În Apartment Art descoperi reinterpretate straturile Clujului. Merită să experimentezi acest spațiu.

După traseul Designist din Cluj ne-am tot reîntors pentru a vă prezenta oaze faine din oraș. Și pentru că merită degustate în tihnă, pe îndelete, cel mai bine rămâneți la Cluj măcar un weekend (prelungit), în Apartment Art, unul dintre cele mai noi locuri lansate primăvara asta.

1Art Apartment - Cluj - Designist

Povestea Apartment Art începe cu o reconversie destul de interesantă: studioul a fost amenajat în fosta recepție a unei pensiuni de pe strada Cetății 26A, din cartierul Gruia –  zona este numită Cetățuia, iar la 2 pași intri în parcul Cetățuia, de unde ai poate cea mai frumoasă panoramă asupra orașului. Ai de mers 5 minute pe jos până în centrul vechi și 10 minute până la gară. 🙂

14Art Apartment - Cluj - DesignistApartamentul are o intrare separată de restul clădirii, care acum găzduiește câteva birouri.

Din spațiul de 50 metri pătrați al fostei recepții nu a mai rămas decât gresia neagră, o “amintire” pe care Doru Tonea, care s-a ocupat de decorarea Apartment Art, a ținut s-o păstreze. În rest a schimbat tot, a dat jos restul finisajelor și pereții despărțitori și a conturat decorul din piese recuperate și reinterpretate ce îți pot da o imagine asupra istoriei recente a Clujului: de la moștenirea comunistă la cea de început de secol XX.

4Art Apartment - Cluj - Designist

“Patul este făcut din grinzi pe care le-am recuperat dintr-o fostă fabrică de porţelan ce se demola în Cluj. Masa din micul dining este un fost banc de lucru de tâmplar. Corpul din bucătărie, cu chiuvetă şi plită, este o masă de lucru (de la orele de Atelier) de la un liceu din centrul vechi al oraşului. Bufetul şi biroul sunt foarte vechi şi le-am păstrat în mare parte aşa cum le-am găsit: vin de la o doamnă care s-a plictisit de ele şi mi-a spus că au în jur de 200 de ani.”, ne-a povestit Doru.

15Art Apartment - Cluj - Designist

Toate piesele au fost lucrate de Doru, pentru că recuperarea pieselor vechi este nu numai o pasiune mai veche, dar și… un full time job, ale cărui transformări le poți vedea și cumpăra de pe reconditionaremobilier.ro. Uitându-ne cu atenție la piesele salvate de Doru și prezentate pe site, am descoperit că pe unele chiar le-am admirat și încercat în apartamentele lui Dacian Morar.

Ce ni se pare diferit la Apartment Art? Că își asumă și reinterpretează boem toate aceste straturi, de la gresia neagră specifică recepțiilor românești, până la plasa sau sticla armată comunistă și bufetul bunicii. Că le adaugă culoare, un strop de memorabilia și un nou strat, artistic – chiar pare studioul unui artist, în care poți locui temporar. Și nu, nu e în Berlinul de Est, ci în Clujul de Vest. 🙂

5Art Apartment - Cluj - Designist

Apartment Art este și o galerie de artă în care… poți dormi. Chiar suntem curioși ce artiști locali vom descoperi expuși când vom veni în vizită, acum tablourile din spațiu sunt semnate de tatăl lui Doru – Dănuț Tonea. Oaspeții pot cumpăra lucrarea preferată, cu care au avut timp să interacționeze… ca la ei acasă, în apartament. În același timp, la Art au loc și mici evenimente.

Cum mulți dintre oaspeții străini sunt atât de curioși și dornici să cunoască artiști locali și să se întoarcă acasă cu ceva reprezentativ din contextul pe care l-au experimentat, faptul că, în timpul șederii aici, se pot familiariza îndeaproape cu lucrările artiștilor din Cluj ni se pare acea idee sclipitoare care adaugă valoare spațiului.

13Art Apartment - Cluj - DesignistLaturile generoase ale patului sunt extralocuri binevenite la evenimentele ce au loc aici.

6Art Apartment - Cluj - Designist2Art Apartment - Cluj - DesignistPe lângă ideea reconversiei și cea cea a îmbinării studioului de închiriat cu o minigalerie de artă, recuperarea pieselor vechi de către Doru a însemnat și o abordare foarte practică a amenajării: bugetul total necesar transformării spațiului s-a ridicat la aproximativ 5.000 de euro, iar amenajarea a durat 3 luni de zile – ceea ce nu am inclus aici însă este chiar munca lui Doru.

17Art Apartment - Cluj - DesignistBiroul18Art Apartment - Cluj - Designist

Nu există televizor, dar vei găsi multe cărți în mai multe limbi, tablouri… și leagănul:

“Leagănul este handmade, din 10 metri de sfoară de cânepă şi o bucată de grindă de stejar veche. Este ancorat clasic în tavan şi pot să vă confirm că scoate copilul din toţi cei care sunt în preajma lui. 🙂 Efectul este mult peste aşteptările mele”, spune Doru.

16Art Apartment - Cluj - Designist

21Art Apartment - Cluj - DesignistContrastele sunt accentuate de betonul aparent al pereților și pardoselii, tratat cu un lac special: nu numai că Doru a suprapus accente colorate, dar și piese din cu totul alt film decât cel industrial. Având în vedere numărul stilurilor mixate și al tonurilor cu care s-a jucat în spațiul deschis, am spune că i-a ieșit: a reușit să tempereze totul fără a pica în extreme. Cu siguranță ochiul artist din familie se strage – fratele lui e arhitect, iar Doru și tatăl său sunt ingenri constructori, fiecare cu pasiunea lui: recuperarea pieselor vechi, respectiv pictura.

Iar stilul industrial boem, pe care nu l-am mai experimentat până acum în escapadele prin țară, ne covinge să încercăm acest spațiu altfel, care are un fel personal de a-ți vorbi despre contrastele orașului.

10Art Apartment - Cluj - Designist Lavoarul din lemn pietrificat (dat cu lac de piatră) arată foarte bine.11Art Apartment - Cluj - Designist Paravanul din sticlă “comunistă”, armată.12Art Apartment - Cluj - DesignistCâteva accente decorative, neașteptate ce îmblânzesc decorul industrial al băii.

20Art Apartment - Cluj - Designist

Cât costă o noapte la Apartment Art? 40 de euro, pentru două persoane, iar rezervarea o poți face fie prin pagina de facebook, fie prin booking.com. Cum se apropie și TIFF-ul, și Electric Castle, îți recomandăm să nu o lași pe mult mai târziu. 🙂
P.S. În cazul unui extra prieten, se poate adăuga un extra pat.
Doru îți va da toate detaliile, tel.: 0740 250 286.

Vestea bună de final: Doru Tonea își propune să-i ofere un frate mai mic apartamentului Art. Să ne tot întoarcem în Cluj!

Fotografii: prin Apartment Art

One Comment

  1. catalin

    vazuta din exterior,, stau in zona, cladirea este chiar urata, urmatorul buget al proprietarului trebuie alocat catre schimbarea imobilului din afara…..este doar o propunere personala

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed