Sorina Răsteanu, din Timișoara, a ajuns în finala concursului internațional Electrolux Design Lab

Sorina Rasteanu, studenta din Timisoara care a concurat alaturi de peste 1.700 de proiecte in concursul international Electrolux Design Lab, s-a calificat in ultima etapa. Este pentru prima data cand un proiect romanesc ajunge atat de departe in aceasta competitie, concursul aflandu-se anul acesta la a 12-a editie.

Acum o saptamana am organizat, impreuna cu Electrolux, un concurs pentru ca designerii romani din semifinalele competiției sa obtina cat mai multe voturi. Cu siguranta, voturile voastre au ajutat ca Sorina sa reprezinte România in finala, pentru prima data in cele 12 editii ale concursului.

Set to mimic 2 - Designist

In 2014, in competitia internationala de design Electrolux Design Lab s-au inscris peste 1.700 studenti care au propus solutii pentru caminul viitorului. Dintre acestea, s-a remarcat proiectul Sorinei Rasteanu, care a fost unul dintre cele mai votate proiecte in primele doua etape ale concursului. Studenta la Universitatea de Vest din Timisoara, Sorina a propus un sistem inteligent ce ar putea reproduce gusturile si mirosurile alimentelor la nivel senzorial. Acesta permite consumatorului sa perceapa gustul pe care si-l doreste si cu care este familiarizat, chiar daca, de fapt, consuma alimente cu un gust diferit.

Alaturi de proiectul Sorinei, alti cinci studenti talentati de la facultati de design din diverse tari au impresionat juriul cu ideile lor inovatoare: un cuier care curata prosoape, propus de Leobardo Armenta din Mexic, un purificator de aer care seamana cu o floare de nufar, realizat de catre Fulden Dehneli din Turcia, un purificator de aer in forma de palnie care poate zbura, conceput de Michał Pospiech din Polonia, cumparaturi virtuale inspirate din natura, realizate de Pan Wang din China/ UK si un aparat electrocasnic care transforma sticlele de plastic in haine, propus de Kovács Apor din Ungaria. Conceptele finaliste pot fi accesate aici: electroluxdesignlab.com si youtube.com/user/electrolux.

SET TO MIMIC - Sorina Rasteanu - Designist

Lars Erikson, seful departamentului de Design al Electrolux si purtatorul de cuvant al juriului declara: „Pentru concursul international de design de anul acesta am provocat concurentii sa isi conceapa proiectele pornind de la tema << Viitorul caminelor sanatoase>> si la final am selectat sase finalisti din peste 1.700 de participanti. Conceptele finalistilor sunt cu adevarat inovatoare si ofera idei in ceea ce priveste modul in care putem sa ne traim viata in viitor, fie ca este vorba despre o alimentatie sanatoasa sau despre un mod eficient de a utiliza resursele.”

„Suntem mandri ca, prin intermediul concursului international Electrolux Design Lab, Romania si-a dovedit creativitatea si potentialul in domeniul designului de produs. Ne bucuram ca am descoperit talentele romanesti in randul studentilor si speram ca succesul Sorinei sa insufle curajul de a inova tinerilor designeri romani, la inceput de cariera”, declara Carmen Georgescu, Marketing & Communication Manager, Electrolux Romania.

Juriul si premiile pentru anul 2014

Lars Erikson, seful departamentului de Design al Electrolux, Margareta van den Bosch, consilierul in domeniul creatiei al companiei H&M si Robin Edman, Directorul Executiv al Organizatiei Suedeze de Design Industrial formeaza juriul care va alege castigatorul competitiei Electrolux Design Lab.

Premiul I va fi acordat studentului care va impresiona juriul prin propunerea unui proiect de design inovator pentru viitor. Acest student va primi 5.000 de euro si un internship platit, de sase luni, la centrul international de design Electrolux; premiul al doilea este de 3.000 de euro si premiul al treilea de 2.000 de euro. Cel mai votat concept din semifinale va fi desemnat câstigatorul premiului “People’s Choice” si va primi un premiu de 1.000 de euro. Castigatorii vor fi anuntati in cadrul evenimentului final din Paris.

Cei 6 finalisti ai Electrolux Design Lab 2014 sunt:

Sectiunea Culinary Enjoynment

Sectiunea Air Purification

  • Proiectul UrbanCone al lui Michał Pośpiech din Polonia
  • Proiectul Lotus realizat de Fulden Dehneli din Turcia

Sectiunea Fabric Care

  • Proiectul PETE al lui Kovács Apor din Ungaria
  • Proiectul Pure Towel propus de Leobardo Armenta din Mexic

Pentru mai multe informatii, acceseaza website-ul Electrolux Design Lab www.electroluxdesignlab.com

YouTube: youtube.com/user/electrolux
Facebook: facebook.com/Electrolux
Twitter: twitter.com/Electrolux
Flickr: flickr.com/photos/electrolux-design-lab
Pinterest: pinterest.com/electrolux

One Comment

  1. Proiectul SET TO MIMIC isi propune sa substituie lipsa de programe de educatie ptr. hrana, combaterea industriei fast food si a retailului agresiv, a agriculturii industriale, in general a lipsei de reactie cu senzori?! Este un fel de e-cigarette, cand de fapt solutia este renuntarea la fumat. Nici un psiholog nu va fi de acord cu un astfel de sistem.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed