Știi că o amenajare e altfel când nu-i recunoști piesele. Bun venit într-un apartament din Timișoara!
Când descoperi o amenajare și după ce pui mai multe întrebări legate de piese afli că doar bucătăria nu a fost creată după desenele designerilor, îți dai seama că ești într-un cu totul altfel de decor, în care “regulile” vibrează după alte principii. Și da, următoarele întrebări care ți se aglomerează în minte sunt “dar canapeaua, măsuțele, lampadarul, patul, comoda… de unde vin, unde au fost realizate?”. Suntem în Timișoara, într-un apartament de 120 de metri pătrați, într-un bloc nou construit. Lumina retro, melancolică a fotografiilor ne introduce discret într-un scenariu eclectic unde nu numai amenajarea, dar și cea mai mare parte a pieselor sunt semnate de echipa Ezzo Design. Și sunt Made in Timișoara. Chiar am fost curioși de ce designerilor Ezzo le place “calea mai grea”, aceea a realizării pe comandă a celor mai multe piese din decor. Avantajele sunt, cu siguranță, evidente: senzația neprețuită că ai intrat într-un cămin și totul se îmbină armonios, nu ai impresia unui mix&match pe care l-ai putea reproduce din magazine. Dar timpul, munca, lucrul îndeaproape cu micile ateliere care produc special o comodă, câteva măsuțe, un lampadar… ? Îl lăsăm pe Ștefan Lazăr (creative director Ezzo) să vă explice de ce va alege întotdeauna această provocare:
Canapeaua, măsuțele, lampadarul vintage, din MDF vopsit negru, consola dinspre hol au fost toate realizate pe comandă, după desenele designerilor. Aplicele sunt și ele o creație spontană, ingenioasă, cu becuri Edison. Ne plac nișele vitrate create în peretele ce separă livingul de bibliotecă. Zona de zi e mult mai luminoasă, iar rezolvarea scenografică, ca un tablou înrămat (în stânga cu o compoziție naturală din trunchiuri de mesteceni) contribuie la scenariul artist al spațiului. Primele intervenții în apartament au fost la nivelul finisajelor, totul fiind preluat la gri. Au apărut bineînțeles și obstacolele, de exemplu alinirea la același nivel a finisajelor pentru podea, ce aveau diverse grosimi, iar șapa fusese deja turnată. A mai fost montarea unității de climă, unde a fost nevoie de multe ajustări ale sistemului deja existent, prevăzut cu comandă internă, în timp ce unitatea montată nu răspundea acestei comenzi. Dar cea mai provocatoare operațiune a fost încorporarea centralei în mobilierul de bucătărie comandat la IKEA și revopsit. Pe scurt, mutarea ei de pe poziție ar fi însemnat pierderea garanției. Astfel au recurs la modificarea instalației de dedesubt. Apoi “în funcţie de poziţionarea corpului de pe colţ (care o ascunde) a fost stabilită placarea cu faianţă a peretelui în dreptul blatului, încât celelalte corpuri suspendate să se alinieze la partea superioară cu corpul de pe colţ şi la partea inferioară cu bordura faianţei”, explică Ștefan Lazăr. Nicio piesă nu a post propusă în proiect până când designerii nu s-au asigurat că o pot și realiza, chiar dacă asta uneori presupune, cum recunoaște amuzat Ștefan, ca la vopsitoria auto să fie vopsite calorifere și frigidere. 🙂 Un alt argument în favoarea realizării pe comandă a pieselor e controlul mult mai bun asupra întregului proiect: “Pe lângă faptul că pot controla produsul în aşa fel încât să iasă exact nuanţa pe care eu mi-am dorit-o, pot estima şi timpul pe care îl voi consuma în implementarea proiectului. Dacă plec la vânătoare după obiecte o să iasă un melanj între ceea ce am găsit şi ceea ce mi-am dorit. Iar vânătoarea unei singure piese poate dura și o săptămână”, ne-a povestit Ștefan. Bancheta mov, biroul cu cadru din cupru, biblioteca și decorațiunile cu iz industrial au fost toate special create pentru amenajare. Mecanismul de ceas este realizat din alucobond învelit în foaie de cupru antichizată. Doar scaunul de birou a fost comandat în Anglia.Cuierul din stejar masiv și scaunele “de teatru”, din lemn și metal, au fost lucrate după desenele designerilor. Care e rolul designerului de interior în viziunea lui Ștefan?
Ce am pus pe listă din dormitor? Peretele gri acoperit de instalația de becuri vintage și tăblia din perne a patului! Comoda a fost lucrtată pe comandă. Am reținut jocul eclectic al mânerelor. Bineînțeles că propunerile sunt discutate, însă amprenta pe care designerul o lasă asupra amenajării este cea a creativității la nivel de forme, volume, nu se rezumă doar la a coordona piese deja existente într-o unitate estetică agreată. Peretele băii matrimoniale a fost placat cu lemn de abachi special pentru saună, băițuit. În baia mică dulapul verde e o creație dedicată acestei amenajări, lămpile au fost revopsite, iar plăcuțele de faianță și gresie – mozaic vin din Anglia, de la Topps Tiles.
Ne-a scăpat ceva. Posterele filmelor celebre grafic integrate în decor. Le dorim cinefililor care locuiesc aici să-și deruleze cât mai armonios și sofisticat filmul casei lor. Decorul îl califică din start în categoria filmelor de artă, ever green-urile de care nu te-ai despărți duminica, într-o lumină nostalgică, caldă ca a acestui cuib altfel, din Timișoara. Fotografii: Andi Popescu |
Aveti idee de unde sunt achizitionate taburetele crostetate?
Exista un distribuitor Topps Tiles in RO? Imi place foarte mult faianta din bucatarie!! Multumesc!
Taburete crosetate am vazut la Mobexpert.
Daca nu ma insel am vazut in Ikea.
Ana, Nu prea are cum sa existe un distribuitor al lor in Romania pentru ca si ei sunt la randul lor tot niste comercializanti, dar poti sa comanzi de la ei de pe site. Asa am procedat si noi.
Foarte placut rezultatul muncii acestei echipe de design! Idei frumoase si interesante. 🙂
Covorul e foarte interesant, unde se poate comanda?
Buna, de unde este achizitionat tabloul cu menora din living?
Stiti cumva unde gasesc si eu aseenea lampa cu trepied?(cea din poza a 7)
*asemenea
Alex, lampi similare poti gasi si pe http://www.deco-boutique.ro/
Incearca pe site-ul http://www.made.com
Diferenta de pret in favoarea http://www.made.com e graitoare.
Multumesc Gabriela .:)
Imi puteti spune de unde se pot achiziționa crengile decorative? De asemenea, unde se poate vopsi mobilierul de la Ikea?
Mulțumesc.
comenyile de pe http://www.made.com se pot livra si in Romania? Multumesc
Bună, Sorana,
Deși ei spuneau că livrează în Europa, nu livrează în România. Ce poți face este să comanzi într-una din țările în care ei livrează și să rogi prieteni care stau acolo să ți le trimită în România. Noi așa am plănuit. 🙂
Asta înțeleg eu prin design! Felicitari!
De unde se poate achizitiona cada?
Fotoliul, de unde poate fi achizitionat? Exista si alte culori?
Ana Maria, nu cunoaștem furnizorul fotoliului. Dacă ținem cont de ce ne povestește Ștefan Lazăr (creative director Ezzo) la începutul articolului, s-ar putea să fie realizat la comandă sau cumpărat de undeva și customizat (retapițat) de ei . Te sfătuim să iei legătura cu biroul de arhitectură Ezzo, care a realizat amenajarea, pentru mai multe detalii.
Ceau, de unde se pot achizitiona trunchiurile de mesteceni?
Multumesc!
Baia matrimoniala m-a impresionat extrem de mult. Mi se pare piesa de rezistenta a apartamentului. De multa vreme caut idei de bai si am vazut cateva similare dar aceasta consider ca atinge toate nevoile. Sa-mi pot duce planul la indeplinire as avea cateva intrebari care sa ma ajute:
– De unde pot achizitiona cada?
– Lemnul abachi special pentru sauns, baituit se efectueaza doar la comanda?
– `Stativul` de lemn al lavoarului si inclusiv lavoarul de unde imi recomandati sa le achizitionez?
Va multumesc
Buna, Cristian! Pentru mai multe detalii despre amenajare, iti recomandam sa iei legatura cu echipa Ezzo Design, autorii proiectului.
Lampadarul din biblioteca este original? De unde este comandat?