Restaurante pentru care merită să faci un day trip într-un alt oraș

Să călătorești 2 ore (sau 3 sau chiar vreo 5, cine știe) doar pentru un prânz într-un alt oraș poate să sune extravagant. Dacă te gândești, însă, că de cele mai multe ori sfârșești în aceleași restaurante și cafenele când vrei să mănânci altundeva decât acasă, poate că e momentul să plănuiești o ieșire gastro în afara orașului. Firește, cu o doză mare de design! Noi am ales deja câteva propuneri din selecția Anualei de Arhitectură București 2018, așa că mai rămâne doar să-ți alegi și tu preferatele și să pornești :).

Excelsior (Craiova) – arh. Vladimir Mîndru, arh. Irina Bălănean / YELLOW OFFICE 

restaurante

Îți aduci aminte de poveștile în diapozitive pe care le vedeam proiectate pe perete în timpul grădiniței, ba poate și mai târziu? Cadre distincte, fragmente narative, dar conectate prin elemente comune care desenează șnurul poveștii. Asta ne-a sugerat amenajarea restaurantului craiovean Excelsior, așa cum a fost descrisă de arhitecții care au semnat-o:

“Amenajarea a fost concepută ca o suită de cadre. S-a renunțat la tâmplăria interioară, trecerile între camere fiind marcate cu cadre metalice pastelate. O secțiune în plan vertical prin spațiu relevă trei registre clar delimitate și o gradare a spațiului de jos în sus, de la masiv la diafan: stratul din mijloc, cel al pereților fără tencuială, este păstrătorul istoriei casei și liant între pardoseala de marmură sau lemn și tavan”.

restaurante

Motivul cadrului în cadru se repetă și la scară mai mică pe parcursul amenajării, totuși: în soba încadrată de muchii metalice care preiau liniile ușilor clasice, în pardoseala încadrată de lambriuri, în tavanul cu profil perimetral, separat în fiecare încăpere. O comunicare coerentă a situațiilor de amenajare, unite de elemente comune, care întregesc scenografia.

Mythos (Craiova) – arh. Vladimir Mîndru, arh. Irina Bălănean / YELLOW OFFICE 

restaurant

Același oraș, aceiași arhitecți, o altă transformare: vechiul restaurant craiovean Mythos a trecut printr-o transformare a designului clasic mediteranean într-o variantă ceva mai înfiptă în contemporan, cu compartimentări mai permisive și finisaje complementare:

“Compartimentarea restaurantului a fost schimbată pentru a crea cât mai mult spațiu deschis. Au fost eliminați toți pereții nestructurali, iar pentru delimitarea anumitor zone au fost folosite panouri din lemn. La nivelul pardoselii au fost făcute delimitări prin diferențe de finisaj: plăcile ceramice au fost folosite pentru a delimita spațiile de circulație, complementare parchetului de stejar prezent în camere”, au povestit arhitecții.

restaurante

Moștenirea mediteraneană a restaurantului s-a păstrat prin jocul de albastru-alb, dar reamenajarea a însemnat spațiului a însemnat și artiști contemporani locali, care au compus un mural tridimensional format din farfurii ceramice pictate manual și care se repetă pe mai mulți dintre pereți.

restaurantePub Akua Garden (Ploiești) – arh. Irina Buică, arh. Alexandra Ghindoc / Arhia
restauranteCeva mai aproape de București, amenajarea ploieșteanului Pub Akua Garden se poate rezuma ca un joc de zig zag-uri și linii frânte menite să rupă liniaritatea spațiului desfășurat mai ales pe lungime.

“Ca imagine generală, spațiul reflectă un amalgam de linii frânte, negre, subțiri cu suprafețe din tablă expandată neagră și becuri de tip Edison cu led, alternate în funcție de zona cu finisaje reci, industriale de tip beton aparent sau calde de tip lemn și plante stabilizate. Astfel, la intrarea în spațiu ne regăsim într-o atmosfera de pub cu accente industriale, iar pe măsură ce îl parcurgem, atmosfera se destinde, către extremități devenind mai caldă și familiară”, spun arhitectele. 

restaurante

Pereții sunt placați cu tablă expandată și benzi metalice care susțin mușchiul stabilizat.  

112 Coffeehouse (Târgu-Mureș) – arh. Ștefan Păvăluță / VINKLV

restaurante

Secessionul vienez nu a avut niciodată o aromă mai amețitoare decât în ansamblul Palatului Culturii din Târgu-Mureș, unde o să găsești 112 coffeehouse, pentru o gustare sumară și un espresso ferm. Ne-a plăcut mult că fațada păstrează tâmplăria veche și vitrajele largi, cât să îți arate cu generozitate interiorul. Cât despre acesta, îl lăsăm pe arhitect să povestească mai multe:

“Interiorul este compus din 2 spații conectate printr-un perete ce articulează fațada. Trecerea între ele lasă liberă coaja interioară a frontului, iar treapta de acces este la nivelul pardoselii. Camerele devin un buzunar către stradă”.

restaurante

Spațiile interioare continuă limbajul fațadei, specific perioadei secession, și îi adaptează elementele: cromatica finisajelor, pardoseala, placările pereților și cadrajele simple, care reiau modelul vitrajelor exterioare.

restaurante

Crazy UNDR (Constanța) – arh. Mario Kuibuș, arh. Codruț Nica

restaurante

Supranumit “un occupy cultural care reprezintă un remediu la rănile unor spații urbane reziduale”, așa cum l-au descris arhitecții, crazy UNDR din Constanța înseamnă peste 800 mp împărțiți în spațiu de evenimente, club și cafenea, cu o istorie de peste 15 ani și retransformați recent – un scenariu industrial, dinamizat de jocuri de lumină și de reflexii colorate, o refuncționalizare a zonelor cu graffitti, multă cărămidă, lemn și faianță.

restaurante
restaurante

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în capitală și în diaspora. Intenția organizatorilor pentru ediția anului 2018 a fost de a identifica coeficientul de plusvaloare pe care arhitectul și arhitectura le aduc vieții urbane contemporane, iar tema a fost “de utilitate publică”. Citește aici interviul cu noul președinte OAR-B, dr. arh. Emil Ivănescu.

Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Fotografii: Excelsior, Mythos, Crazy UNDR – OAR | Pub Akua Garden – Diana Oros | 112 Coffeehouse – George Negrea

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed