Vrăjiţi de poveştile nordice ţesute de Klaus

Klaus Haapaniemi este un designer finlandez care prin ilustraţiile sale desenează poveşti din ţinuturi nordice cu motive folclorice specifice. Sună a poveste la gura sobei, dar e mai mult decât atât: e un mix care îmbină influenţele finlandeze şi slave cu stilul manga. De aici rezultă o amprentă proprie, care îl face să fie considerat unul dintre cei mai apreciaţi ilustratori şi designeri.

Portofoliul lui Klaus pe partea de ilustraţie se învârte în lumea modei şi a designului grafic (chiar trebuie văzut aici). Iar când am luat la scărmănat lista de branduri pentru care a desenat (Diesel, Levis, Marimekko, Dolce & Gabbana, Cacharel and Bela’s Dead) am avut acea senzaţie că, sigur, pe un catwalk am zărit un imprimeu de-al lui fără să ştiu asta sau că singurii blugi care mi se păreau demenţiali aveau o aplicaţie by Klaus.

A desenat de la cărţi (Parfumul, de Patrick Suskind a apărut cu ilustraţiile lui Klaus), la stickere (pentru Domestic), iar pentru cei care ştiu ce înseamnă un super wallpaper de Windows 7, aflaţi că poate chiar favoritul vostru a fost desenat de Klaus (iată-l aici).

Un alt amănunt savuros este că a crescut printre imprimeuri şi cusături: bunica lui făcea costume de teatru. Ilustraţiile sale se regăsesc deja în două albume publicate, Giants (musai de răsfoit, cu poveşti scrise de foarte cunoscuta autoare finlandeză Rosa Liskom) şi Monsters.

Cuvertură din colecţia sa de textile, 2011

În 2011 a apărut prima sa colecţie de textile pentru acasă: pernuţe, cuverturi, pleduri, printuri şi chiar eşarfe. Este a doua colecţie consistentă a sa ca design de produs, după ce, în 2007, a lansat, împreună cu brandul nordic Iittala, o colecţie de ceramică – Taika (la noi, produsele Iitalla sunt de găsit la Innova).

Pernuţele Snow Rabbit costă între 60 şi 70 lire sterline

Spre deosebire de imprimeurile pentru industria modei sau graphic design, cele pentru acasă sunt mult mai calde, simple: păstrează toată bogăţia motivelor arhaice, dar o redau în tonurile temperate ale luminii nordice, le domesticesc păstrându-le farmecul de… Cantafabule.

Crane, imprimată manual, 75 lire

Pled Rabbit Forrest Green, din lână şi mătase, 395 lire

Pernuţă Spider and Lady Bug, bumbac şi broderie din mătase, 75 lire

Materialele sunt din lână 100%, mătase şi bumbac şi toate au fost vopsite, cusute şi imprimate manual. Senzaţia e de simplitate extrem de rafinată, cu tâlc, iar o cabană sau chiar o casă urbană are multe de câştigat cu aceste fineţuri: cred că în primul rând acea linişte arhaică, misterioasă care ne lasă vrăjiţi.

Bird, ţesută din lână şi mătase, 200 x 180 cm, 395 lire sterline

Colecţia sa de ceramică Taika, pentru masă, e decorată cu motive asemănătoare, care se ţes în tot atâtea poveşti. Întotdeauna m-am gândit la ea ca la o colecţie de Crăciun, dar de fapt sunt piese pentru toate zilele pe care le vrem animate… cu sensuri fermecătoare 🙂

Taika Capuccino

Cât despre printuri şi stickere, e greu să nu vrei unul: e ca şi cum ţi-ai pune pe perete un basm scandinav.

Sticker pentru Domestic, la noi disponibil prin Intro

Textilele lui Klaus Haapaniemi au fost implicate şi într-un restaurant-concept, Hel Yes!, care călătoreşte. Proiectul a pornit de Institutul Finlandez în Londra, şi pentru prima dată Hel Yes s-a întâmplat la Londra. Apoi, în aceeaşi formulă, a mers la Helsinki, iar acum se deschide, între 7-11 februarie, la Stockholm. Dacă vă nimeriţi pe acolo, faceţi de pe acum o rezervare pentru cină în stil finlandez la Hel Yes!

Fotografii din restaurantul Hel Yes! de la Helsinki, deschis pentru 13 zile (22 ianuarie – 5 februarie 2011)

Klaus locuieşte de multă vreme la Londra şi continuă să deseneze în stilul lui. Fără exagerare, mi se pare că o singură piesă desenată de el e capabilă să spună suficient într-un spaţiu. În rest, să fie simplitate!

4 Comments

  1. Dana

    Big like 🙂

  2. Iulia

    Klaus stie ce face! Sunt superbe toate! 🙂

  3. Elis Popescu

    Sunt! 🙂

  4. […] nostru avem deja o ilustratoare, introducem acum ilustratorul nostru nordic preferat – Klaus Haapaniemi, ale cărui desene însuflețesc marginile primei farfurii. Noua sa colecție pentru brandul […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed