Restaurantul Phill, provocare la interpretare

Elefantul asiatic a ajuns și în București. E alb ca zăpada, pentru a se camufla într-un fin observator, și te veghează prietenos în timp ce ascultă funk și groove, dar poate și un pic de muzică devoțională la Ipod. A venit ca să experimenteze un altfel de design culture și să ilustreze conectivitatea într-un spațiu public. Îl cheamă Phill și deja știm că avem multe lucruri în comun: ne plac gusturile fine atât în materie de design, cât și de gastronomie.

Dar asta este doar povestea mea, pentru că a ta poate fi cu totul alta. 🙂 Amenajarea restaurantului Phill invită la citiri personale ale spațiului animat de un elefant simpatic. Se oferă ca o platformă pentru diverse scenarii posibile, iar experiența de a te afla acolo este un exercițiu de imaginație. Te invită să ai o reacție și, mai mult, te surprinde, creează dileme, pune întrebări, la care nu există doar un singur răspuns corect, ci un număr infinit de interpretări și definiții posibile ale celor care folosesc spațiul și empatizează cu el.

Se află în zona Pipera din București, iar totul a pornit de la ideea de a crea un spațiu interactiv, care să alimenteze depozitele imaginarului fiecăruia dintre noi, copil sau adult. Elefantul spectaculos, care ocupă două etaje, este elementul de design în jurul căruia este construită întreaga amenajare. Și nu pot să nu fac o legătură între scara la care sunt reprezentate zeitățile din cultura asiatică și înălțimea de aproape 4 m a elefantului nostru, care tronează ca un zeu al ideilor fine. 🙂

Conceptul de design al arhitectului Robert Marin, Nuca Studio, este cel de conectivitate, ilustrat și prin multitudinea de linii curbe și forme organice prezente în arhitectura interioară a spațiului, ca și cum acestea ar neutraliza diferențele de vârstă și ar soluționa cu diplomație conflictul dintre generații. Pentru că Phill nu este doar un restaurant, ci un spațiu în care se interconectează mai multe zone: la parter – un loc de joacă și o sală pentru diverse activități artistice, destinate copiilor, iar la etaj – un restaurant elegant, dar foarte colorat, și o cafenea.

“Conectivitatea definește conceptul de design al restaurantului atât la nivel funcțional, de geometrie, cât și la nivel emoțional. Personajul central al amenajării, elefantul Phill, paleta cromatică și asocierile de materiale au urmărit angajamentul afectiv al celor ce pătrund în acest spațiu. Am folosit mijloace specifice unor subgenuri ale culturii pop, cum ar fi manga sau vinyl toy”, ne spune Robert Marin, din echipa căruia, pentru realizarea acestui proiect, au mai făcut parte Andrei Rotariu, Mihnea Vieru și Mircea Adrian Mihai.

Formula amenajării este una neobișnuită pentru spațiul românesc, de aceea nici nu-ți vine să crezi că se află în București și că este semnată de un birou de arhitectură din România. E o abordare-experiment, tipică pentru proiectele lui Robert Marin (Clubul Embryo, Loftloungerestaurant Noir), care iese din tiparele “rețetelor care merg la sigur”, atât de prezente pe la noi.

Phill este un exemplu de experimentalism în arhitectură și design, un exercițu care implică modalități specifice animației, pentru a conecta participanții la acest spectacol-joc: elefantul este un fel de personaj, care comunică cu tine, îți spune sau ascultă o poveste, într-un restaurant pentru toată familia.

Unii dau o interpretare space age spațiului, în spiritul perioadei anilor ’70, alții pun lupa pe formele organice, dau un înțeles foarte contemporan designului interior. Cu siguranță, elefantul stârnește pe toată lumea însă “părerile consumatorului din punct de vedere design nu ar trebui să fie extrem de clar articulate, pentru că, până la urmă, propunerile de spațiu nu sunt niște lecții de formă sau de grafică. Atâta timp cât undeva în colțul minții, în experiența completă legată de accesarea unui spațiu public, rămâne și ceva din senzația pe care ți-a lăsat-o ambientarea, designul lui, atunci el și-a îndeplinit funcția”, explică Robert Marin într-un interviu pentru stylereport.ro.

Fotografii: Cosmin Dragomir & Nuca Studio

7 Comments

  1. Superb proiect! A fost realizat cu sprijinul Intro, ca furnizor de mobilier: scaunele colorate din gama Eames Plastic, mese si scaune Bombo.
    Si mancarea este delicioasa! 🙂

  2. Elis Popescu

    Si “reteaua” de scaune Eames participa la ideea de conectivitate… 🙂

  3. Wow, it’s like nothing I’ve ever seen! L-am pus pe lista, trebuie sa ajung aici intr-o zi! 😀 Imi plac la nebunie liniile, conceptul, culorile!

  4. Elis Popescu

    Da, este mindblowing 🙂

  5. Iulia

    Trebuie sa il vad si live. E grozav!

  6. Elis Popescu

    Elefantul cu iPod ne așteaptă… 🙂

  7. Pingback: Scenariu pentru casa ideală: în realitate există foarte aproape de Bucureşti | Designist

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog