Tastatura din lemn sau cum să rămâi conectat la… natură

Dacă te gândeai că design-ul unei aparent simple tastaturi de computer nu poate să evolueze decât într-o direcție și mai high-tech, ei bine, un brand din sudul Franței propune un pas înainte printr-o întoarcere la trecut!

Inovația lor nu constă, așadar, într-o linie sau niște materiale revoluționare în domeniul componentelor hardware, ci, dimpotrivă, în folosirea unui material natural – lemnul, și a meșteșugului tradițional al tâmplăriei, pentru un produs tehnologic pe care cei mai mulți dintre noi s-au obișnuit să îl ia ca atare. Și dacă imaginea computerului putem spune că este una reprezentativă pentru această epocă a vitezei, aceste tastaturi din lemn cu design fin, minimalist, parcă îți șoptesc să o iei mai încet, să te bucuri de fiecare “mângâiere” a texturii lemnului și să meditezi la valorile care durează.

tastatura din lemn

Tastatura din lemn Orée Board Essential

Electronică, design, meșteșug și preocupare pentru ecologie – avem toate datele pentru un design hibrid, care trece dincolo de granițele unui singur domeniu pentru a inova, pentru a aduce schimbări pozitive în viața de zi cu zi. Tastaturile din lemn create de Orée sunt un alt exemplu că designul hibrid este prezent în jurul nostru sub cele mai neașteptate forme. Înlocuirea banalului plastic cu un material nobil, cum este lemnul, aduce o nouă experiență tactilă pentru utilizator, păstrând performanța înaltă a produsului.

tastatura din lemn

Tastatură din lemn de nuc, varianta cu cablu USB

Orée a apărut în 2012, la inițiativa unui antreprenor tânăr specializat în high-tech, Julien Salanave, care, pentru a-și pune ideea în practică, a colaborat cu un designer de renume, Frank Fontana, și un atelier de artizanat în lemn. Sub acest brand, s-a dezvoltat un mic atelier în care lucrează artizani pricepuți şi ingineri, dotat cu o facilitate de producție, în care sunt realizate diferite modele de tastaturi în lemn. Recent, au apărut şi alte produse care formează o colecție, nu multe la număr, pentru a păstra accentul pe calitate şi unicitate. Menționăm aici o dală tactilă din lemn – concepută ca o extensie a tastaturii din lemn, protecții din lemn pentru taste (pentru posesorii de Macbook-uri) sau un dispozitiv de încărcare wireless, din lemn sau marmură, pentru iPhone-uri (denumit Pebble & Shell).

tastatura din lemn

Tastatură din lemn de arţar, alături de alte articole din colecția Orée

tastatura din lemn

Imagini din atelierul de producţie

tastatura din lemn

Tastaturile sunt realizate din lemn de nuc sau arțar (o esență închisă la culoare și una deschisă). Fiecare tastatură este confecționată dintr-o singură bucată de lemn, rezultând un produs unic, în funcție de particularitățile lemnului folosit. Fiecare piesă este finisată și asamblată manual în atelier. Aflată deja la cea de-a treia generație, tastatura Orée este compatibilă prin USB sau Bluetooth cu computere, tablete și smartphone-uri. Include o baterie reîncărcabilă prin USB, care durează până la 6 luni în modul wireless. În luna septembrie 2016, a fost introdusă cea mai recentă versiune – Orée Board Essential, cu partea de electronică îmbunătățită, pentru a oferi utilizatorilor o experiență simplificată. Tastaturile oferă două tipuri de conexiune: wireless prin Bluetooth sau prin cablu USB și funcționează cu orice sistem de operare.

tastatura din lemn

Vestea bună este că brandul face livrări oriunde în lume prin intermediul site-ului propriu, astfel că cine comandă un astfel de produs exclusivist îl poate avea în aproximativ două săptămâni. Noi nu l-am testat încă, așa că suntem interesați de posibile impresii „la cald”. 🙂

Designul hibrid în România

Tot un mix între design, tehnologie și experiment este și Fangai, by Martin Balint.

Să nu uităm că, pe scena designului local, capitolul Design Hibrid a fost deschis la ediția de anul trecut a Romanian Design Week, iar una dintre instalațiile-cheie ale secțiunii – Fangai, by Martin Balint, a fost susținută de iFUSE.  Asta și pentru că, apropo de noutăți și de integrarea designului hibrid în viața de zi cu zi, anul aceasta România a fost prima țară din lume în care s-a lansat iFUSE – produs hibrid, cu design futurist, care combină tutunul cu tehnologia electronică de ultimă generație.

Inovația constă în capsulele cu tutun și lichid cu nicotină. Tutunul nu arde, astfel atât utilizatorii produsului, cât și cei din jurul lor se pot bucura de o altfel de experiență: fără fumul, scrumul și mirosurile asociate fumatului.

tastatura din lemn

Dispozitivul arată într-adevăr smart, asemenea unui gadget, acum și în 4 nuanțe noi: Black, Copper, Purple și Titanium, iar atât capsulele Neopods, cât și dispozitivul iFUSE sunt disponibile pe piață prin intermediul platformei www.iFUSE.com și al altor magazine selectate din București și din principalele orașe din țară.

Capsulele Neopods sunt disponibile în 3 noi arome: Blue Wave (îmbină tutunul special selecționat cu o aromă dulce și răcoritoare pentru o explozie neașteptată de savoare în tonuri văratice), Rich Amber (combină mai multe tipuri de tutun în nuanțe bogate cu o aromă intens tomnatică pentru un gust nobil și complex) și Ruby Swirl (mixează tutunul delicat cu o aromă dulce și florală pentru o delectare a simțurilor asemenea unei veri roșiatice și târzii).

Inovația ține nu doar de design, ci și de tehnologie: capsulele includ un element de încălzire, ce procesează și transformă lichidul cu conținut de nicotină în vapori; aceștia traversează secțiunea cu tutun, eliberând vapori cu arome de tutun. Ceea ce înseamnă că aerul și experiența celor din jur nu sunt deloc afectate.

 

 

Fotografii tastaturi din lemn Orée: prin oree.co
Fotografii glo iFUSE: prin British American Tobacco

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed