Robinetul care știe exact câtă apă consumi

Și bine face, pentru că ar trebui să fim măcar puțin ecologiști cu toții. Să aruncăm gunoiul diferențiat, să avem o sacoșă din pânză pentru cumpărături, să reciclăm sticlele, să mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, să folosim becuri economice și materiale naturale reciclabile sau să consumăm mai puțină apă la duș…

De spălatul pe mâini mai rapid și mai economic are grijă Quantum Tap, creat de designerii Dennis Kulage și Michael Scherger, care au câștigat în 2011 red dot design concept.

Cum funcționează? Nu rotești nimic, ci doar tragi în sus mânerul, în funcție de câtă apă consideri că ai nevoie, iar marcajul îți indică cantitatea care va curge prin robinet. Apoi mânerul începe să coboare ușor, anunțând, precum o clepsidră, câtă apă mai ai la dispoziție, până în momentul în care se oprește. Și ce faci dacă ai nevoie de mai multă apă decât ai estimat inițial? Mai tragi o dată de mâner. Da, va rămâne ceva clăbuc pe inoxul impecabil, dar ai satisfacția că faci parte din acea comunitate care contribuie la schimbarea obiceiurilor de consum.

Prin felul în care funcționează, robinetul îți cere să-ți dozezi cantitatea zilnică de apă, iar tu ajungi treptat să faci o estimare cât mai precisă și să fii conștient de câtă apă folosești față de cât credeai de fapt că folosești. Te încurajează să nu faci risipă, iar marcajele te provoacă să reduci consumul și mai mult data viitoare.

Votăm pentru experimente cu substrat eco și așteptăm momentul când Quantum Tap va trece de faza de concept și, sperăm, se va regăsi în casele noastre din materiale naturale, cu sacoșe de pânză agățate în cuier și lămpi din sticle Grolsch reciclate… 🙂

Fotografii via www.paranoias.org

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed