UNPOLISHED, expoziţia tinerilor designeri şi arhitecţi polonezi la Bucureşti

De săptămâna viitoare, 28 septembrie, până pe 11 noiembrie, vom putea vedea piesele şi lucrările tinerilor designeri şi arhitecţi polonezi într-o expoziţie de anvergură la MNAC: UNPOLISHED – Young Design From Poland. Odată cu vizita la Institutul Polonez din Bucureşti, ne-am convins că designul de obiect în Polonia e departe de a fi la începuturi – toate încăperile frumoasei clădiri unde se află institutul sunt decorate cu piese 100% made in Poland. Mai mult, în Polonia există de ceva vreme un festival de design, Łódź Design, care anul acesta şi-a anunţat a 5-a ediţie.

Recunoaştem că înainte de a citi despre acest eveniment şi designerii ale căror creaţii vor fi prezente la MNAC, nu eram conştienţi de anvergura designului de obiect în Polonia. Expoziţia UNPOLISHED, spre exemplu, a mai fost prezentată în cadrul multor festivaluri de design şi muzee de artă aplicată: Salone del Mobile de la Milano, Designer’s Days şi Design Week de la Paris, Inno Design Tech Expo de la Hong Kong sau Muzeul de Artă din Köln şi Muzeul de Design din Helsinki. Iată ce ne spune Agnieszka Jacobson-Cielecka, curatoarea expoziţiei:

Pentru prima dată am prezentat lucrările tinerilor designeri polonezi în septembrie 2009, la DESIGN SEPTEMBER din Bruxelles. S-a dovedit că designul polonez este atractiv pentru receptorii europeni iar designerii noştri au idei interesante, uimitoare şi unice. Expoziţia UNPOLISHED a devenit în acest fel un proiect ciclic – în fiecare an apar de altfel noi creatori, apar proiecte artistice interesante care merită să fie prezentate în Europa”.

Blow Sofa este creaţia designerilor polonezi MALAFOR. Din hârtie reciclată care se umflă, este exact genul de canapea pe care îl poţi purta oriunde cu tine 🙂 Şi poţi scrie pe el ce-ţi trece prin cap. Va fi prezentă în expoziţia de la MNAC.

Ediţia din Bucureşti a expoziţiei este mai vastă decât cele anterioare – vor fi prezentate 24 dintre cele mai interesante lucrări a 17 designeri şi grupuri de designeri şi 8 proiecte realizate de tineri arhitecţi. Foarte interesant este că majoritatea designerilor, grupurilor de designeri şi birourilor de arhitectură care îşi prezintă lucrările la Bucureşti aparţin generaţiei aflate acum la vârsta de 30 de ani. Aceştia sunt, după spusele curatorilor, cea mai interesantă categorie de creatori. Educaţi exemplar, ei se ocupă nu doar de proiectare, ci şi de producţia şi promovarea propriilor creaţii.

Trunks sau tabureţi creaţi de MALAFOR. Trunchiurile de copaci au fost învelite în această “oglindă” din inox care reflectă tot ce este în jur. Trunchiurile sunt prevăzute şi cu mâner, ceea ce le face foarte uşor de mutat! Le vei vedea live la UNPOLISHED!

Iar dacă vă întrebaţi ce mai au în comun toţi aceşti creatori pe lângă apartenenţa la tânăra generaţia din Polonia şi faptul că sunt extrem de implicaţi de la proiectarea la execuţia pieselor, curatoarea Agnieszka Jacobson-Cielecka explică criteriul selecţiei şi care sunt, de fapt, caracteristicile designului polonez actual:

La alegerea lucrărilor şi a designerilor am căutat cele mai caracteristice elemente ale designului polonez, cele care ne diferenţiază de restul designerilor. Cu siguranţă există un proces special de alegere a materialelor. Designerii se îndreaptă către materiale care le sunt la îndemână, sunt ieftine şi naturale: lemn, plăci de OSB şi MDF, fetru sau materiale reciclate. De asemenea, cel mai adesea îşi produc singuri obiectele sau cu ajutorul meşterilor locali. Majoritatea lucrărilor realizate sunt prototipuri, piese unicat sau ediții limitate.”

Pebbles, recipiente din porţelan, cu interiorul glazurat, create de designerul Bogdan Kosak, care scoate tot felul de forme atipice, ingenioase din ceramică.

Fish Carpet, din felt, în tonuri de gri, creaţie a designerilor Agnieszka Czop şi Joanna Rusin.

Pentru mulţi dintre designeri inspiraţia vine din tradiţia poloneză, cultura materială şi meşteşuguri. Trăsăturile comune ale creaţiilor lor ar fi simplitatea, modestia, echilibrul între tradiţie şi modernitate. În multe lucrări sunt însă vizibile gluma, ironia şi un suplu simţ al umorului, iar multe dintre piese se află la limita dintre design şi artă.

Plopp este un taburet din două foi de metal, foarte uşor, creat de designerul polonez Oskar Zieta. Taburetul ce pare gonflabil, dar nu este, e produs de brandul danez Hay.

Iar în ce priveşte lucrările de arhitectură selectate în expoziţie, regula a fost ineditul, apelul la tradiţie, meşteşug şi la materiale naturale. Nu vor fi prezente proiecte complexe, multigabaritice şi multifuncţionale, ci mai degrabă clădiri individuale şi chiar, în două cazuri, clădiri sacrale, spun curatorii. Toate vorbesc despre grija pentru mediu, simplitatea dusă până la minimalism, armonia dintre mediul înconjurător şi proiect.

Proiect de casă în mijlocul naturii al arhitecţilor de la PLUS48

Cum arată o biserică din perspectiva arhitecţilor polonezi de la BETON. Foto: Jakub Certowicz

Muzeul dedicat arhitecturii rurale, proiect al arhitecţilor polonezi db2. Foto: Wojciech Krynski

Sperăm că după acest preview de proiecte sunteţi de acord cu noi că e o expoziţie de neratat, un fel de iniţiere în designul contemporan şi arhitectura din Polonia. Aşadar, să continuăm seria descoperirilor începând de vinerea viitoare, 28 septembrie, faţă în faţă cu proiectele expuse la MNAC!

Expoziţia este organizată de Institutul Polonez din BucureştiMuzeul Regional din Stalowa Wola şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană

3 Comments

  1. Oana

    Mai este deschisa expozitia?

  2. Da, pana pe 11 noiembrie

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed