Recital extraordinar pentru salvarea Casei Enescu din Mihăileni. O campanie Pro Patrimonio

Casa Enescu din Mihăileni (jud. Botoșani), monument istoric clasat în regim de urgență, trebuie salvată. Iar Fundația Pro Patrimonio continuă campania de susținere printr-un recital Enescu ce avea loc pe 11 noiembrie, la Ateneu. În pauza concertului puteți admira o expoziție dedicată proiectului.

Casa Enescu - Mihailesti - Designist (1)Casa Enescu în timpul lucrărilor de restaurare

Fundația Pro Patrimonio organizează o expoziție dedicată proiectului Casa Enescu din Mihăileni cu prilejul recitalului extraordinar susținut de Ilinca Dumitrescu (pian) și Sherban Lupu (vioară), marți, 11 noiembrie, începând cu ora 19, în Sala Mare a Ateneului Român. Evenimentul este organizat de Filarmonica „George Enescu”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Ordinul Arhitecților din România. În cadrul acestuia, participanții au ocazia să susțină restaurarea casei și înființarea unui centru educațional muzical.

Casa Enescu - Mihailesti - Designist (2)Starea în care se afla casa

Construită de bunicii din partea mamei ai compozitorului român (se presupune că în perioada 1775-1830), casa din Mihăileni (jud. Botoșani) a fost clasată în regim de urgență ca monument istoric la finele lunii octombrie, în urma acțiunilor Societății Internaționale „George Enescu” din Viena.

Casa Enescu - Mihailesti - Designist (3)Fotografie de epocă: cum arăta casa bunicilor lui Enescu

De asemenea, în iunie 2014, Ordinul Arhitecților din România, prin filialele București și Nord-Est, alături de Fundația Pro Patrimonio, au inițiat o intervenție de urgență pentru protejarea casei, realizată cu sprijinul autorităților și al comunității locale. În continuare, se urmărește valorificarea potențialului memorial al imobilului și transformarea acestuia într-un centru educațional muzical, iar bugetul necesar pentru restaurarea casei este de aproximativ 30.000 Euro.

Casa Enescu - Mihailesti - Designist (4)Înainte și după

Expoziția dedicată proiectului va putea fi văzută în rotonda Ateneului, în pauza recitalului din 11 noiembrie, când maestrul Sherban Lupu va lansa ultimele două volume din seria „George Enescu – lucrări inedite”. Cu acest prilej se vor putea face donații pentru susținerea proiectului, fiind posibilă și înscrierea în organizație. Contribuțiile anuale ale membrilor (50 lei / membru, 250 lei / familie sau companie) urmează să fie direcționate tot spre acest proiect.

Biletele se pot cumpăra la casa de bilete a Filarmonicii „George Enescu” și online http://www.fge.org.ro/ro.html.

One Comment

  1. udi

    …Si nicio mentiune despre Raluca Stirbat?! pianista de la Iasi, stabilita in Viena, care a INITIAT actiunea de salvare a casei inca din ianuarie 2013. Pacat.
    https://www.facebook.com/EnescuHouseMihaileni/timeline
    http://www.suplimentuldecultura.ro/index/continutArticolNrIdent/Rubrici/8094

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed