Alt Club: primul club privat adresat exclusiv profesioniștilor din mediul IT și creativ-digital. În Timișoara.

Acum ceva timp vă povesteam pe Designist despre unele dintre cele mai creative birouri din Timișoara și chiar din țară – X3 și [e-spres-oh], amenajate de Ezzo Studio. Antreprenorul din spatele celor două birouri este Ștefan Szakal, iar în martie a lansat un nou loc-concept, în premieră în România: un club privat dedicat exclusiv persoanelor care lucrează în IT și creativ-digital.

Dar, chiar dacă ai acest statut, trebuie să fii recomandat de cel puțin doi membri pentru a fi admis, ca în orice club privat care se respectă. Există și o listă de așteptare, iar motivul îl reprezintă tocmai beneficiile pe care le ai ca membru: te vei bucura de spațiul frumos, super dichisit al Alt Club fără a plăti niciun abonament lunar sau taxă. Tot ce trebuie să achiți e consumația. 🙂

În prezent clubul are peste 100 de membri, atât din Timișoara, cât și din alte orașe.

2Alt Club - Timisoara - Designist

4Alt Club - Timisoara - DesignistAlt Club a fost amenajat într-una din clădirile monument istoric din centrul Timișoarei – Casa cu Atlanți, construită acum mai bine de 200 de ani în stil neo-clasic de Toma Naum Makri, un comerciant timișorean de origine aromână.

Clubul este organizat în patru spații distincte: barul, biblioteca, sala de cinema și sala de jocuri, toate dotate cu aparatură de ultimă oră. Nu e doar un spațiu tip hub, unde cei din mediul creativ-digital pot veni să lucreze sau să socializeze în breaslă, ci le oferă și soluții de recreere și divertisment gândite în conformitate cu profilul, gusturile și interesele acestora.

De asemenea, Alt Club găzduiește constant și evenimente profesionale și de divertisment pentru membrii săi, ce corespund nevoilor acestora de dezvoltare personală și profesională. Iar spațiile pot fi închiriate și de non-membri.

19Alt Club - Timisoara - Designist

5Alt Club - Timisoara - Designist Barul

6Alt Club - Timisoara - Designist

„Sunt foarte bucuros că am reuşit să oferim un spaţiu prietenos pentru profesioniştii din zona creativ – digitală şi cred că în acest fel au şansa să se cunoască mai bine şi, de ce nu, să construiască proiecte comune.”,  spune Ştefan.

Pe lângă implicarea în X3 Media, [e-spres-oh] și, acum, în Alt Club, Ştefan este cel care a pus bazele proiectului educațional Ctrl-D, s-a implicat în lansarea TechHub Bucureşti și a inițiat un proiect de digitizare a cărţilor româneşti de poveşti.

11Alt Club - Timisoara - Designist Biblioteca12Alt Club - Timisoara - Designist

Am stat de vorbă cu Ștefan despre cel mai nou proiect al său. Povestea Alt Club în interviul de mai jos.

Știm că multă vreme Casa cu Atlanți, din Timișoara, nu putea fi renovată. Cum a fost pentru voi experiența preluării acestui spațiu? Cât a durat amenajarea și cât de ample au fost intervențiile asupra acestei părți a clădirii?

Am preluat strict partea aceasta a clădirii, nu întreaga clădire (care are în continuare aceleași probleme cu renovarea). Am încercat să ne păstram la un nivel minimal în ceea ce privește intervențiile, dar chiar și asta ne-a luat destul de mult – aproape 6 luni. Cum am luat atât parterul, cât și spațiul de deasupra, am vrut neapărat să legăm cumva spațiile ca utilitate.

Asta a însemnat o intervenție mai serioasă la un zid de susținere, acolo unde acum este masa de biliard. La parter probabil cea mai mare schimbare a fost delimitarea unui spațiu pentru bucătărie, care nu a existat până acum și care, implicit, a permis crearea zonei pentru Alt Cinema.

1Alt Club - Timisoara - Designist Cinema-ul Alt Club18Alt Club - Timisoara - Designist

Cine semnează de data aceasta amenajarea?

De data asta am lucrat strict intern, adică echipa de la Alt Club și X3. Spațiul ne-a cam dictat direcțiile de amenajare, precum și conceptul locului. Ne-am dorit un loc mai degrabă „no-theme” ca stil de amenajare, permițând fiecărei încăperi să trăiască independent de restul.

De asemenea, am considerat important ca locul să evolueze împreună cu membrii clubului, să avem feedback și de la ei, să vedem ce le place și ce nu.

22Alt Club - Timisoara - Designist

15Alt Club - Timisoara - Designist

Ați încercat să păstrați elementele originale ale casei: scara din lemn, arhitectura interioară neo-clasică. Amenajarea a impicat și restaurarea anumitor elemente din clădire?

Într-adevăr, am încercat pe cât posibil să nu aducem modificări majore spațiului.

Am intervenit în mod deosebit acolo unde ne-am dorit sa redăm echilibrul, luminozitatea sau funcționalitatea spațiului. De exemplu, elementele de tâmplărie din bibliotecă și bar, care erau maro inchis, le-am păstrat, dar le-am vopsit în alb.

La etaj am avut posibilitatea să extindem balconul interior și am obținut astfel un spațiu funcțional în care acum se află zona de gaming. De asemenea, am adus câteva modificări la nivelul superior, pentru a crea un spațiu generos, cursiv, fără obstacole.

O etapă importantă, însă destul de dificilă, a fost refacerea tuturor instalațiilor existente și alinierea spațiului, aflat într-o clădire istorică, la standardele actuale.

20Alt Club - Timisoara - Designist 21Alt Club - Timisoara - Designist

Dacă ești membru Alt Club poți trece de la cafea la vizionarea unui film cu prietenii sau o întâlnire în bibliotecă? Sau lucrurile sunt un pic mai stricte: se fac rezervări în prealabil pentru spațiile clubului?

Ca membru, ai libertatea de a alege oricând unde și cum să-ți petreci timpul în club, mai puțin atunci când spațiile sunt rezervate pentru anumite evenimente.

Dar există și anumite reguli, sigur. Înainte de ora 18:00, locul este destinat exclusiv membrilor. După această oră, membrii clubului au dreptul să vină și cu invitați; în cazul în care vor să vină cu mai mult de 2 invitați însă, îi rugăm să își facă rezervare.

10Alt Club - Timisoara - Designist 14Alt Club - Timisoara - Designist

Care a fost sursa de inspirație pentru Alt Club, cum a încolțit ideea?

Nu am pornit de la ideea unui club privat, ci mai degrabă a unui spațiu de co-working. Inițial ne gândeam la un loc de până în 50-60 de metri pătrați, care să poată fi folosit atât ca o cafenea, cât și ca un spațiu de întâlniri.

Tot căutând spații și ducând ideea mai departe, am ajuns la ceea ce se vede azi. Pe partea de servicii și model efectiv de business, ne-am inspirat din cluburile deja renumite din alte țări, cum ar fi SohoHouse sau The Battery.

Stefan Szakal - DesignistȘtefan Szakal

Fotografii Alt Club: Flavius Neamciuc

2 Comments

  1. Superb! Haideti si in Cluj! 🙂

  2. Andrei

    Excelenta ideea, v-ati gandit la o franciza? As dori sa implementez asa ceva si in Sibiu, Iasi.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed