Piese de mobilier salvate și personalizate de Genoveva Hossu, decorator

Săptămâna trecută îți povesteam despre proiectele de amenajare interioară semnate de Genoveva Hossu, ocazie cu care am descoperit că pe lângă transformarea spațiilor, Genoveva salvează multe piese pe care le redă apoi acestor spații, într-o formă proaspătă și personalizată. Mai mult, unele piese pe care nimeni nu le mai vrea, sunt transformate și apoi expuse spre vânzare în showroom-ul Primera Interiors, din Cluj.

Genoveva Hossu Designist 05Foto: Adriana Becichi

Ne-ar plăcea să vedem cât mai mulți decoratori “contaminați” de această pasiune de a transforma piese și a le integra contemporan unor spații în care își pot depăna în continuare povestea, aături de povestea pe care o avem noi de spus. Am fost foarte curioși să aflăm care sunt etapele acestui proces de reciclare deco, de unde vin materialele, inspirația, cât costă piesele restaurate și personalizate.

La capitolul inspirație, suntem singuri că multe idei frumoase vin de la târgurile și expozițiile de design pe care Genoveva Hossu le vizitează constant. Tocmai s-a întors de la Milano cu tolba plină de impresii și noutăți (le puteți citi aici și aici).

Genoveva Hossu mobilier - Designist (5)

Cum ați început să personalizați și să transformați piese de mobilier? A venit ca o cerință firească a clienților pe care îi aveați pe zona de amenajare interioară sau a pornit mai degrabă ca o provocare, ca o nouă incursiune creativă?

Totul a început din nevoia de a transpune în noile spaţii ceva din istoria persoanei respective sau a întregii familii. Obiectele care iau naştere sunt mult mai apreciate datorită relaţiei deja existente cu acel obiect. Îmi plac obiectele care spun poveşti şi care au personalitate. Nu-mi place să arunc lucruri, să risipesc, mai degrabă prefer varianta de a le da o formă şi o întrebuinţare nouă. Ţine şi de creativitate, e clar, dar pentru mine este o mare provocare şi mă gândesc mereu la factorul WOW pe care îl poate avea un astfel de obiect, dar şi la raportul calitate/preţ.

Genoveva Hossu mobilier - Designist (4)

Cum începe transformarea unui obiect? Mă refer la obiectele cu istorie ale proprietarilor, pe care doresc să le ducă cu ei mai departe în casa nouă. Care ar fi cea mai interesantă poveste a unei astfel de piese, transformate, personalizate?

Sunt poveşti frumoase, care au importanţă şi farmec pentru „povestitorii” lor. Dacă stau bine şi mă gândesc, acum 8 ani, când am deschis showroom-ul Primera, aveam nevoie de un Focal Point, iar eu m-am gândit că un candelabru negru ar fi ideal. Nu am găsit aşa ceva în ţară, iar după cum se spune – „ca şi nevoia nu te învaţă nimic”, am găsit într-un garaj un candelabru auriu vechi şi prăfuit pe care l-am vopsit şi nici astăzi nu şi-a pierdut frumuseţea. Am redecorat showroom-ul de vreo 8 ori, dar el a rămas pe poziţii. Şi-a câştigat locul de cinste.

Cel mai bine primit mobilier a aparţinut unei familii şi era un Biedermeier, antic, ros de căţel, fără arcuri, care acum, datorită tapiţierilor noştri şi a textilelor JAB e o adevărată piesă într-o zonă de cinema privată.

Genoveva Hossu mobilier - Designist (6) Genoveva Hossu mobilier - Designist (7)

Cum arătau aceste piese de mobilier inițial? Ce anume a presupus (pas cu pas) transformarea lor? Ce elemente (materiale, culoare, pattern etc.) le-a produs metamorfoza?

Am câteva imagini ale acestor piese before. Unele provin din case unde chiar nu-şi mai găseau rostul, altele din beciuri, altele de la clienţi care s-au bucurat că cineva le-a debarasat podul. Eu m-am jucat puţin cu ele, dar îmi place foarte mult rezultatul final. Iar spre surpriza mea, toate au fost cumpărate înainte de lansarea noii colecţii.

Genoveva Hossu mobilier - Designist (2)

Genoveva Hossu mobilier - Designist (1)În imaginile ce vor urma mai jos le veți vedea splendid transformate!

Genoveva Hossu mobilier - Designist (3)

Cu ce materiale vă face plăcere să lucrați?

Am privilegiul de a lucra numai cu materiale alese de mine, şi am de unde alege! 🙂 De la stofe, catifele, inuri, viniluri… nu am limite!

Cu cine lucrați pentru crearea acestor obiecte? 

Am propriul  atelier şi oameni care lucrează cu mine de mulţi ani deja. Este important să mă cunoască, să ştie ce cer, de ce, şi cel mai important… să mă înţeleagă.

Genoveva Hossu mobilier - Designist (8)Iată în ce s-a transformat fotoliul “nemaidorit” de mai sus! 🙂

Genoveva Hossu mobilier - Designist (9)

Ele sunt obiecte realizate “la comandă” pentru clienții pe care îi aveți pe zona de design interior sau sunt obiecte unicat pe care oamenii le pot găsi și cumpăra în showroom-ul Primera Interiors?

Lucrez cu ambele variante. Transform ceea ce merită folosit din proiectele mele, dar îmi place să mă joc şi să reinventez piese care încă nu au stăpân. Ambele variante mă stimulează.

Important pentru mine este lucrul bine făcut, viaţa venită de unde nici nu te aştepţi şi zâmbetul de pe buzele clienţilor când mă întreabă dacă sunt sigură că e ceea ce am luat de la ei din casă.

Genoveva Hossu mobilier - Designist (13)Acest material diafan dă o personalitate atât de feminină băncuței recuperate (fotografia ei înainte de intervenția Genovevei Hossu este mai sus)! Pentru mai multe materiale ce te pot inspira în alegerea unei tapițerii cu efect WOW, caută în colecția de textile Primera Interiors.

Genoveva Hossu mobilier - Designist (14) Genoveva Hossu mobilier - Designist (15)

Se poate vorbi de un proiect de reciclare deco?

Clar! Ar fi chiar foarte bine să vorbim despre aşa ceva. Nu avem niciun sistem care să colecteze sau să redirecţioneze lucrurile folosite dintr-o casă. Totul se distruge sau se aruncă. Nu avem o piaţă a obiectelor Vintage, ca Portobello din Londra sau ca Place des Vosges din Paris, unde mie îmi place atât de mult să rătăcesc cu orele. Un proiect bine gândit ar putea include piese vechi achiziţionate din aceste pieţe şi recondiţionate.

Cât costă ele? Ne puteți oferi câteva repere de preț?

Produsele au preţuri cuprinse între 200 şi 450 de euro, TVA inclus.

Genoveva Hossu mobilier - Designist (10)Cât de fresh poate arăta un șezlong, înainte parcă “obosit”, greoi în decor! 

Genoveva Hossu mobilier - Designist (11) Genoveva Hossu mobilier - Designist (12)

Materialele textile folosite vin din colecția de textile Primera Interiors? Din ce colecții provin cele pe care le-ați folosit pentru mobilier?

Materialele provin exclusiv din gamele Primera. Am folosit pentru multe dintre ele textile de la JAB, dar şi de la Designers Guild.

Ce mai aveți în pregătire? Vă gândiți la câteva colecții noi?

Ideile mă iau prin suprindere… mai ales când nu mă aştept. Aşa că, acesta e doar începutul!

Genoveva Hossu mobilier - Designist (1)

Genoveva Hossu mobilier - Designist (2)Colour your Life – ceea ce vă dorim tuturor! 🙂 

Fotografiile pieselor de mobilier personalizate: Andrei Neamțu

2 Comments

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed