O casă din Braşov, cu perspective ce-ţi taie răsuflarea

Am descoperit de curând această casă impresionantă în albumul Case din România 4, realizat şi publicat de igloo media. Iar cu ajutorul prietenilor de la igloo,v-o prezentăm pentru că este într-adevăr o apariţie inedită în peisajul de la noi. Nu am putea spune ce ne-a tăiat răsuflarea întâi şi întâi: suprafeţele ei grandioase, aspectul de cuburi în cascadă, mixul de sticlă, structuri metalice şi tablă zincată al exteriorului sau faptul că a fost construită în urma excavării unei roci, ceea ce a dus la această construcţie în volume suprapuse… Ca să nu mai zicem de perspectivele pe care ţi le dezvăluie atât structura ei, cât şi împrejurimile. Iar la acest capitol punem un semn de exclamare: ne-a dat gata cadrul în care prin peretele de sticlă al zonei cu piscina interioară se zăreşte mai jos piscina exterioară!

Perspectiva de seară

Amplasată pe un sit în pantă din zona Warthe, aproape de centrul istoric al Braşovului, în drum spre Poiană, locuinţa cu o suprafaţă generoasă – 1 000 de metri pătraţi desfăşuraţi – a fost concepută astfel încât toate spaţiile să beneficieze de priveliştea spectaculoasă care se deschide spre dealurile şi munţii din împrejurime.

Pe lângă scara exterioară care coboară de la parter spre cele două demisoluri şi grădina din spate, în partea centrală a casei se pot observa pereţii din sticlă ai liftului panoramic.

Zona de zi se află la nivelul primului demisol, sub parterul ce găzduieşte bucătăria, diningul şi garajul.

Horse Lamp, de la Moooi, completează alături de fotoliile Barcelona scenografia livingului.

Punctul de plecare al proiectului a fost organizarea volumetrică sub forma unei suite de corpuri, dispuse în cascadă, care ies în consolă din roca parţial excavată a terenului, urmărind panta naturală relativ mare (30%). Obiectul rezultat are propriul său spectacol panoramic, întregindu-l pe cel din jur. Imaginea exterioară îmbină tabla zincată cu suprafeţe generoase de sticlă, elegante structuri metalice, placări cu piatră şi lemn exotic pentru pardoselile teraselor, fiecare material punând în evidenţă relaţia dintre volume, dar şi structura lor interioară.

Piscina interioară, de la nivelul celui de-al doilea demisol, comunică cu terasa aferentă.

Ieşind pe terasa de lângă piscina interioară şi coborând o scară în două rampe se ajunge la piscina exterioară.

Corpurile casei sunt dispuse în cascadă, cuburile de sticlă arată impresionant, fiind completate de suprafeţe de tablă zincată şi structuri metalice.

Locuinţa este organizată pe patru niveluri – două demisoluri, parter şi etaj, în care zona de zi şi spaţiile recreative au o pondere semnificativă. Accesul de la cota superioară a terenului se face la nivelul parterului, de unde o scară şi un lift panoramic, cu pereţi şi uşi din sticlă, fac legătura cu un etaj superior şi cu alte două inferioare.

Parterul cuprinde garajul, zona de acces, bucătăria şi diningul şi este, practic, o supantă a livingului; balustrada locului de luat masa a fost transformată într-un panorama bar, realizat în întregime din sticlă securizată, deschizându-se spre livingul de aproximativ 100 de metri pătraţi de dedesubt, unit cu parterul printr-o scară cu structură metalică şi trepte din beton.

Zonă de relaxare

Crama

Definită de un perete de sticlă structurală în formă de L, de 14 metri lungime şi 6 metri înălţime, zona de zi de la nivelul primului demisol cuprinde open space-ul organizat sub forma a două compoziţii – living + tv, respectiv o zonă pentru panoramă, având acces direct spre propria terasă exterioară, acoperită cu lemn de teak, în care este încastrat un bazin cu peşti. Pe acelaşi nivel sunt amplasate un birou/cameră de oaspeţi şi o zonă, cu acces independent, cuprinzând cameră, bucătărie şi baie, dedicate persoanei care administrează locuinţa.

Spaţiu de relaxare la nivelul celui de-al doilea demisol. Este despărţit de un perete de sticlă de piscina interioară.

Zona de dining de la parter. Balustrada scării ce duce în living (la primul demisol) a fost transformată într-un panorama bar, din sticlă.

Sub living, cel de-al doilea demisol este dedicat funcţiunilor recreative – un spaţiu multifuncţional înconjurat de cigar lounge, depozit de vinuri, saună şi, despărţit printr-un glasvand de sticlă, de piscina interioară – un volum din metal şi sticlă ce înglobează bazinul de apă şi o zonă pentru chaise longue-uri, scoasă în consolă deasupra cotei inferioare a terenului. De pe terasa exterioară a acestui nivel – pe care este amplasat, excentric, şi un foişor pentru barbeque – se ajunge, coborând o scară în două rampe, la piscina exterioară.

Bucătăria se află la nivelul parterului

Unul dintre cele trei dormitoare de la etaj

Nivelul etajului este dedicat celor trei dormitoare şi băilor, dormitorul matrimonial fiind flancat, spre sud, de o generoasă terasă panoramică. Imaginea interiorului preia din limbajul faţadelor – pereţi şi tavane din beton aparent turnat în cofraje metalice, în combinaţie cu zugrăveli albe, pardoseli din piatră naturală şi parchet din teak, compartimentări din sticlă securizată (bucătărie, piscină), placări cu ardezie şi tablă din zinc (pentru anumite detalii arhitecturale) sau plasă din inox (pentru balustradele scărilor interioare).

Detalii exterioare din partea din spate a casei

Mix original de industrial şi tradiţional

Majoritatea materialelor au fost furnizate de firme locale: Holver (lemn), Extrem Aluminiu (tâmplărie), iar confecţiile metalice au fost realizate de A&C Metal Industry. Pentru tabla de zinc – o opţiune inedită pentru peisajul înconjurător – arhitectul a apelat la Rheinzink.

Majoritatea pieselor de mobilier (bucătărie, dulapuri, dar şi comode sau console) au fost concepute special pentru fiecare spaţiu, fiind completate de corpuri de iluminat atent alese (Demco) sau punând în valoare câteva obiecte de artă şi piese de design – lampadarul Horse Lamp (produs de Moooi) sau fotoliile Barcelona din living.

 Detaliu arhitectural din tablă zincatăSecţiune

Proiect: arh. Horia Reit
Structura de rezistenţă:  Accedo – ing. Gruia Calmuc

Articolul a fost preluat din numărul 127-128 al revistei igloo.

Text: Ioana Păunescu/Foto: Şerban Bonciocat

12 Comments

  1. dan

    dar de ce nu vedem si noi o poza cu acele perspective ce-ti taie rasuflarea?

  2. Grig

    Asta ar fi o pensiune grozava :). Poate ar merge si ceva critica de arhitectura .

  3. mraja

    Arata ca o statie meteo.. peisajul intr-adevar ar putea sa-ti taie rasuflarea..

  4. Concept interesant si de apaudat, dar dupa parerea mea, e prea mult metal. Ar fi fost mai cald si mai primitor daca era placata cu lemn in loc de tabla zincata, sau un finisaj cu vopsea alba/piatra naturala.

  5. Ileana

    Cum se numeste pensiunea aceasta?

  6. florina

    mie-mi pare de asemenea impresionanta! atat interiorul cat si exteriorul sunt superbe!

  7. misi

    nu vad nici o carte in casa asta imensa, cu pretentii. sau ideea e sa faci bani cu nemiluita, si nu e nevoie sa citesti nimic? sa faci bani si atat? saraca e lumea bogatilor.

  8. Bogdan

    Chiar este o casa despre care poti sa vorbesti… E adevarat ca lipsesc obiecte, carti, haine, care personalizeaza, (nu-i asa? 🙂 ) interiorul… Dar pozele sunt facute inainte de a fi data in folosinta. Intamplator stiu acest lucru. Dar…sa propunem sa faca poze si cu obiecte, carti… Vorba spotului tv; „ca sa fii tu fericita!”

  9. cristi

    prea mult beton si acoperis din…Tablaaaa!! felicitari arhitectului! banuiesc ca este acelasi care a facut fatada la Star 😐

  10. andrei

    Poate peisajul exterior sa-ti taie rasuflarea dar intre tine si el este balciul asta de casa . Partea buna este ca oricand poate fi reconvertit intr-un mega image !

  11. Raluca

    Nu stiti sa apreciati simplitatea arhitecturii care pune in valoare peisajul, felicitari arhitectului, constructorului si proprietarului care au GUST!
    Este o placere sa privesti constructia din fiecare unghi!!!!

  12. horica

    nu va ofticati ca nu o aveti ))))
    e misto

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog