Scenariu ludic de food styling: tort cu ciocolată şi caramel sărat cu nuci. Irezistibil.

La mulți ani! Să aveți un an bogat, cu multe realizări, cu multe momente frumoase și oameni fini. Și, mai ales, să nu uitați că joaca poate fi de multe ori pentru cei mari o formă de terapie. Ne revenim cu greu după perioada aceasta prielnică de vacanță, așa că un pic de spirit ludic ca să reintrăm în ritm nu strică.

Floriana Dumitru și Vlad Baltagi – aka Flori de Mentă îi invită pe toți designiștii la un joc de food styling cu multă ciocolată, caramel sărat și nuci crocante. Yummy! Bonus: de data asta Floriana ne-a oferit și rețeta! 🙂

Flori de menta tort 02 pentru Designist

Tort cu ciocolată şi caramel sărat cu nuci (20 de porţii)

De ce ai nevoie pentru blat: 

800 g zahăr
380 g făină
1/2 linguriţă de sare
2 linguriţe praf de copt
230 g ciocolată neagră 82% (mărunțită)
470 ml cafea tare, fierbinte
4 ouă
250 ml ulei floarea soarelui
230 g smântână

De ce ai nevoie pentru caramelul sărat cu nuci:

150 g nuci prăjite şi uşor mărunţite
200 g unt
1 cutie lapte condensat îndulcit (400g)
1 linguriţă de sare

De ce ai nevoie pentru ganache de ciocolată:

400 g smântână pentru frişcă 35%
400 g ciocolată cu lapte mărunţită
200 g ciocolată neagră mărunţită

Flori de menta tort 03 pentru Designist

Cum prepari ganache-ul de ciocolată:
Ciocolată împreună cu smântână pentru frişcă se topesc la bain-marie până ce toată ciocolată este complet topită. Crema rezultată se lasă la răcit, apoi se mixează.
Se lasă la frigider până ce vom asambla tortul.

Cum prepari caramelul sărat cu nuci:
Într-o cratiţă, preferabil cu fundul mai gros, se lasă la foc mic untul împreună cu laptele condensat, amestecând des pentru a evita arderea caramelului. Crema va fi gata în momentul în care s-a îngroşat, culoarea este uşor arămie şi a scăzut destul de mult. În acel moment se ia de pe foc, se adaugă sarea şi nucile şi se lasă să ajungă la temperatura camerei.

Flori de menta tort 01 pentru Designist

Cum prepari blatul de tort:
Se cerne făina şi se amestecă cu zahărul, praful de copt și sarea. Într-un alt bol se topeşte ciocolată neagră în cafeaua fierbinte. Se mixează apoi într-un vas mai mare ouăle, uleiul și smântâna, după care se adaugă amestecul de ciocolată şi cafea şi se mai mixează încă puţin. La final adăugăm încet amestecul de făină, având grijă să o încorporăm bine, fără să se formeze cocoloaşe.

Se încinge cuptorul la 180 de grade. Compoziţia obţinută se împarte în 2 forme de tort în care am pus în prealabil hârtie de copt şi se lasă în cuptor aproximativ 40 de minute. După cele 40 de minute, se scot blaturile din forme şi se lasă se se răcească foarte bine.

Cum asamblezi tortul:
Fiecare dintre cele 2 blaturi se taie în 2 blaturi egale, obţinând în final 4 foi subțiri de blat. Se suprapun straturile astfel: blat, ganache de ciocolată, blat, caramel sărat cu nuci, blat, ganache, iar la final se îmbracă întregul tort în ganache de ciocolată.

O nebunie care ne face să mergem ACUM să cumpărăm ingredientele… 🙂

Fotografiile au fost realizate de Vlad Baltagi

One Comment

  1. unguras crina

    iami-iami.delicios.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed