu - Designist (7)

Dincolo de a-i introduce pe copii în activitatea şi lucrările lui Dan Perjovschi, această carte este o introducere în lumea noastră reală, pe care artistul o observă, descrie şi comentează satiric.

E o introducere în lumea pe care copiii noştri o vor stapâni într-un viitor nu foarte îndepartat, o mică schiţă a unei lumi care, doar în funcţie de imaginaţia, energia şi resurse lor, va putea fi şi arăta altfel.

Cartea este un proiect în derulare. Până la editarea finală şi tipărirea ei, puteţi descărca de aici cele trei desene din imagini, în format printabil A4.

Minitremu - Designist (9) Minitremu - Designist (10)

Ne puteți spune care sunt prețurile de vânzare și cum pot fi comandate?

Preţul ambelor seturi e de 450 de lei (cu taxele de livrare incluse). Poate părea rezonabil sau nu, depinde. Nouă ne-ar fi plăcut, întradevăr, să fie mai ieftine şi mai accesibile, însă cum lucrăm cu producători şi comercianţi locali, stocurile lor de marfă sunt reduse, iar resursele umane puţine, ori asta se simte în preţ.

Ne înscriem, până la urmă, în cadrul conceptului de “comerţ echitabil”, iar cine este interesat de ele, poate fi sigur că achiziţionează nişte obiecte unicat, pe care le-am finisat şi vopsit noi. Adaosul nostru e mic, şi oricum nu au fost gândite în termeni de profit. Este vorba de lemn, nu pot exista matriţe, iar fabricile care să dispună de maşini care să taie totul mecanic ne cer serii mari, pe care nu ni le permitem. Ne-a fost sugerată China, însă nu suntem pregătiţi să facem acest pas.

Comenzile se fac prin e-mail, pentru că ne dă ocazia să cunoaştem, cu bucurie, lume nouă, şi în viitorul apropiat pe contul de facebook.

Minitremu - Designist (5)Cele două seturi de jucării din lemn, Măsuța Tăcerii și Micuța Coloană Infinită pot fi comandate la minitremu@gmail.com. Costă 450 de lei, cu transport inclus. Ca să fim sinceri, ni le-am lua și noi, nu doar copiilor.

Minitremu - Designist (1)Halloween este un desen nou, pe care îl veți regăsi în proiectul final al cărții.

Fotografii: Minitremu

12 Comments

 1. pavel

  daca ma gandesc la copii mi se pare revoltator de scump…:(

 2. Ionut Dobrescu

  buna ziua! excelenta ideea. livrati si in strainatate? m-as bucura sa-i facem cadou fiicei noastre un astfel de joc.
  multumesc

 3. […] Minitremu: la joacă cu Brâncuși și Dan Perjovschi […]

 4. Buna Ionut,

  Cel mai bine e sa scrii un e-mail cu toate coordonatele creatorilor Minitremu la minitremu@gmail.com. Cu siguranta te vor lamuri 🙂 Ne bucuram mult ca iti plac!

 5. Alexandra Pogacean

  Superbe jucarii de arta. Extrem de frumoasa si originala ideea. Pacat ca nu sunt accesibile tuturor, dar admir determinarea de a nu fabrica in China.

 6. Este scump dar ideea este foarte buna. Trebuie gasita o idee pt micosorarea preturilor dar sper sa nu fie pana la urma China.

 7. […] designeri care fac jucării pentru copii: în afara proiectelor tale i-am mai putea menționa pe Minitremu (din Târgu Mureș), iar anul acesta l-am descoperit și pe Mihai Stamati (din Chișinău). Să fie […]

 8. Foarte buna ideea. Este adevarat ca la prima vedere par cam scumpe. Dar e ceva original, ar putea fi incadrat si ca hand made. Iar in felul asta pot afla si copiii nostri despre Coloana Infinitului. Felicitari

 9. […] Minitremu: Ateliere pentru copii/ Târgu Mureș […]

 10. Marilena Bara

  Bravo, infinit bravo………..

 11. Doina

  Scump, nescump… sunt pentru creativitate, calitate in detrimentul cantitatii. deci merita banii 😉 tocmai am facut comanda 😉 si nu e pt copil, ci pentru mine.

 12. Designist

  ❤ ❤ ❤

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed