Ideile care fac economie de energie sunt chemate la concurs! E.ON Energy Globe Award se ocupă de premii.

În 2010, un grup de arheologi italieni care cerceta orașul Torre Satriano din sudul Italiei, o regiune în care coloniștii și comercianții greci s-au stabilit înaintea erei noastre, a făcut o descoperire uimitoare: rămășițele structurii unui templu din secolul al VI-lea î. Hr. pe care erau gravate instrucțiunile de asamblare a construcției :). Conceptul Do It Yourself în fază incipientă! 🙂

Peste 2.500 de ani mai târziu, proiectele DIY ca modalitate de relaxare, dar și de economisire financiară câștigă din ce în ce mai mare popularitate. Este, deci, de înțeles de ce concursul E.ON Energy Globe Award, care își propune să premieze ideile inovatoare din domeniul eficienţei energetice, a dedicat o întreagă categorie de premii proiectelor Do It Yourself.

E.ON

E.ON Energy Globe Award are o tradiție de aproape 20 de ani și acoperire globală, iar ideile din România au intrat în circuitul competiției în 2016. Mecanismul este simplu: poate fi înscris în concurs oricare dintre proiectele care economisesc energia, protejează natura sau contribuie în alt mod la protejarea mediului înconjurător. Propunerile pot face parte din categoriile Do It Yourself, Municipalităţi, Companii, Tineret și Idei, iar competiția este deschisă oricui – firme, persoane fizice, inventatori, concerne, organizații, organizații neguvernamentale, asociații, comune, orașe, școli, etc. Proiectele pot fi în orice fază de realizare; cele aflate în stadiul de concept intră în categoria Idei, iar dacă ai întrebări despre specificul celorlalte categorii, poți să afli mai multe detalii aici. Ca să te înscrii, trebuie să completezi formularul special, participarea fiind gratuită.

De reținut: termenul limită de înscriere pentru competiția de anul acesta este 16 iunie 2017, deci pe locuri, fiți gata, start! 🙂

E.ONImagine de la festivitatea de premiere din octombrie 2016.  

Următorul pas: juriul format din specialiști din domeniul energeticii și mediului își intră în rol și nominalizează cele mai bune proiecte înscrise la fiecare categorie. Dintre acestea desemnează câștigătorii, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în luna octombrie a acestui an. Povestea nu se termină aici: juriul alege și marele câștigător din România al E.ON Energy Globe Award, care va participa la finala internațională a concursului.

E.ONCâștigătorul categoriei Do It Yourself 2016: casa eficientă energetic din Giroc, jud. Timiş.

Dar să-ți spunem povestea proiectului câștigător al categoriei DIY 2016: casa eficientă energetic din Giroc, jud. Timiș, proiectată de inginerul IT Dorin Vlas. Dorin a început să se gândească la o casă inteligentă imediat ce a cumpărat terenul din Giroc, așa că a trecut imediat la adunarea informațiilor: s-a inspirat de pe bloguri și site-uri specializate în domeniul costrucțiilor cu consum redus de energie și a învățat chiar și despre standarde în construcții.

Apoi, pentru că se temea că lucrările cu o firmă specializată ar crește foarte mult cheltuielile, Dorin a apelat la o soluție alternativă: a cerut ajutorul a doi prieteni și împreună, timp de aproximativ 9 luni, în care toți și-au sacrificat după-amiezele, week-end-urile și vacanțele, au muncit la ridicarea unei case de 100 m2. Rezultatul: o construcție inteligentă, cu un consum energetic redus, care ne-a dus cu gândul la casele viitorului, cu personalitate proprie, imaginate de serialul de desene animate The Jetsons 🙂 : managementul sistemelor de încălzire, răcire, electrice şi altele este susţinut de un sistem SmartHouse care decide, în funcţie de estimări/prognoze şi istoric, când și în ce măsură este nevoie de fiecare dintre ele. Consumul de gaze naturale pentru tot sezonul de iarnă a fost de 460 lei.     E.ON

Dacă ai nevoie și de alte exemple ca să te convingi că și ideea ta se potrivește cu specificul E.ON Energy Globe Award, poți citi despre toate proiectele nominalizate la competiția de anul trecut aici. După aceea, până pe 16 iunie 2017, formularul de înscriere te așteaptă.

Succes! 🙂

Fotografii: prin http://energyglobe.ro/

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed