e-spres-oh: un birou din Timișoara pentru softiști creativi

Întotdeauna am spus-o: felul în care arată biroul te face s-o pornești mai cu chef dimineața sau, dimpotrivă, să-ți dorești să nu mai pleci din livingul tău. Acum aproape un an vă povesteam despre un minunat birou din Timișoara – mansarda creativilor de la X3, semnată Ezzo Design. De curând echipa Ezzo a conturat amenajarea unui nou birou în centrul orașului: [e-spres-oh]. Între noi fie vorba, e greu de ales acum dintre cele două biroul preferat, așa că așteptăm voturi 🙂

Biroul e-spres-oh - Designist (21)Mansarda [e-spres-oh] sau zona de lounge

Biroul e-spres-oh - Designist (27)

Poate termenul “creativ” nu dă întreaga măsură a spațiului, așa că vă întrebăm direct: v-ar plăcea să vă relaxați în mansarda biroului pe o plasă suspendată? Cu excepția celor cu frică de înălțime, vă invităm la o scurtă delectare despre cum se poate munci la birou 🙂

Biroul e-spres-oh - Designist (20)Mansarda e-spres-oh - Designist (23)Pentru mai multă siguranță, puteți alege relaxarea în patul din europaleți. 

Biroul e-spres-oh - Designist (18)

Biroul [e-spres-oh] se află chiar în centrul Timișoarei, foarte aproape de Piața Unirii, într-o clădire veche, dar renovată recent. Din cele 3 etaje plus mansardă ale clădirii, [e-spres-oh] ocupă etajele 2, 3 și mansarda, fiecare cu o suprafață de 110 mp.

Fără intervenția designerilor, cel mai probabil acum ne-am fi uitat la un spațiu anost și “curat”.

Biroul e-spres-oh - Designist (31)Așa arăta unul dintre etaje înainte de amenajare

Proiectul echipei Ezzo a implicat și înlocuirea planșeului mansardei: în cele 3 luni alocate amenajării întregului spațiu, planșeul a fost dat jos și înlocuit.

Biroul e-spres-oh - Designist (17)

Ce a însemnat transformarea acestui spațiu? Într-o însemnare a lui Ștefan Lazăr (creative director Ezzo Design) de pe blogul personal, la sfârșitul proiectului, am găsit un bilanț cât se poate de sincer și… firesc:

3 luni, 316 e-mailuri, 5120 noduiri facute de mana, 500 ml sfoara, un blat de bar de 300 kg, 73 convorbiri detelefonice pe zi, aprox 1200 convorbiri telegonice, 160 becuri, 1 ventilator, 300 mp pardosea, un logo realizat din 840 TN-uri, 6 excel-uri, 4000 km parcursi, 80 europaleti, 30 zile de proiectare, 8 zile specificatii tehnice, 5 oameni implicati in proiect, 58 polite, 2 m cubi lemn de stejar prelucrat, 6000 de dibluri lamelare, peste 3500 de suruburi, 40 kg de lac, 28 kg de aracet, 850 kg de profile metalice, 12 kg vopsea neagra, peste 3 tone de mobilier urcate pe brate la etaj, peste 480 de ore de tamplarie, in jur de 400 elemente confectii metalice.…….

Biroul e-spres-oh - Designist (22)Biroul e-spres-oh - Designist (25)Biroul e-spres-oh - Designist (24)Spațiul nostru preferat e, lesne de ghicit, mansarda. Ne place mixul de vintage și industrial, ne plac intervențiile care dau o notă personală. Mare parte din mobilier și accesoriile decorative au fost realizate de Paul Hetzl – Studio Holz. Iar intervențiile artistice, cum e și harta lumii din plută, sunt creația lui Flaviu Roua.

Biroul e-spres-oh - Designist (29)Un candelabru construit din răzători, realizat pe Studio Holz după specificațiile echipei Ezzo! Șabloanele de pe mobilierul de bucătărie, ca și aplicațiile de pe celelalte piese de mobilier aparțin lui Flaviu Roua.

Biroul e-spres-oh - Designist (28) Biroul e-spres-oh - Designist (30)

Bugetul alocat amenajării nu a fost mare, de aici soluțiile alternative, sustenabile și grafice ale designerilor și colaboratorilor implicați. Spre exemplu, la etajul 3, întregul mobilier de birouri a fost construit din vechi paleți industriali. Arată super grafic!

Biroul e-spres-oh - Designist (9) Biroul e-spres-oh - Designist (10)

În sala de conferințe de la etajul 3, gazda este un ventilator industrial, acum doar cu rol decorativ.

Biroul e-spres-oh - Designist (12)Birourile sunt dispuse în jurul unor mici oaze de relaxare: canapele, fotolii. Bârnele scenografice, mobilierul cu aspect industrial, lămpile metalice, podeaua shabby te introduc în atmosfera unui “atelier” alternativ, conceptual provocator. Am remarcat soluția tablelor metalice glisante – foarte practică într-un birou mare cu multe sarcini, și de impact.

Biroul e-spres-oh - Designist (13) Biroul e-spres-oh - Designist (14)Biroul e-spres-oh - Designist (2)Detaliu al birourilor realizate din paleți industriali reciclați

Am început de la mansardă, iar acum ajungem în sfârșit la etajul 2, acolo unde intrarea în biroul [e-spres-oh] e semnalizată de o inscripție – “Beware of geeks”!

Biroul e-spres-oh - Designist (3) Biroul e-spres-oh - Designist (6)Logo-ul [e-spres-oh] scris din 840 șuruburi!

Biroul e-spres-oh - Designist (8)Instalație cu becuri industriale

Dacă etajul 3 era dominat de negru, la etajul 2, intrarea stă sub semnul albului și al spațiilor aerisite, al unei lejerități dichisite, cu aceleași accente brute, industriale.

Biroul e-spres-oh - Designist (7)Biroul e-spres-oh - Designist (5) Biroul e-spres-oh - Designist (1)

Pentru că ne-a atras atenția felul în care a fost finisată podeaua, am vrut să aflăm secretul de la Ștefan (Lazăr). Ne-am ales cu o explicație savuroasă, care include și adevărata percepție a echipei de muncitori asupra procesului finisării:

Prima dată am impregnat-o cu alb, apoi am intervenit cu pensula cu diverse combinații de baițuri, am lovit-o cu lanțuri, am aruncat cuie pe jos si am sărit pe ele, am șlefuit-o…, în cele din urmă am “finisat” cu mop-ul băgat în găleata cu impregnant alb.
Muncitorii de pe șantier erau indignați și speriați. Convinși că le-am stricat opera și beneficiarul o să ne ceară să refacem podeaua. La un moment am surprins o discutie “ca-ntre băieți”: oare la ăștia se dă test psiho? Și dacă DA, numai ăia care îl pică sunt admiși la arte?, ne-a spus Ștefan, regretând că nu are nici o filmare din proces. 🙂

Felul în care arată acum biroul [e-spres-oh], având în vedere termenul record – 3 luni, și un buget nu foarte mare, reprezintă un îndemn la căutarea unor soluții alternative, care implică creativitatea și reciclarea despre care tot vorbim. Ne bucurăm pentru softiștii care lucrează aici, am vrea să fim și noi la fel de geeks 🙂

Biroul e-spres-oh - Designist (15) Scara ce duce la etajul 3

Biroul e-spres-oh - Designist (19)Un ultim cadru din mansardă 

Fotografii: Andi Popescu

9 Comments

  1. Excelent. Desi arata foarte bine, totusi prefer biroul celor de la X3.

  2. Mesterul Manole

    Atat de fals!

  3. Foarte futuristic. Felicitari si mult succes!

  4. Garret

    Atata timp cat depinzi foarte mult de lumina artificiala…biroul este un esec total din punctul meu de vedere. E deprimant si rece…

  5. Paul

    Foarte misto realizat, mansarda e de departe perla coroanei.

  6. Kebap

    Arhitectul intreaba: “sa fie cu de toate?” Si asa apare inca un birou Shaorma. Ieftin, pompos dar nesanatos.

  7. […] printre rândurile despre ultimele amenajări finalizate – sperăm că ați citit despre biroul e-spres-oh, ne-a povestit despre intervențiile asupra bicicletei […]

  8. Alex

    Fain proiectul. Felicitari!

  9. […] două birouri din Timișoara, transformând orașul în patria birourilor fine, cum îl numim noi. E-spres-oh este biroul unor sofiști îndrăzneți, care te remontează mai repede decât ai bea licoarea […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed