Plan de business făcut la Londra și aplicat la București. FIX botanical bar și Artichoke coffee shop sau ce se întâmplă când gustul ia fața designului

Mai mult ca sigur ați ajuns deja la FIX me a drink și la Artichoke. Botanical bar-ul din Palatul Universul și cafeneaua de specialitate cu nume de anghinare de lângă Biserica Krețulescu există în peisajul localurilor bucureștene de mai bine de un an și jumătate. În tot acest timp, și noi le-am tot trecut pragul, ne-am bucurat de gust și bun gust până când, stârniți de tema ultimei ediții Made in RO #allNatural Good design is natural, le-am scris tinerilor antreprenori și i-am invitat să povestim despre plante și design verde.

Fix_botanical bar

În spatele localurilor cool sunt doi parteneri. Alex Ciomârtan se ocupă de bar management și băuturi, iar Dianei Anghel îi revin partea de comunicarea și organizarea de evenimente. Tot ea a fost cea care ne-a introdus în atmosfera FIX me a drink și Artichoke.

Așa am aflat că Alex e mare iubitor de plante și condimente de când se știe, a lucrat în bar mai mult de 15 ani, iar Diana a făcut Jurnalism și a muncit în publicitate. Însă povestea lor prinde contur în 2011, când se mută la Londra ca să aprofundeze domeniile care-i pasionau (plante – Alex, fashion și fotografie – Diana), să trăiască altfel și să vadă lucruri noi. „Eu am ales să studiez Fashion Style la University of The Arts și, mai tâziu, fotografie. Iar Alex, Herbal Medicine, un domeniu vechi, unde se învață foarte mult despre chimia plantelor.

fix botanical bar

În timpul liber, cei doi fac cunoștință cu orașul cosmopolit și merg des în pub-uri faine cu mâncare bună, locuri unde găsești doar câteva mese și o mare atenția asupra produselor vândute, nu doar asupra designului, cum se întâmplă des la București. Acolo am observat că oamenilor le păsa foarte puțin că mobilierul e second hand sau că stau înghesuiți. Mai important era meniul.”

Din experiența Londra s-a născut, doi ani mai târziu, în 2013, The Herbalist, o linie de băuturi din plante. Proiectul a luat însă o pauză când, în planuri, a apărut ce-ar fi să deschidem un botanical bar”.

fix botanical bar

La Londra am învățat să ne întrebăm constant de ce facem asta? De ce punem un lucru într-un anumit loc? Care e scopul? Are vreun rost obiectul respectiv acolo sau nu și îl pui pur și simplu de dragul de a-l pune. Așa am redus foarte mult decorul la FIX”, ne-a povestit Diana Anghel. 

Pentru că Alex era barman și avea succes la Londra s-au gândit să-și deschidă acolo afacerea, mai ales că nu exista un botanical bar așa cum îl visau ei, cu băuturi din plante cunoscute în estul Europei. Însă, după calcule și decizii raționale, au decis să se întoarcă în România și să deschidă primul botanical bar, aici, la București.

fix botanical bar

Fix me a drink e un botanical bar. Iar foarte multă lume a crezut că botanical bar vine de la design. Însă botanical bar înseamnă mai întâi gust, iar accentul e mereu pe produs – cocktail-uri cu plante din estul Europei”, a subliniat Diana. 

Alex și Diana au revenit în țară la începutul lui 2016 și au avut noroc să găsească repede spațiul pentru FIX – o sală mare, la etajul 1, în Palatul Universul proaspăt renovat, cu vedere spre grădina Cișmigiu.

Design-ul, firește, a fost simplu. Câteva plante verzi – un filodendron, un palmier, un măslin și un portocal – mese cu cadru din metal de la Brut Concept, ca de altfel tot metalul din bar, iar lemnele au fost luate de la o casă dărâmată. “Noi le-am șlefuit, le-am dat cu baiț și le-am tratat cu ulei.”

fix botanical bar

Așadar, nimic nemaivăzut. Chiar dacă și acum sunt atenți să aducă cât mai multe plante în spațiu, focusul rămâne tot pe produs. Cocktail-uri cu măcriș, polen crud, tarhon, lavandă, busuioc, muguri de brad sau chiar leuștean. Alex și Diana merg săptămânal la piață (Obor, Matache), caută mereu ce apare nou, în funcție de sezon. Alex are o memorie olfactivă grozavă și folosește plantele pe care le cunoaștem din copilărie, de la bunica, și le pune într-un context contemporan.

fix botanical bar

Pentru noi, barul înseamnă, în primul rând, un loc unde te întâlnești cu prietenii și bei ceva bun. Cocktail-urile noastre nu sunt deloc fancy, nu încercăm să educăm deloc oamenii cum să bea și nu vorbim foarte mult despre bucătăria din spatele băuturilor. Ne gândim că dacă vii la FIX după muncă, vrei să te relaxezi, nu neapărat să-ți mai spună cineva ceva. Desigur, dacă vrei să afli și te interesează anumite detalii, suntem deschiși și povestim. Altfel, nu ne dorim să stresăm oamenii suplimentar”, ne-a mai spus zâmbind Diana.  

Deși, pe lângă FIX me a drink botanical bar, voiau să deschidă după vreun an și o cafenea de specialitate, s-a întâmplat să le iasă în cale spațiul de la Krețulescu, să-l obțină și să avanseze cu ambele proiecte aproape în paralel. Și acolo, la Artichoke coffe shop tot meniul e prioritatea. Cafea, ceai, sucuri naturale, mic dejun simplu și gustos. Iar design-ul interior e simplu, cu plante verzi, mese din lemn, câteva perne. Nimic încărcat.

Artichoke_coffee shop

Una dintre plăcerile mele este să vin duminica și să am grijă de plante. Îmi ia cam trei-patru ore. Le ud, le curăț, șterg toate frunzele de praf. E mult de muncă, dar e și foarte relaxant!”, ne-a mărturisit Diana. 

Un alt detaliu în decorul FIX și Artichoke sunt fotografiile înrămate. Diana și Alex vor să sprijine artiștii locali, așa că organizează des expoziții de fotografii și ilustrații. Ultima strigare este botanical artists.

fix botanical bar

Cele trei fotografii de pe peretele de la FIX sunt semnate Diego Brambilla, un fotograf italian, pe care Diana Anghel l-a cunoscut în timpul masterului de fotografie, la Londra.

“Încă de la început, ne-am dorit ca cele două locuri să aducă fotografia în viața noastră, dar într-un mod destul de subtil”.

Până de curând, când cocktailurile FIX me a drink au ajuns și pe terasa Artichoke într-un pop-up bar, nu mulți au știu că cele două brand-uri fac parte din aceeași familie.

Artichoke coffee shop

La FIX și Artichoke sunt importante și micile detalii eco-friendly. “Nu încercăm să facem mare zarvă în jurul acestui subiect. Vrem să reducem risipa și să facem o schimbare acolo unde putem. Nu ne propunem să schimbăm lumea, dar bucățica mică pe care o putem o face. Nu vindem apă în sticle de plastic, am înlocuit paiele, paharele de cafea sunt biodegradabile”. 

Așadar, dacă n-ați fost încă, e musai să faceți cel puțin o vizită la FIX și Artichoke să vă bucurați de gusturile bune și naturale. Cu siguranță Good design is natural!

Fotografii: DeersPhotography și prin FIX, Artichoke

Articol de Oana Țepeș-Greuruș. Oana scrie vești – povești – firești și pe goinfashion.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed