Ne-am întâlnit și am stat de vorbă (din nou) cu Mădălina Andronic

Dacă ești pasionat de ilustrație și ceramică diafană made in RO, este imposibil să nu fi auzit de Mădălina Andronic. Este unul dintre cei mai populari ilustratori din peisajul românesc și asta nu doar pentru că desenele ei par desprinse dintr-o lume de basm, ci și pentru că își extinde creativitatea spre o mulțime de domenii conexe – ceramică, papetărie, ilustrație de carte, accesorii fashion. Iar lista nu se oprește aici.

Madalina AndronicMădălina Andronic

Despre Madi, cum își spune și cum îi spune mai toată lumea, ți-am mai povestit și acum câțiva ani, când era încă un nume foarte nou, dar și acum câteva luni, pe scurt, când ți-am prezentat noua ei colecție de piese ceramice. Era momentul, deci, să reluăm discuția mai amănunțit și să vedem de unde își trage inspirația, dar și ce ne mai pregătește în lunile următoare. Povestea începe la un scroll distanță.

Hai să ne întoarcem încă o dată la început pentru câteva clipe. Știu că ai studiat graphic design-ul și artele la București și la Londra, iar în ultima vreme ceramica este un personaj important în proiectele tale. Cum s-a întamplat asta și cum a apărut Mădălina Andronic Ceramics?

Personajul principal al proiectelor mele este, de fapt, ilustrația 🙂 . Și îmi doresc ca lucrurile să rămână așa, însă îmi place să plimb această ilustrație prin cât mai multe locuri. Ceramica a venit ca un al doilea suport pe care ilustrez, cred că stilul de reprezentare și poveștile au rămas cam aceleași, destul de recognoscibile dacă ar fi să judec după reacțiile și asocierile oamenilor – ceea ce nu poate decât să mă bucure nespus.

Madalina AndronicPiese ceramice din colecțiile The Basics și Honeymoon

M-am apucat de experimentat cu porțelanul încă de prin 2012, on and off, însă, oficial, Mădălina Andronic Ceramics s-a lansat anul trecut, odată cu noul site și shop online madiandronic.com.  Am reluat mini-colecțiile de veselă și pe parcurs voi reveni și cu accesoriile și obiectele decorative, care au avut foarte mult succes și în anii trecuți. Este o direcție care necesită mult timp de planificare și producție, dar îmi face plăcere să spun povești și în 3 dimensiuni.

Madalina AndronicThe Basics

Cum arată o zi obișnuită de lucru pentru tine?

Zilele sunt diferite și programul flexibil, mi-ar plăcea să semene una cu cealaltă câteodată, dar de cele mai multe ori nu fac același lucru în fiecare zi. Dar, în mare, alternez lucrul la atelier cu întâlniri, sport, chestii administrative (facturi, comenzi, livrări, furnizori). Pentru că trăiesc din ce fac – și vreau să trăiesc bine -, nu e o continuă boemie cu pictat cu săptămânile și visat cu ochii deschiși. Sunt multe zile în care partea administrativă îmi ocupă cea mai mare parte a timpului și nu reușesc să pun pensula pe hârtie.
Dar, una peste alta, faptul că fac ce îmi place este cea mai mare realizare a mea de până acum și nu aș schimba nimic niciodată.

Cat Lady Kingdom

Zilele trecute am descoperit într-o cafenea din București o chiuvetă ceramică pictată și imediat m-a dus cu gândul la lucrările tale 🙂 Cum ți-ai caracteriza tu creațiile?

Chiuveta a fost făcută pentru Kid You Not și o cheamă Veta-Chiuveta 🙂 . Veți mai regăsi veselă făcută de mine și în nou-lansatul TROFIC, o gamă simplă și sinceră, asortată la fix cu mâncarea lor.

Madalina AndronicThe Honeymoon Collection

Îmi place că oamenii recunosc rapid lucrurile făcute de mine, probabil că au un aer special și proaspăt, mereu vesel și cu o emoție anume în spate. Până la urmă, este evident că particularitatea obiectelor făcute de mine constă în decorarea și limbajul grafic specifice mie cu frânturi ale poveștilor din universul meu, pe care oamenii îl îndrăgesc și îl recunosc imediat. Bineînțeles, stilul evoluează și poveștile cresc odată cu mine și cu experiențele prin care trec, însă ceva-ul acela al meu rămâne constant.

Madalina AndronicTo the Moon and Back

Proiectele tale au, în general, nu doar o poveste, ci și personaje și un decor de basm. De unde apar ele, ce te inspiră?

Apar de peste tot 🙂 . Din povești vechi, din călătorii noi, din momente foarte personale sau pur și simplu din imaginație.

Nu am nevoie de fantasme majore, găsesc o plăcere mai mare în detalii mici de tot și de acolo explodează ilustrațiile cele mai îndrăgite. Dar într-adevăr, tot ce fac are o poveste în spate, de cele mai multe ori o poveste din viața mea.

Madalina AndronicCoperta pentru “Jane Eyre” de Charlotte Brontë, carte ilustrată, care va apărea în toamnă la editura Moppetbooks / Kinderguides, US.

Și dacă tot am ajuns aici, care este povestea noii tale colecții de ceramică, The Honeymoon?

Așa cum îi spune și numele, Honeymoon este prelungirea lunii noastre de miere, petrecută pe Coasta Amalfitană, în Italia. Este despre dulceață și prospețime, despre iubire, vacanță și gusturi de neuitat. Se potrivește de minune pe mese în familie, în grădini ascunse cu frunze de măslin, cu bruschette, paste aglio olio e pepperoncino și sorbet de lămâie cu limoncello. Mi-ar plăcea să fie o bucurie pentru suflet și pentru ochi, așa cum a fost și vacanța noastră.

Made in RO*Și ca să verificați că nu îmi imaginez lucruri imposibile, zilele trecute am împlinit un an de la căsătoria cu Daniel, așa că am pregătit împreună cu prietena mea Alexandra Blaga (Blaga Events) o cină surpriză pentru soțul meu și prietenii noștri – noi i-am zis “Sorpresa”, că tot ne place nouă în Italia – a fost o combinație absolut minunată între grădina intimă, decorul cu măslini și frunze de dafin făcut de Atelier Interesart, vesela Honeymoon și papetarie cu lămâi, făcută de mine, și cel mai delicios și sincer meniu italienesc pregătit de Arome.

Madalina AndronicTricou Sorpresa

De la The Honeymoon derulăm un pic în urmă și ajungem la Wedding Stationary. Cum stau lucrurile aici?

Aici lucrurile sunt noi pentru mine, dar și foarte frumoase. A fost o replică la experiența mea cu nunțile, sunt foarte puține variante de papetărie care să nu aibă sclipici, traforaje, perluțe sau ilustrații de o calitate îndoielnică. Am creat la începutul anului o colecție de papetărie ilustrată pentru nuntă, 15 template-uri cu diferite tematici, însă am și comenzi speciale, pentru cupluri care își doresc acest lucru. Abia aștept să aibă loc și ultimele nunți din sezon, ca să pot arăta ce am ilustrat până acum.

Care este cea mai mare greutate a muncii de ilustrator și artist ceramist? Dar cele mai mari bucurii?

Ar fi nedrept și ridicol să mă plâng de “greutățile vieții de artist”, când sunt oameni care chiar au viața și munca dificile. Am norocul de a face o meserie care îmi place și la care sunt bună, așa că beneficiile și plăcerile sunt pe măsură. Câteodată sunt aspecte care pe mine nu mă încântă prea tare pentru că nu sunt așa talentată la ele, dar pe care le fac cu simț de răspundere și toată priceperea de care sunt în stare. Din păcate, am observat că există această tendință a oamenilor de a face fixații pe chestiile negative și de a investi timp și energie în a rupe picioarele, în loc să acționeze constructiv în caz de sughițuri sau erori. Cred că e o treabă de educație, bun simț și mulțumire de sine, care se reflectă în modul în care pretinzi lucruri. Dar încerc să mă scutur de praf de fiecare dată și să merg mai departe cu lecții învățate și mai puține așteptări :))

Iar partea bună cu oamenii fericiți și proiectele frumoase o umbrește de departe pe cea mai puțin plăcută, pentru asta fac tot ce fac și mă bucur de fiecare reușită.

Madalina AndronicLa ce lucrezi acum și ce urmează?

Lucrez la o vacanță 🙂 și la timp de ilustrat la liber, pentru că am un caiet de schițe care geme și se vaită de atâtea pagini încărcate.

Și mai lucrez la shopul online (urmează printuri noi săptămâna aceasta), la câteva colaborări pe care abia le aștept și, bineînțeles, la colecția de iarnă, pentru că e august și urmează Crăciunul 🙂 .

Madalina AndronicNightswimming

Fotografii: prin Mădălina Andronic

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed