Tu poți desena următorul proiect de design urban finanțat prin Mobilizăm excelența. Aplică până pe 25 iulie!

Grădină pe un acoperiș verde în Mogoșoaia, casă extensibilă în Intrarea Violoncelului, spațiu de întâlnire pentru comunitate în fosta hală de producție din Industria Bumbacului. Sunt 3 dintre cele 6 proiecte de design urban finanțate în 2015 prin Mobilizăm excelența, un program creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București.

Mobilizam Excelenta 2_designist 4

Ți-am povestit pentru prima oară despre programul de responsabilitate socială Mobilizăm excelența exact acum un an, iar câteva luni mai târziu, anunțam câștigătorii. Gândit ca o formă de investiție pe termen lung în comunitatea locală, programul este dezvoltat pe trei direcții strategice: Design urban, Educație urbană și Burse de excelență. Prima ediție a programului a obținut locul I la Romanian CSR Awards, ediția 2016, la categoria ”Susținerea comunității”.

Mobilizam Excelenta 2_designist 9

Anul acesta, programul se relansează, prin cea de-a doua ediție, și caută arhitecți, designeri, urbaniști, grupuri de inițiativă sau ONG-uri interesate să (re)deseneze spații urbane sau mobilier urban ori să proiecteze spații publice sau private pentru a le repune în funcțiune în beneficiul publicului larg. Proiectele finanțate ajută locuri din oraș să arate mai bine, să devină mai funcționale și mai prietenoase pentru comunități, în acord cu principii inovative de economie de resurse și sustenabilitate.

Mobilizam Excelenta 2_designist 8

Greenitiative a construit la Mogoșoaia centrul de consiliere energetică Green Mogo, o casă-școală în care copiii și studenții învață cum se poate trăi cu respect pentru mediu. Finanțarea de la Mobilizăm excelența a ajutat proiectul să își construiască un acoperiș verde, cu grădină, care respectă principiile de sustenabilitate ale întregii case.

Mobilizam Excelenta 2_designist 5

Un grup de prieteni a transformat o hală abandonată din Industria Bumbacului într-un loc viu, în care oamenii se pot întâlni să vorbească despre orașul în care trăiesc. La firul ierbii este un proiect dezvoltat în parteneriat cu NOD Makerspace, Wolfhouse Productions, Calup și Institutul pentru Politici Publice.

Mobilizam Excelenta 2_designist 7

Asociația D’Avent a dezvoltat o comunitate de reciclare creativă într-un pavilion de vară din zona Mihai Bravu. Grupul a crescut și, odată cu el, și nevoia de a crea un spațiu disponibil întreg anul. Pe baza unui proiect brevetat de un inventator din Iași, ei au creat o casă evantai, care se poate extinde cu ușurință și poate fi transportată la evenimente în alte spații.

Mobilizam Excelenta 2_designist 1

Acestea sunt câteva exemple, care te pot inspira pentru a aplica și tu anul acesta cu proiectul tău!

Până când poți aplica?

Perioada de aplicații pentru cea de-a doua ediție este deschisă până pe 25 iulie. Programul va finanța maximum 5 proiecte, cu un buget total de 225.000 lei. Regulamentul complet, formularele de aplicare și informații detaliate sunt disponibile pe www.mobilizamexcelenta.ro.

Mobilizam Excelenta 2_designist 2

Cine îți va juriza proiectul?

Proiectele înscrise in program vor fi jurizate de un comitet de selecție independent, format din experți recunoscuți în domeniu: Șerban Sturdza – președinte Ordinul Arhitecților din România, filiala București; Marius Marcu-Lapadat – decan Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Facultatea de Design Interior; Mirela Duculescu – istoric al designului, Universitatea Națională de Arte din București; Oana Luca – conferențiar universitar, Facultatea Tehnică de Construcții București, Departamentul de Inginerie Urbană și Dezvoltare Regională; Mihnea Ghilduș – membru în echipa de management Prispa, fondator Dizainăr.ro; Mircea Ilie – Sustainability Leader, IKEA România; Patricia Zegreanu – Manager Marketing și Comunicare Škoda, Porsche România.

Mobilizam Excelenta 2_designist 6

Mult succes! Intră pe www.mobilizamexcelenta.ro pentru a aplica cu proiectul tău!

Fotografii: prin Fundația Comunitară București și Porsche România

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed