Un birou IT amenajat în stil industrial-artistic? Se poate în Tel Aviv.

Nu mai e loc pentru designul convențional în birourile IT din Tel-Aviv! Iar amenajările se îndreaptă din ce în ce mai des spre un industrial hi-tech ce poartă amprenta identității companiei, redată prin elemente faine de grafică, ilustrație, interpretări artistice cool.

Cum am descrie noul trend? Un fusion post birourile Google, mai mult industrial și minimalist decât ludic (aspect în care celebrele birouri excelau). Amenajarea de mai jos vine tot via Ileana Bălan, arhitectul român implicat într-o echipă internațională ce semnează amenajări de birouri cool în Business Hub-ul Tel Aviv-Yafo. Aici am descoperit și spațiul de lucru de 500 de metri pătrați al biroului Apester&Cocycle, amenajat de aceeași echipă de arhitecți extrem de talentați. Roy David Architecture strikes again! 🙂

Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist6

Apester le oferă editorilor o platformă de statistici (data analysis), pe când Cocycles a revoluționat piața IT prin serviciul ce ușurează găsirea codurilor de tip open source. Împreună au hotărât că au nevoie de un spațiu de lucru comun, amenajat pe două niveluri și împărțit în mod egal, în care să poată conlucra pe proiecte noi, dar și separat, ca entități diferite. Așa a luat naștere biroul industrial-artistic, o combinație mai ciudată a termenilor, dar care, în viața reală, funcționează mai bine decât pe hârtie.

Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist

“Parterul cuprinde spațiul de primire comun, atât pentru Apester cât și pentru Cocycles, apoi drumurile se împart în două. Spre dreapta ajungi în biroul firmei Apester, iar în partea stângă se extinde Cocycles. Spațiul de lucru deschis este întrerupt de zona de relaxare, situată vizavi de sălile de conferință. În spatele acestora se află scara de acces către etajul superior și o chicinetă minimalistă,” ne spune Ileana, singura româncă de la Roy David Architecture.

Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist8

Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist7

“Dacă e să cităm campania de branding, Apester a căpătat motto-ul: King of Content. Cum ambele echipe au o strategie informală și jucăușă, nu ne-am putut abține să nu facem o gravură inspirată din King Kong, Apester inaugurând o filială a firmei și în New York,” se amuză arhitecta.

Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist9

Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist5

Biroul, ce are 250 de metri pătrați pe fiecare etaj, a fost gândit pentru 52 de persoane, într-un mod cât mai versatil. Astfel, zonele comune de întâlnire sau brainstorming informal se pot transforma ușor în lounge, prin prezența canapelei și a fotoliilor cu linii clasice și, mai ales, a panourile pivotante cu două fețe: una veselă cu motive din lumea plantelor și a animalelor, ce-ți dau impresia de junglă urbană, iar cealaltă serioasă, școlărească, sub formă de tablă neagră pentru notat idei și to do-uri.

Provocarea cea mai mare a fost separarea spațiului între cele două entități, în așa fel încât să rezulte și zone mai intime. Soluția a fost ca zonele de interes comun să fie distribuite în centrul spațiului amenajat, cu acces facil din oricare parte a biroului, iar cele private spre pereții exteriori ai clădirii.

Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist4

Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist1

“Designul spațiului de birouri, cât și zonele de relaxare reflectă foarte mult identitatea ambelor firme IT, marcată de limbajul informal și relaxat în serviciile pe care le oferă. În reprezentarea vizuală a identității lor am colaborat cu artiștii locali Elna și Eyal Eliezer, care au reușit să reinterpreteze foarte bine aceste valori printr-o serie de ilustrații pictate,” povestește Ileana.

Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist3Locul perfect pentru o pauză de cafea și o discuție “în cadru restrâns”.Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist2Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist10

Echipa de arhitecți a reușit să dea personalitate spațiului prin mixul fin, studiat al texturilor: materialelor reci, industriale, precum betonul, fierul forjat sau sticla, le-au asociat căldura lemnului și accentele grafice, picturale și, mai ales, colorate, presărate peste tot, pentru a îndulci contrastele și a creiona un spațiu informal, în care de-abia aștepti să ajungi dimineața.

Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist17Oare ce va decide managerul Minion în următoarea ședință? 🙂
Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist15
Piesele de mobilier au fost proiectate de echipa Roy David Architecture, iar pentru execuția lor au apelat la meșteri locali.Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist20Un meeeting-room ludic.Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist19Zona de stop joc muncă. 🙂Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist18Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist21

Corpurile de iluminat sunt realizate în colaborare cu designerul industrial Haim Evgi.

Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist13

“Etajul superior cuprinde spațiul public comun, cu zona de bucătărie, bar și dininig. Aici, în cei 250 de metri, pătrați ambele firme au spațiile generoase de relaxare sau își mută întâlnirile informale,” ne spune Ileana.

Birou-Apester&Cocycle_Roy-David_Designist11

Etajul al doilea înseamnă, de asemenea, și o priveliște wow asupra Tel Aviv-ului, de care te poți bucura ieșind pe terasa de 150 de metri pătrați. Îți spunem sincer că nu știm cum e să lucrezi aici, dar n-am ezita o secundă dacă ni s-ar propune s-o facem. 😉

Fotografii: Yoav Gurin, prin Roy David Architecture

One Comment

  1. Cred ca nimeni nu ar ezita daca cineva i-ar propune sa lucreze intr-un asemenea spatiu! 🙂 Imi place foarte mult cum au compartimentat salile de sedinte, acele autocolante pe peretii din sticla dau incaperii o personalitate aparte. Sa nu mai zic de zona de lounge. Si intr-adevar ar fi fost trist daca nu puneau pereti din sticla si pe etajul superior, cand ai o asemenea priveliste trebuie sa profiti pe deplin de ea.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog