În mansarda creativilor de la X3 designul spune povești

Pentru cei mai mulți dintre voi azi e ultima zi petrecută la birou, poate vă gândiți deja la ce veți face sâmbătă dimineața sau pe seară. Nu știu însă pentru câți dintre voi biroul este acel spațiu unde e posibilă și relaxarea, care invită la reverie sau vine cu cel puțin un strop de fantezie. Pentru că mai avem nevoie și de vise. Pentru creativii de la X3, din Timișoara, timpul curge altfel la birou, pentru că în mansarda lor designul spune povești.

Bine ați venit în spațiul de lucru, de la primul nivel al mansardei. Albul se înfruntă cu negrul sub privirile sculpturii intergalactice. Iar ca fundal pentru acest scenariu cu multe posibilități, a fost creat un perete ca o “pânză deschisă”. Tapetat cu pagini de carte, peste care a intervenit desenul grafic realizat chiar de X3, acest perete pleacă de la povestea unei cărți și devine o carte deschisă pentru toată echipa, care contribuie la nuanțarea lui permanentă. 

Am făcut cunoștință cu proaspătul lor birou cu certitudinea că am descoperit cel mai creativ birou din România – așteptăm cu interes contestațiile 🙂 Bineînțeles că e în joc și o doză de subiectivism, pentru că ce ne-a fascinat a fost chiar jocul cu spațiul: reinventarea lui fantezistă fără a recurge la icon-uri în vogă, ci la soluții ingenioase, care amestecă visarea cu reciclarea.

Cuierul de la intrare este o bicicletă veche, cu funcție răsturnată. Ca să nu pară în afara contextului astfel parcată în capul scării, i s-a alăturat un felinar.

Și un autocolant, tot la intrare, să nu se simtă total neglijat clasicul cuier de hol.

Am avut din primul moment senzația că acest spațiu este croit după motto-ul “Pentru că se poate”. A fost acel altfel, pe care nu ai cum să nu-l remarci, îl cauți, iar când îl găsești te ține captiv, ca lampa păianjen din colțul biroului negru.

Biroul negru își poartă în colț lampa-păianjen, construită din brațe de lămpi de birou. Este străjuit de un perete creat din peste 4.000 de cărți. Pe lângă anunțurile date pe rețelele de socializare și implicarea prietenilor, Ștefan Lazăr (manager & designer Ezzo Design) a făcut ceva drumuri în afara orașului pentru a duce “genocidul cultural”  – cum l-au denumit cu umor – la bun sfârșit. Zidul din cărți își poartă poveștile în timp ce orologiul ticăie, nu bate.

Picioarele mesei negre aparțin unui vechi pian, cu care ne vom întâlni imediat. Iar realizarea ei a fost posibilă printr-o colaborare Ezzo Design cu Studio Holz.

Making of:

De amenajare, finalizată anul trecut, s-au ocupat designerii de la Ezzo Design (Șerban Lazăr, Alexandra Avram, Hanas Adrian), iar din partea X3, Creative Directorul Sorin Bechira a fost direct implicat în proiect. Asta în timp ce toți ceilalți colegi ai săi, ce încă lucrau în vechiul birou aflat chiar dedesubtul mansardei, încercau să spioneze la propriu ce li se pregătește. Pentru ei, rezultatul final al recondiționării și transformării mansardei din clădirea monument istoric a fost o surpriză totală.

Biroul alb, tot de la primul nivel. Picioarele mesei albe provin de la mese din epoci diferite. Doar blatul este nou.

Acum, privind în urmă, chicotim când ne amintim cum ne chinuiam de-a dreptul să-l descoasem pe Sorin, dar fără absolut nicio şansă, sau cum, biroul nou fiind deasupra celui vechi, pândeam muncitorii când urcau şi ne chinuiam să vedem prin uşa întredeschisă un indiciu, ceva, orice. Eram exact ca nişte copii care speră să descopere cadourile bine ascunse, înainte de-a le primi. Până la urmă şi din pură întâmplare, un coleg a făcut marea descoperire: pianul roz. Pianul roz care mai mult ne-a buimăcit decât ne-a dumerit.

Ajungi să stai la pianul fucsia, pe roți, dacă vii în vizită ori cu treabă la X3. Este un Franz Wirth de la sfârșitul secolului XIX, iar expresia “grijă cu pianul pe scări” se aplică și în acest caz. “A fost purtat pe braţe în mansardă, restaurat şi schimbat de veşminte”, îmi spun creativii.

Deși pianul e neacordat, echipa X3 se încăpățânează constant să-l facă să cânte 🙂

Pentru că aici au loc întâlnirile cu clienții, acest colț trebuia să dea măsura identității X3: pianul își dezvăluie transparent mecanismul grafic, iar culorile sale pop sunt calmate de rafturile pline de premii. Care rafturi sunt, de fapt, jumătăți de găleți, revopsite și suspendate.

Echipa de designeri Ezzo Design s-a ocupat de recuperarea tuturor pieselor din decor. Nu e vorba de piese găsite în podul vechi, ci căutate, cumpărate și recondiționate. De ce au ales să treacă prin toate aceste etape având în vedere că podul în sine, ca parte a unei clădiri monument istoric, a trebuit curățat, restaurat? Pentru că totul contribuie la scenariul unei reinventări, al unei recreări ambițioase, dar posibile. Ori un spațiu mai reprezentativ pentru o agenție de creație cu greu ar fi putut fi conturat altfel.

Biroul reprezintă un vechi banc de lucru recuperat. Iar scaunele verde și turcoaz sunt la fel de vechi și revopsite.

Ne simţim privilegiaţi şi răsfăţaţi. Este adevărat că 8 ore din zi suntem înconjuraţi de lucruri frumoase, dar ceea ce contează cel mai mult pentru noi este că spaţiul acesta ni se potriveşte ca o mănuşă. Resimţim zilnic că a fost conceput special pentru noi şi chiar pot să zic că e un fel de cocon, adică un loc perfect în care să lucrăm, să ne dezvoltăm, să fim creativi.

Zona de relaxare, de la al doilea nivel al mansardei (subpanta). 

Coordonata a fost, de fapt, crearea unei identități: atât vizuale, cât și emoționale. Este ceea ce Ștefan Szakal, CEO la X3, și-a dorit pentru echipa sa: să se regăsească în acest spațiu, să-și afle fiecare măcar un colț din povestea lui aici. Dacă atmosfera îmbină noul cu vetustul păstrând o aură retro, meditativă și visătoare, decorul mixează hobby-urile tuturor și invită la interactivitate și la continuarea acestui puzzle stilistic prin intervenții personale. Este loc pentru fiecare să-și dezvolte povestea aici.

Cu siguranţă au rămas multe hobby-uri şi fantezii nereprezentate, căci probabil ne-ar fi trebuit un spaţiu cât Casa Poporului pentru asta :)). Dar în acest birou se regăseşte, cu siguranţă, o parte din fiecare dintre noi.

 După răsfoit de reviste, relaxat sau jucat la consolă, urmează masa discuțiilor.

Pentru noi, acest birou reprezintă evadarea. Pentru ei, care petrec destul de mult timp în mansarda cu reverii, evadarea e și aici, dar și în altă parte: “Se mai întâmplă să evadăm şi în afara biroului, şi atunci avem  activităţi de oraş, gen ping-pong, carting, berărie, bazin sau, mai rar şi mai plăcut, evadăm în afara oraşului, la munte, unde deconectarea este completă.”

Tot la acest nivel se află și bucătăria, ale cărei bârne (cele originale) au fost personalizate de colecția de pad-uri a designerului Ștefan Lazăr. Se pare că le colecționează din tinerețe, de peste tot pe unde călătorește, primește și de la prietenii care-i știu pasiunea. Acum colecția transformă vizual acest spațiu. Atenție la pad-uri așadar, pot fi foarte valoroase.

Baia nu putea fi decât ieșită din tipare.

Cum e să lucrezi la creativii de la X3? Îndrăznim să spunem “de vis”. Le-am recunoscut și lor că îi invidiem un pic, dar acest pic este umbrit de bucuria că un astfel de spațiu există, a fost conturat de designeri din România și cu siguranță nu va rămâne singur în peisaj. În final să recapitulăm ce-i face pe ei fericiți, ca să vă dăm toate motivele să fiți și mai inspirați 🙂

Dacă la primul nivel avem câteva ajutoare în acest sens, cum ar fi pianul neacordat, dar la care ne încăpăţânăm să cântăm oricum sau darţul sau peretele “tapetat” şi “deschis” la desenele noastre, la al doilea nivel avem Xbox-ul, barul cu ceaiuri şi cafea sau zona de chill cu răsfoieli de reviste şi cărţi şi cu şezlong de visat la vară.

Foto: X3
Fotografiile de making of aparțin Ezzo Design.

14 Comments

  1. Felicitari echipei designist!
    Este cel mai frumos articol despre aceasta lucrare. Transpunerea imaginilor in cuvinte a fot una atant analizata si redata. Primul articol care spune ceva mai mult decat sa umple spatiile goale.
    Va multumesc!

  2. Elis Popescu

    Multumim, Stefan! Felicitari echipei Ezzo Timisoara pentru cel mai creativ birou din Romania! Bravo! 🙂

  3. boahaha

    dupa ce l-au ajutat pe rosca sa cheltuie vreo 40 de mii de euro pe luna la ‘dezvoltarea’ ‘portalului’ corect.com, cred si eu ca au dat-o in design excentric…

  4. Imi place mult articolul vostru, iar pe oamenii care lucreaza in acest birou aproape ca-i invidiez ! Ramine sa visez cu pasi rapizi spre biroul meu intr-o mansarda din Bucuresti, preferabil in zona strazii Dumbrava Rosie. Am zis !
    Felicitari din nou pentru fiecar articol, le savurez pe indelete… ca pe macaroons….

  5. Mădălina Georgescu

    Multumim frumos, Diana 🙂 Si iti dorim sa se concretizeze intr-un viitor cat mai apropiat biroul tau de pe strada Dumbrava Rosie, intr-adevar una dintre cele mai frumoase strazi din Bucuresti (de fapt, nu as putea numi acum alta cu care ar rivaliza direct 🙂 Iar cand va fi gata vom veni cu un welcome present si vom sta la o cafea cu povesti, nu mult, cat sa nu te tinem din treaba 🙂

  6. Felicitari!

  7. alex toader

    WOW nice job for all who works at this beautiful office … i like your’s job’s keep doing this good work !!!!

  8. Cam banal design-ul, sters si fara culoare, no offense… Se putea si mai bine…

  9. Geo

    Am aterizat aici de pe bestjobs, dar va spun sigur ca nici nu imi imaginez sa lucrez in asa ceva. Numai simpla vizualizare a fotografiilor imi face rau. Asta pare ceva facut de incepatori snobi. Sincer, cum puteti sta 8 ore pe zi in incaperea aia care seamana cu o camera de tortura. Mai relaxant si primitor e la bunica-mea in pod, desi e cam multa mizerie.

  10. Pingback: Oana Filip — Bazar de link-uri

  11. Pingback: Donez Design: un proiect unic care donează servicii de graphic design pentru cauze umanitareDesignist

  12. Pingback: Donez Design: un proiect unic care donează servicii de graphic design pentru cauze umanitare « igloo media

  13. Pingback: e-spres-oh: un birou din Timișoara pentru softiști creativiDesignist

  14. Pingback: Topul Designist al celor mai frumoase birouri din România

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog