Reconversii internaționale de urmat

Săptămâna trecută v-am povestit despre reconversii spectaculoase din România. Revenim cu transformări internaționale de urmărit și urmat.

TU/e MetaForum

Proiectul Office IMd Rotterdam a fost pe lista finaliștilor premiilor de design interior LEAF 2013. Birourile companiei IMd  au fost amenajate în spațiul unei foste fabrici de oțel din Rotterdam.  Pe suprafața de  2014 mp, arhitectul olandez Joost Ector a amenajat pe lângă zonele mai stricte, de office, spații de întâlnire decorate cu bănci pentru picnic, scaune galbene și covoare imprimate cu iarbă și flori.

121010_Metaforum_126Structura clădirii și transformarea ei sunt impresionante.

111101_IMdÎn aprilie arhitectul olandez Joost Ector și-a prezentat proiectul la București, în cadrul Expoconferinței Internaționale de Arhitectură GIS.

111101_IMd 111101_IMd

„Este un design neobișnuit pentru o clădire de birouri, dar care are mari avantaje. Utilizatorii sunt în contact permanent atât cu cladirea în sine, cât și unul cu celălalt, ceea ce încurajează întâlnirea și implicarea. Oferă, de asemenea, o tensiune spațială optimă: poduri, pasaje subterane și scări pentru a experimenta spațiul și oamenii din diferite perspective. Datorită faptului că nu s-a climatizat toată clădirea, ci doar pavilioanele, consumul de energie a fost, de asemenea, redus la minimum. Proiectul este, astfel, unul extrem de sustenabil, folosindu-se materiale reciclabile și o clădire deja existentă ca temelie”, a precizat arhitectul pentru site-ul www.ectorhoogstad.com.

Imd office Rotterdam - Designist (4)

Andel’s Hotel este o clădire impunătoare din cărămidă în Łódź, aflat la doar o oră și un pic de mers cu mașina de capitala Poloniei. În anii 1890 era o țesătorie înfloritoare și făcea parte din cea mai mare fabrică de textile a Europei, cea a industriașului Izrael Poznański, care a început construcția ei în 1852. După ravagiile celui de-al doilea război mondial, clădirea a fost naționalizată și a mai funcționat o perioadă, pentru ca ulterior să dea faliment și să se închidă, aproape în întregime o ruină.

Confiscate sau parasite regasite si salvate designist 01

Se află în centrul Manufaktura, o zonă a orașului pe care se întindea înainte imperiul lui Poznański (fabrica și anexele sale, locuințele muncitorilor, un spital etc.) și care acum, datorită celui mai mare proiect de revitalizare urbană care a fost derulat în ultimii ani în Europa, găzduiește un centru comercial, muzee, galerii de artă, restaurante și cafenele. De altfel, întregul proiect de reconversie, din care face parte și hotelul despre care vorbim, a primit numeroase premii de arhitectură.

Confiscate sau parasite regasite si salvate designist 09

Hotelul a fost deschis în 2009, după ce clădirea a bântuit zona ca o fantomă timp de zeci de ani. De întregul proces de reconversie, care a durat doi ani și jumătate, s-a ocupat echipa biroului de arhitectură austriaco-polonez OP Architekten Ziviltechniker GmbH, condusă de Wojciech Poplawski, iar amenajarea interioară poartă semnătura talentaților designeri și arhitecți de la Jestico + Whiles, firma londoneză cunoscutăși multipremiată pentru proiectele lor din industria hotelieră.

andels-lodz-rooftop-pool-designist-10Mai multe despre povestea reconversiei, aici.

andels-lodz-sky-lounge-designist-12

Ce fac francezii cu clădirile lor părăsite? Le transformă în locuințe sociale de premiat!

Suntem în nordul Parisului, într-un cartier muncitoresc. O clădire într-o stare avansată de degradare a fost transformată într-un complex de locuințe sociale, construit 100% din lemn. Mai mult, clădirea inițială nu a fost dărâmată, ci reintegrată noului proiect, pentru a se păstra aspectul unitar, pitoresc al zonei. Iar complexul de locuințe sociale a fost premiat în 2104 de ArchDaily în cadrul ARCHDAILY BUILDING OF THE YEAR.

Locuinta-sociala-Franta-Designist-7

Locuinta-sociala-Franta-Designist-3Proiectul este semnat de biroul francez KOZ Architects și a fost numit Tête en l’air.

Locuinta-sociala-Franta-Designist-6 Locuinta-sociala-Franta-Designist-9

Fotografii: prin proiectele menționate în articol

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed