UNPOLISHED, expoziţia tinerilor designeri şi arhitecţi polonezi la Bucureşti
De săptămâna viitoare, 28 septembrie, până pe 11 noiembrie, vom putea vedea piesele şi lucrările tinerilor designeri şi arhitecţi polonezi într-o expoziţie de anvergură la MNAC: UNPOLISHED – Young Design From Poland. Odată cu vizita la Institutul Polonez din Bucureşti, ne-am convins că designul de obiect în Polonia e departe de a fi la începuturi – toate încăperile frumoasei clădiri unde se află institutul sunt decorate cu piese 100% made in Poland. Mai mult, în Polonia există de ceva vreme un festival de design, Łódź Design, care anul acesta şi-a anunţat a 5-a ediţie. Recunoaştem că înainte de a citi despre acest eveniment şi designerii ale căror creaţii vor fi prezente la MNAC, nu eram conştienţi de anvergura designului de obiect în Polonia. Expoziţia UNPOLISHED, spre exemplu, a mai fost prezentată în cadrul multor festivaluri de design şi muzee de artă aplicată: Salone del Mobile de la Milano, Designer’s Days şi Design Week de la Paris, Inno Design Tech Expo de la Hong Kong sau Muzeul de Artă din Köln şi Muzeul de Design din Helsinki. Iată ce ne spune Agnieszka Jacobson-Cielecka, curatoarea expoziţiei:
Ediţia din Bucureşti a expoziţiei este mai vastă decât cele anterioare – vor fi prezentate 24 dintre cele mai interesante lucrări a 17 designeri şi grupuri de designeri şi 8 proiecte realizate de tineri arhitecţi. Foarte interesant este că majoritatea designerilor, grupurilor de designeri şi birourilor de arhitectură care îşi prezintă lucrările la Bucureşti aparţin generaţiei aflate acum la vârsta de 30 de ani. Aceştia sunt, după spusele curatorilor, cea mai interesantă categorie de creatori. Educaţi exemplar, ei se ocupă nu doar de proiectare, ci şi de producţia şi promovarea propriilor creaţii.
Iar dacă vă întrebaţi ce mai au în comun toţi aceşti creatori pe lângă apartenenţa la tânăra generaţia din Polonia şi faptul că sunt extrem de implicaţi de la proiectarea la execuţia pieselor, curatoarea Agnieszka Jacobson-Cielecka explică criteriul selecţiei şi care sunt, de fapt, caracteristicile designului polonez actual:
Pentru mulţi dintre designeri inspiraţia vine din tradiţia poloneză, cultura materială şi meşteşuguri. Trăsăturile comune ale creaţiilor lor ar fi simplitatea, modestia, echilibrul între tradiţie şi modernitate. În multe lucrări sunt însă vizibile gluma, ironia şi un suplu simţ al umorului, iar multe dintre piese se află la limita dintre design şi artă.
Iar în ce priveşte lucrările de arhitectură selectate în expoziţie, regula a fost ineditul, apelul la tradiţie, meşteşug şi la materiale naturale. Nu vor fi prezente proiecte complexe, multigabaritice şi multifuncţionale, ci mai degrabă clădiri individuale şi chiar, în două cazuri, clădiri sacrale, spun curatorii. Toate vorbesc despre grija pentru mediu, simplitatea dusă până la minimalism, armonia dintre mediul înconjurător şi proiect.
Sperăm că după acest preview de proiecte sunteţi de acord cu noi că e o expoziţie de neratat, un fel de iniţiere în designul contemporan şi arhitectura din Polonia. Aşadar, să continuăm seria descoperirilor începând de vinerea viitoare, 28 septembrie, faţă în faţă cu proiectele expuse la MNAC! Expoziţia este organizată de Institutul Polonez din Bucureşti, Muzeul Regional din Stalowa Wola şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană. |
Mai este deschisa expozitia?
Da, pana pe 11 noiembrie
[…] […]