Mușcă din arhitectură! Când arhitectul devine maestru cofetar înseamnă că și o imprimantă 3D face parte din poveste.

prajituri arhitecturale

Uită-te bine la imaginea de mai sus.

prajituri rhitecturale

Da, e o prăjitură. Un tort.

prajituri arhitecturale

Un tort care se anunță spectaculos de gustos: un cheesecake cu vișine și ceai Sakura, ciocolată, migdale și nuci pecan caramelizate. Și încă o bilă albă: conține foarte puțin zahăr.

prajituri arhitecturale

Dar arată cumva… disturbing, nu? Foarte tehnic și matematic, foarte bine calculat și măsurat (la propriu!), foarte… arhitectural.

Și totuși, chiar dacă s-ar putea să arate mai puțin apetisant pentru cei atrași de candy baruri decadente, cu siguranță câștigă la capitolul hipnotizant și locul fruntaș la dulciuri minimaliste de designist 🙂 .

prajituri arhitecturale

Și nu exagerăm când le numim “prăjituri arhitecturale”. Sunt creația maestrului cofetar ucrainian Dinara Kasko, care și-a folosit background-ul de arhitect, designer și 3D visualizer ca să modeleze noi coordonate ale food design-ului – din nou, la propriu: a folosit o imprimantă 3D ca să facă mulajele prăjiturilor. Wow!

food designPentru cheesecake-ul de mai sus, de pildă, creat pentru cea de-a 70-a aniversare Land Rover, Dinara a folosit peste 8 kg de ciocolată și alte ingrediente ca să sugereze schimbările succesive de design ale modelelor brandului auto. Fiecare dintre feliile de ciocolată, tăiate după forme 3D care imită silueta mașinilor Land Rover, are o doză diferită de culoare, iar prăjitura arhitecturală devine cu ajutorul lor un gradient al transformării.

food designPrăjitura Origami, “construită” tot după mulaje 3D, a pornit de la pliul Miura-ori, o schemă origami creată de astrofizicianul japonez Koryo Miura pentru a depozita panourile solare necesare stațiilor din spațiul cosmic (!!!). Dar, ca să revenim cu picioarele pe pământ, Dinara spune că e formată din straturi pufoase de  mousse de caramel, pandișpan cu ciocolată, nuci și lichior de mere (♥).

food design

food design

Prăjitura modelată printr-un program de editare algoritmică e compusă din 81 de prăjituri individuale, cu forme unice. La interior: mousse din ciocolată, meringue și ganache. 

food design food design

Iar dacă te simți inspirat, reține că poți să comanzi online mulajele 3D create de Dinara. Așteptăm poze 🙂 .

Fotografii: prin Dinara Kasko

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed