La Villa Poem Boem, din Sinaia, te relaxezi călătorind în vremuri aristocrate

Cu toţii intuim că în jurul nostru există şi oaze de frumos, de linişte, de armonie, iar bucuria se declanşează odată cu descoperirea lor, care ne confirmă speranţa sau aşteptarea. De fiecare dată o astfel de descoperire e cel mai probabil urmată de  un “ce bine că există! în sfârşit!”, exact ce am exclamat şi noi atunci când am aflat de Villa Poem Boem. Cum am descoperit-o? Mai mult sau mai puţin întâmplător, am spune, în urma unui concurs lansat de Villa Poem Boem pe pagina de facebook. Am reţinut muzicalitatea aproape neobişnuită a numelui şi menţionarea faimosului arhitect Toma T. Socolescu, suficient încât să vrem să ştim mai mult.

Villa Poem Boem şi grădina care o înconjoară, printre culmile munţilor din zare. Seara, pe şezlonguri, te poţi pierde în reverii uitându-te la cer.

Numele vilei – Poem Boem, asemenea unei formule magice care promite intrarea într-un alt tărâm, e greu de uitat, iar muzicalitatea lui am mai asociat-o noi şi cu faptul că vila se află pe aceeaşi stradă din Sinaia, strada Cumpătu, cu Casa Memorială George Enescu. Povestea constucţiei ei este în sine una romantică, cu şarm interbelic, care contribuie la aura numelui boem, muzical.

“Poem Boem surprinde atât poezia şi frumuseţea locului, cât şi boemia posibilă, starea de bine, de creativitate şi visare, de reculegere şi pace a celor care stau în vilă”, spun actualii proprietari.

Vila familiei Toma T. Socolescu, proiectată în 1925, acum Villa Poem Boem, într-o fotografie de epocă. Ne-a impresionat integritatea detaliilor după aproape 100 de ani!

Arhitectul Toma T. Socolescu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi prolifici arhitecţi români din perioada interbelică (chiar vă recomandăm să vedeţi câte clădiri monument din Ploieşti şi nu numai îi poartă semnătura), a proiectat în 1925 această vilă cochetă pentru soţia sa, Florica. Suntem în vremea în care familiile interbelice care se respectă vin în fiecare vară să petreacă timp în apropierea familiei regale şi în aerul balurilor, picnicurilor, drumeţiilor şi socializării relaxate şi aristocrate.

Vechi şi nou într-un detaliu al vilei

Ca orice clădire aparţinând unui reprezentat de seamă al aristocraţiei interbelice, vila soţilor Socolescu a avut de suferit odată cu schimbarea regimului. Mai întâi a fost vândută, apoi naţionalizată. După anii ’90 a fost recuperată de moştenitorii celor care au cumpărat casa de la familia Socolescu, iar din 2006 aparţine actualilor proprietari, cei care în mai puţin de 3 ani au reuşit să-i redea frumuseţea de altădată, laolaltă cu respectul şi admiraţia pe care le merită.

Dream the Impossible! Cu siguranţă că asta şi-au spus şi proprietarii care au preluat vila în 2006 şi care şi-au propus să-i redea “straiele frumoase de odinioară”, cum ne-au povestit. Prin urmare, îndemnul optimist îndeamnă la visare încă de la intrare.

Lucrările de restaurare şi recondiţionare au durat doi ani, asta pentru că nu voiau să facă nici un compromis în ce priveşte arhitectura sau designul interior al vilei. Mai mult, proprietarii s-au ambiţionat să găsească toate materialele şi accesoriile în România, aşa că nu şi-au permis să rateze nici un târg de antichităţi sau vreo discuţie cu un meşter tâmplar capabil să refacă uşile interioare (găsite aruncate în curtea vilei, într-o stare deplorabilă) şi să restaureze scara.

Din nefericire, anii în care a fost naționalizată nu au trecut cu duioșie peste proprietate, intervențiile diverșilor locuitori fiind, în multe instanțe, dramatice: ușile de la intrare erau din fier (ca cele din blocurile comuniste); în locul unde acum este șemineul era o baie (asta era o regulă: cât mai multe familii într-o casă); câteva din geamurile originale au fost înlocuite cu un termopan alb de plastic; subsolul era aproape inundat.

Scara interioară acum restaurată

Şemineul a revenit la locul său de cinste. Momentele petrecute în livingul vilei, atunci când soarele după-amiezii îţi ajunge pe coperta cărţii şi apoi desenează umbrele pieselor din jur, sunt pur şi simplu magice.

Pentru amenajarea interioară au primit ajutor preţios de la designerul Irina Solomon. Însă cel mai important lucru de menţionat aici este că proprietarii nu şi-au propus de la bun început să transforme vila într-una deschisă pentru toţi cei care vor să se relaxeze o perioadă într-o casă poate mai frumoasă decât a lor. Iniţial, şi-au dorit această casă doar pentru ei, astfel că vila a fost amenajată şi accesorizată asemenea unei locuinţe private. Din 2009, la sugestia unor prieteni, casa a devenit Villa Poem Boem, proprietate care se închiriază în totalitate şi unde îţi poţi petrece vacanţa alături doar de familia şi prietenii tăi, în regim de home away.

Noi am renovat vila pentru noi, cu mare grijă și respect pentru fabuloasa moștenire arhitecturală și pentru stilul de viață din perioada în care a fost construită.

În livingul de la parterul vilei, un cadru care te transportă în atmosfera altor timpuri. Iar acesta este fotoliul vedetă, Wing, în care oricine se instalează îl va visa cel puţin şi în seara următoare.

Ce înseamnă regimul home away? Este într-adevăr un mod de a-ţi petrece vacanţa mai puţin practicat în România şi care vine cu marele avantaj că poţi avea toată casa pe care o închiriezi la dispoziţie, accesorizată în cele mai mici detalii, asemenea unei case de vacanţă personale. Pentru că, ne spun proprietarii, dacă ai merge să te relaxezi în casa ta de la munte, nu ţi-ar plăcea să ai în camera de alături un necunoscut. Iar nouă ne vin în minte multe vacanţe în care tihna a fost uşor compromisă de “necunoscuţii” din camerele vecine.

Aşadar, Villa Poem Boem nu se închiriază cu camera, ci în totalitate, iar apartamentul care apare menţionat pe pagina de rezervări a vilei vine doar în completare, atunci când mai e nevoie de spaţiu, prin urmare nu se închiriază separat. În vilă pot locui confortabil maximum 8 persoane, iar în apartamentul separat maximum 4, în total 12 persoane care se pot bucura de întreaga proprietate (detalii despre rezervări şi preţuri aici).

Livingul cu minibiblioteca şi playlist-ul gata pregătit. Selecţia proprietarilor este una eclectică, în armonie cu tihna, eleganţa, dar şi cu bucuria unei vieţi frumoase. Aşadar, ne mai spun ei, sunt dimineţi care cer Mozart, sunt după-amiezi care cer Billy Holiday, Norah Jones sau Pink Martini.

Candelabru de cristal şi piese antique completate armonios de obiecte noi. Ne aflăm tot în living, unde recunoaştem că am completat playlist-ul cu Ane Brun, Evelyn Evelyn şi ceva Melody Gardot. Pentru că, dacă vrei să asculţi orice altceva, există accesul la cd sau ipad/ipod, dar si la internet wi-fi.

Detaliile aristocrate ale unei vacanţe perfecte!

Odată cu descoperirea vilei, foarte mulţi vizitatori care îşi doreau o casă de vacanţă au renunţat pur şi simplu la idee. Şi îi înţelegem din toată inima! De ce să treci prin tot efortul construcţiei şi administrării unei proprietăţi “la distanţă”, când poţi avea o casă de vacanţă poate chiar mai frumoasă pentru tine, familia şi prietenii tăi?

De când am intrat prima dată în vilă, înainte de a decide să o cumpărăm, am simțit o energie bună și asta este exact ce spun toți cei care o închiriază acum. Aprecierea vine nu doar pentru felul în care este decorată, nu doar pentru calitatea vieții, dar și pentru energia bună cu care pleacă încărcați de aici. Toți se bucură de spațiile frumoase și armonioase, de curtea mare cu multiple opțiuni de luat masa, ceaiul sau cafeaua, de zona unde se poate sta la soare sau de unde se pot admira stelele seara stând în șezlong, de izvorul din curte cu apă proaspătă de munte, de mica grădină cu ierburi aromatice, de focul din șemineu iarna, de bucuria de a găsi pentru vacanță o casă mai frumoasă poate decât casa lor.”

Intrarea în grădină

Locul de luat masa în grădină, a cărui poezie ne duce cu gândul la detaliile regale de la Pelişor.

Izvoarele cu apă naturală au fost din nou captate şi curg în curte, iar oaspeţii sunt invitaţi să folosească plantele aromatice care cresc în grădină. Limonada cu mentă proaspăt culeasă are un gust divin!

Vila a fost amenajată într-un stil franţuzesc, provensal, ţinând însă seama şi de felul în care arătau locuinţele familiilor bune din perioada interbelică. Apartamentul separat este diferit, aici fiind prezente elemente ale stilului brâncovenesc. Uşile interioare şi scara au un aspect uşor patinat, “faux finish” – o provocare pentru echipa de constructori. Grija pentru detalii a mers până la a găsi candelabre de cristal (mult căutate prin târgurile de antichităţi) chiar şi pentru bucătărie.

Diningul este conturat în jurul pieselor în stil franţuzesc şi are deschidere spre living, aşadar şi spre şemineu. Masa, extensibilă, poate găzdui până la 10 persoane.

Familiile care închiriază vila pot servi aici masa pe care şi-o prepară în bucătăria complet utilată (de la cuptor, aragaz, microunde şi maşină de spălat vase până la set întreg de masă, pahare, tacâmuri, feţe de masă şi tot arsenalul necesar gătitului) sau mâncarea comandată de la restaurantele din zonă.

Dormitorul apartamentului separat, cu detalii brâncoveneşti.

Baia apartamentului

Detaliu rustic din livingul apartamentului, a cărui canapea (în fundal) este extensibilă.

Dormitoarele vilei sunt pur şi simplu spectaculoase şi totuşi discrete, diafane! De un romantism molipsitor, în nuanţe pale, cu băi din care n-ai vrea să mai pleci. Apropo de băi, proprietarii au reuşit să evite faianţa cu ajutorul unui material special, rezistent la umezeală, iar în unele locuri gresia a fost înlocuită cu lemn dat cu un ulei special pentru vapoare. În rest, mobilierul antique, drapajele vaporoase şi strălucirile de argint şi cristaluri fac minuni!

Dormitorul gri este preferatul nostru. Delicata măsuţă de toaletă vine de la un magazin de antichităţi. Iar scările duc spre baie.

Baia dormitorului gri. Cada cu picioare a fost foarte greu de recondiţionat: proprietatii au găsit-o zidită într-o mască de faianţă.

Dormitorul alb. Un oaspete drag vilei se întoarce de fiecare dată pentru acest dormitor: e un sentiment cu totul aparte să te trezeşti în această lumină boemă, amplificată de strălucirile unui candelabru din cristal, cu elemente de argint (unicul, de altfel).

Baia dormitorului alb. Oglinda este foarte veche, găsită după îndelungi căutări.

Şi ca povestea aceasta atât de frumoasă să fie boemă până la capăt, există şi o mansardă, prin a cărei fereastră se văd cotele 1.400 şi 2.000, dar şi Crucea din Bucegi. Mobilată simplu, lejer, am aflat de la proprietari că este preferata copiilor. Iar încă o surpriză a Villei Poem Boem ar fi existenţa unei saune (răsfăţ la vremuri reci) şi a unei mese de masaj, la care se adaugă numărul de telefon al celui mai bun maseur din zonă, recomandat de proprietari.

Mansarda

Vedere din mansardă

Am spune că întâlnirea cu Villa Poem Boem ne-a făcut să privim Sinaia cu alţi ochi: e vorba de acea privire care recâştigă fineţea şi savoarea unui loc pe vremuri atât de special, încărcat de o muzică aparte.

Pentru a rezerva Villa Poem Boem, din Sinaia, intră pe pagina ei web. Tot aici vei găsi mai multe detalii despre preţuri şi perioadele în care îţi plănuieşti vacanţa la munte.

Fotografiile aparţin Villei Poem Boem. 

12 Comments

 1. mihaela

  Doamne, ce frumos e locul ăsta! M-am îndrăgostit de el… <3

 2. Marta

  O vilisoara de poveste!

 3. Marta

  Vila construita de Toma T. Socolescu in 1925 este absolut minunat si fiecare coltisor are poezia lui. Scara te duce la mansarda refacuta atat de frumos si simplu, lemnul si albul iti indud o stare de pace si de relaxare. Da, imi place refugiul din inaltime si nu numai…!

 4. tissi

  N am intalnit nici un colt din casa asta care sa nu mi placa………..

 5. […] mai mult despre La Villa Poem Boem, din Sinaia, te relaxezi călătorind în vremuri … VN:F [1.9.21_1169]please wait…Rating: 0.0/10 (0 votes cast)VN:F [1.9.21_1169]Rating: 0 (from 0 […]

 6. […] La Villa Poem Boem, din Sinaia, te relaxezi călătorind în vremuri aristocrate Share this:DiggEmailFacebookGoogle +1RedditLinkedInStumbleUponTumblrTwitterLike this:LikeBe the first to like this. […]

 7. Da, si eu am fost musafirul Ioanei si a lui Marius si intr-adevar l-am simtit ca pe un loc cu energie buna. Felicitari si Irinei Solomon 🙂

 8. Nu prea stiu ce-i pe jos?!? Carpe rosii ???

  Locul arata foarte bine, nu merita sa aibe covoare originale?

  Hm… cred ca ar fi intradevar un loc fain

 9. E superba locatia. Nu iti vine sa mai pleci de acolo.

 10. […] La Villa Poem Boem, din Sinaia, te relaxezi călătorind în vremuri aristocrate […]

 11. […] Urmele naționalizării erau adânci, dar au fost înlăturate cu pasiune și răbdare. Acum Villa Poem Boem este un home away from home de care te poți bucura împreună cu oamenii frumoși din jurul tău. Întreaga povestea a transformării aici. […]

 12. […] Citeţte mai multe informaţii despre acest conac AICI […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed