7 zile Design de Obiect din materiale reciclate. Și 11 obiecte cu poveste. În Iași.

Și anul acesta, la Iași, a avut loc cea de-a treia ediție a Atelierului 7zile Design de Obiect din materiale reciclate, refolosite, reconvertite, organizat de Clubul Creatorilor. Despre prima ediție, din 2013, v-am povestit aici.

La Atelierul de creație a obiectelor din materiale reciclate au participat studenți selectați de la Facultatea de Arhitectură. Gazdă a fost Meru Iași, hub-ul creativ al orașului (povestea pe larg aici), iar coordonatorii atelierului: Otilia Chitic – designer ambiental și de obiect, inițiator proiect; Titus Ivan – artist plastic; Bogdan Curteanu – arhitect.

11Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

Cum se desfășoară Atelierul 7zile Design de Obiect? Etapele sunt:

Campania BUN de Aruncat – 1 lună (oricine poate dona obiecte vechi, nefuncționale, elemente sau resturi de materiale). În acest timp are loc și perioada de înscrieri pentru studenți. Acestea se fac pe bază de portofoliu.

7 zile de Atelier – perioada efectivă de lucru. Participanții nu văd obiectele anterior, așadar provocarea este și mai mare, iar timpul foarte comprimat. Ei trebuie să analizeze fiecare obiect în parte, să compună partea de concept și să construiască efectiv obiectul. Bineînțeles, sub îndrumarea constantă a coordonatorilor.

10 zile Expoziție – pentru această ediție a avut loc în Galeria Meru.

Licitația Obiectelor – s-au licitat majoritatea obiectelor, spre bucuria organizatorilor și participanților, pentru că au întâlnit astfel consumatori de design responsabil și susținători ai Atelierului.

4Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

29Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

Și acum cele 11 obiecte rezultate, care pe noi chiar ne-au surprins prin ingeniozitate. Mai ales că le vedem integrate unor interioare nonconformiste, dar responsabile. Mai trebuie spus că la realizarea obiectelor au fost folosite doar accesorii noi sustenabile: cabluri durabile, becuri pe led sau economice, întrerupătoare rezistente, îmbinări nonchimice.

20Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

Pspate: corp multifuncțional cu lampă integrată cu bec led, tablă pentru notițe și rafturi. Poate fi poziționat individual sau deasupra biroului.
Autori: Sabin Filip și Capriș Ionuț

19Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

TV Pătrunjel sau Grădina Bunicii Activiste este un “post” manifest, creativ și verde, cu plante pentru bucătărie și muzică prin bluetooth. Pentru persoane preocupate de reciprocitatea om – natură. Sunetul și lumina oferă ambianță, confort psihic și relaxare pentru ambele entități. Televizorul are încorporate plante de bucătărie, ustensile întreținere, 1 boxă cu bluetooth și 2 lămpi cu led, alimentate prin baterie.
Autoare: Alexandra Aonofriesei

32Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

31Design reciclat - Clubul Creatorilor - DesignistMica grădină este și portabilă.

30Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist
33Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

de-A Arhitectura
Realizat dintr-o geantă de pick-up vechi, obiectul este o dioramă exemplificativă și mai ales interactivă despre design și arhitectură pentru copii de 5-10 ani. Obiectul este educativ în ceea ce privește consumul responsabil, designul, arhitectura, sursele alternative de iluminat și este o sursă de bucurie reală. Când copilul devine adolescent, poate reconverti geanta în diverse moduri.
Autoare: Anca Jipa, Cristina Oniță și Ina Emima Frunză

8Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist 9Design reciclat - Clubul Creatorilor - DesignistUniversul care se deschide când deschizi geanta de pick-up. 🙂 Un fel de căsuța păpușilor în variantă mai arhitecturală.10Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

Trântor: taburetul jucăuș, colorat și înșeuat, realizat din tuburi de carton și resturi de materiale textile.
Autoare: Florina Mihăilă și Andra Piftor

27Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist 28Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

VOX: arcuri auto reconvertite în suport pentru cărți, reviste, discuri. Util și în living, dar și într-o librărie.
Autori: Sabin Filip și Ionuț Capriș

34Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist 35Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

ARCtist este un scaun interactiv și inspirațional, realizat dintr-un șezut de la un fost scaun, concept Arne Jacobsen în perioada Bauhaus, cadrul metalic descoperit printre materialele numai bune de aruncat, arcuri și curea vechi.
Autoare: Florina Mihăilă și Andra Piftor

3Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist 5Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

1Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist 2Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

CUfIER: obiectul care te întâmpină acasă sau la birou și cel pe care-l “contactezi” la plecare pentru că el are cheile sau eșarfa ta preferată. A fost realizat dintr-un fier de călcat nefuncțional.
Autor: Eduard Betiuc

6Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist 7Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

QiTari. Qi este nucleul vieții care poartă în el suflul oricărui lucru trecut și viitor și se manifestă sub forma a doua for­țe complementare, „yin” și „yang”. Unul nu func­țio­nează niciodată fără celălalt și fiecare con­ține în el esența celuilalt. A fost realizat dintr-o chitară veche, iar baza este dintr-o piesă auto. Pentru pasionații de esențe tari în recipiente mici sau numere de colecție.
Autori: Ionuț Capriș și Sabin Filip

23Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

21Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist 22Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

Share este un mic manifest Bicicletă vs. Auto, pentru că roata de autoturism de la bază este imobilă, pe când roata de bicicletă a blatului se învârte. Pentru persoane cărora le place să împartă timp liber, joc și degustări.
Autor: Simon Maftei

24Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist 25Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist 26Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

Opaitz, cu ”tz” pentru că numele îmbină conceptul opaițului tradițional cu designul modern și tehnologiile actuale. A fost realizat din piese de pick-up (de impact este întrerupătorul), un rest de țeavă PVC și cablul cu ștecher de la fierul de călcat folosit la CUfIER de același autor.
Autor: Eduard Betiuc

18Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

17Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

16Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

Incubator este realizat din cofraje de ouă pe un cadru flexibil – un vechi bătător de covoare, cu o bază dintr-o piesă auto. Lampadarul Incubator are un design interactiv, permițând utilizatorului să direcționeze lumina și să coloreze abajurul din cofraje în nuanțele preferate.
Autor: Cristina Oniță

15Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

13Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

14Design reciclat - Clubul Creatorilor - Designist

De curiozitate, voi ce obiect ați fi licitat? 🙂

Organizatorii își doresc să realizeze acest Atelier și în alte orașe ale țării. Astfel, dacă sunt platforme deschise care îi pot susține cu câteva structuri (spațiu, colectare materiale, promovare în mediile potrivite), îi puteți contacta prin pagina de facebook Creatorilor Clubul.

Fotografii: Răzvan Danalache

One Comment

  1. Alexandra A

    Cuierul si casa de papusi mi-au placut cel mai mult. Felicitari tuturor, toate obiectele sunt f reusite si inspirate! 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed