Un apartament bucureștean a găsit “soft spot”-ul dintre layout-ul disponibil și cel dorit.

Nu pe cont propriu, ci dirijat de arhitecții de la CRAFTR, care îți sunt cunoscuți deja pentru cocktail-urile lor de design interior compuse din funcționalitate, soluții smart de depozitare și accente glam presărate printre geometriile simple ale amenajării. Apartamentul despre care povestim de data aceasta se află în ansamblul One Herăstrău Park și are o suprafață utilă de 60 mp (două camere), ceea ce a implicat o compartimentare și finisaje deja stabilite, fără prea mult spațiu de manevră. Dar, vorba proverbului, where there’s a will, there’s a way. 🙂

“Una dintre provocări a fost găsirea unui layout care să poată fi implementat fără a afecta compartimentarea și finisajele existente – de exemplu, încălzirea prin pardoseală a făcut dificile eventualele intervenții ulterioare. Ca urmare, am fost nevoiți să găsim un „soft spot” între layoutul dorit și nivelul de intervenție asupra spațiului”, ne-au povestit arhitecții. 

Scaunele pentru dining vin de la The Home. Ansamblul de rafturi String vine de la Intro. 

Totul a început acum mai bine de 2 ani și jumătate, încă dinainte de achiziționarea acestui apartament și a altor două, a câte trei camere. Proprietarii le-au cerut ajutorul arhitecților pentru…un fel de consultanță imobiliară (de reținut: nu ezista să apelezi la specialiști pentru decizii mari):

“Ei făcuseră o preselecție de câteva unități, iar noi i-am ajutat în luarea deciziei finale după câteva criterii ce au ținut de compartimentare, funcționalitate, posibila mobilare, orientarea cardinală etc.”, ne-a povestit echipa CRAFTR. 

Canapeaua Innovation prin Moor

Proiectul de amenajare a pornit fără un brief exact, însă informația de bază a existat: apartamentul urma să fie închiriat, iar proprietarii, o familie tânără, își doreau un design unitar pentru toate cele trei case nou cumpărate – aceleași finisaje în mobilierul custom, culori și accesorii similare. Ca urmare, în lipsa unui utilizator cu cerințe și nevoi concrete, arhitecții au fost nevoiți să bifeze o plajă cât mai mare de  scenarii pentru un cuplu tânăr. Rezultatul: o bucătărie generoasă și cât mai funcțională, un loc de dining pentru minimum 4 persoane, multe spații de depozitare, linii simple și minimaliste.

Cea mai simplă parte a proiectului a stat, de altfel, chiar în interacțiunea dintre proprietari și arhitecți: multă libertate, o singură rundă de value-engineering în care au fost înlocuite unele piese de mobilier și iluminat propuse în primă fază, ba chiar și modificări pentru care arhitecții nu au avut suficient timp pentru consultarea proprietarilor.

Au avut multă încredere în noi și credem că asta a influențat în mod pozitiv foarte tare dinamica proiectului și implementarea acestuia”, ne-au spus arhitecții.

Libertatea lăsată de proprietari, însă, s-a lovit, la un moment dat, de restricțiile spațiului. Iar aici a fost nevoie de soft spot-ul și adaptabilitatea proiectului, despre care vorbeam la început.

Compartimentarea și finisajele (pardoselile și baia) stabilite de dezvoltatorul ansamblului rezidențial nu au fost atinse de modificări, însă zonele de compromis au apărut acolo unde planurile de mobilare a spațiului au cerut transformări fezabile:

“Apartamentul a fost predat complet finisat de către dezvoltator, însă au fost câteva aspecte pe care le-am modificat ulterior: am intervenit parțial asupra plafoanelor și destul de drastic asupra layout-ului electric (am modificat complet pozițiile prizelor, întrerupătoarelor și a corpurilor de iluminat față de proiectul inițial) pentru a putea mobila spațiile diferit față de propunerea inițială a dezvoltatorului”, au explicat arhitecții.

Mobilierul custom-made din întregul apartament a fost făcut de Fronte Design. 

Dacă recompartimentarea apartamentului nu a fost o variantă de luat în calcul, arhitecții s-au adaptat la spațiu și l-au fructificat ocupându-l isteț: astfel, în zona de zi au creat un ansamblu de mobilier custom-made care se întinde pe coridorul de acces (unde înglobează o zonă de depozitare generoasă), în living (unde cuprinde rafturile deschise către canapea) și în bucătărie, cu o nouă serie de spații de depozitare (⬇️).


În dormitor se repetă culoarea pereților de accent din living, iar arhitecții au îmbogățit layout-ul camerei cu un dressing custom-made, gândit pentru peretele cu fereastră, și un mic spațiu de lectură alăturat.

Scaunul Hay roz vine tot de la Intro.  

Patul și noptierele Gazzda vin de la Moor. Corpurile de iluminat aurii vin tot de la The Home. 

Baia a trecut prin modificări minimale: mai multe corpuri de iluminat și un blat de lavoar completat de un raft suplimentar. 

Înainte să încheiem povestea, recunoaștem, ne-am mai opri un pic la masa din dining. O limonadă înainte de plecarea prin zăpușeala orașului?

Fotografii: prin CRAFTR

2 Comments

  1. sorin sandu

    Buna ziua, de unde au fost cumparate spoturile albe din living?

    • Designist

      Buna, Sorin! Corpurile de iluminat din apartament vin de la TheHome si Domicilio.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed