Arhitectura e soră cu natura în casele anului 2019

Pentru noi, 2020 a venit cu o veste bună: suntem, pentru al doilea an consecutiv, partenerul media al Ordinului Arhitecților din România, filiala București (OAR-B)! Iar asta înseamnă că, în următoarele luni, îți vom povesti despre o mulțime dintre proiectele incluse în selecția Anualei de Arhitectură București 2019, festival organizat de OAR-B, care își propune să arate cât reușește arhitectura să influențeze, ușureze și înfrumusețeze viața urbană de azi. Abia așteptăm!

În 2019, Anuala de Arhitectură a inițiat programul “FORUM BUCUREȘTI”, care continuă și în 2020. Scopul este de a analiza oportunitățile de dezvoltare arhitectural-urbanistică a Capitalei din perspectiva europeană.

Prima pe listă: secțiunea arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale a Anualei, una dintre categoriile care au provocat cele mai multe pasiuni în redacție 🙂 . Ca urmare, ne-a fost greu să facem o selecție, însă ne-am rezumat până la urmă la doar 8 proiecte. Și ca să explicăm titlul: pentru fiecare dintre ele, natura, chiar și într-o formă urbană, este unul dintre elementele componente de bază – “curtea”, “grădina” și “terasa” sunt, probabil, cele mai răspândit cuvinte ale acestui articol 🙂 . Hai să le vizităm împreună!

Citește și: Stăm de vorbă cu dr. arh. Emil Ivănescu despre OAR și Anuala de Arhitectură București

Casa E+E (Ene+Ene Arhitectura) – premiul secțiunii

“O casă exact așa cum visați” a fost brieful minimal al competiției organizate de noul ansamblu rezidențial Dumbrava Vlăsiei, pentru care arhitecții Mihai Ene și Adela Ene au creat Casa E + E. Sună foarte roz și senin, însă realitatea s-a arătat mult mai capricioasă. Și asta pentru că libertatea completă pe care o implică un cartier nou poate reprezenta, de fapt, o presiune puternică: “Lipsa limitelor generează auto-cenzură, dezvoltarea conștientă a unui set de valori personale”, au explicat arhitecții.

Casa E + E are o suprafață de 280 mp și este înconjurată de pădure, străzi sinuoase și spații publice verzi cu o multitudine de forme și dimensiuni. Scopul proiectului a fost să nu invadeze natura și să păstreze contactul nemijlocit dintre ea și construcție, iar asta a dus la o casă liniară, tip “vagon”, compusă dintr-o succesiune de secvențe spațiale distincte, în care fiecare încăpere are acces către gradină.

Casa Syaa (Cumulus Architecture) – premiul secțiunii

Tot într-unul dintre luminișurile secrete ale Dumbravei Vlăsiei s-a ascuns și Casa Syaa, și ea premiantă a secțiunii. Arhitecții s-au lăsat inspirați de natura din jur și au gândit o casă din lemn, material arhetipal și prietenos cu locuirea. În plus, au ținut să păstreze coerența arhitecturală și au ridicat o construcție cu șarpantă, la fel ca cele două case vecine.

Geometria casei ne-a dus cu gândul la un joc al volumelor și unghiurilor drepte atent adaptate la forma parcelei pe care este așezată construcția. La interior, materialele calde, cromatica proaspătă, neîncărcată și amenajarea epurată a casei amintește de un chalet elvețian. Corpurile de iluminat statement, specifice proiectelor Cumulus, se impun în living.

Citește și: Când designul și ecologia fac casă bună. Și pasivă!

Casa individuală (Graphic Industrial) – proiect nominalizat

Terenul îngust, captiv între stradă și trei calcane și dominat de peretele lateral masiv, a determinat casa individuală creată de Graphic Industrial să își întoarcă profilul și să se întindă în adâncime: “o soluție liniară, în care volumul așezat cuminte de-a lungul calcanului vecin își asumă prezența acestuia și îl folosește drept fundal pentru terasă”, așa cum au explicat arhitecții.

Casa are o suprafață de 255 mp împărțiți în trei niveluri. Fațada îmbrăcată în cărămidă aparentă protejează ferm clădirea, ba chiar pare să “verifice” că e totul în regulă: cărămida aparentă se întinde și la interior. Datorită peretelui lateral vitrat de la parter, curtea devine parte vizuală a livingului. Mai sus, etajul rupe monotonia prin ritmul sacadat al volumelor, iar terasa cu luminator inclus este o extensie a curții prinsă în compoziția construcției.

Casa Sfinții Voievozi 16 (Melon Design Studio) – proiect nominalizat

Construcția care se întinde pe un lot de 152 mp, între calcane, are o istorie de peste 100 de ani și a fost extinsă și consolidată după bombardamentele din al doilea război mondial. Astăzi are trei niveluri și un pod unite de o scară spiralată, cu rotunjimi Art Nouveau.

Privarea de lumină naturală a fost una dntre marile suferințe ale proiectului – fațada principală este orientată spre nord, calcanele înalte înconjoară și umbresc lotul. Ca soluție, arhitecții au gândit un volum arhitectural cu o linie atipică, dar capabilă să permită însorirea încăperilor și totodată să ofere intimitate: salvatoare este curtea unde au fost configurate terase interioare care captează lumina la fiecare nivel.

Doja 36 (Tecon) – proiect nominalizat

Cu o siluetă “bine înfiptă” în pământ, proiectul Tecon, singurul plasat în Cluj-Napoca din lista noastră, urmărește “un gradient de intimitate de-a lungul unui traseu care te poartă “în față”, “sub”, “în spate”, “înăuntru” și “deasupra”, menține curgerea spațiului interstițial și oferă lumini, senzații și emoții de diverse intensități”, așa cum au povestit arhitecții.

Construcția pune în dialog robustețea pilonilor albi – “picioarele” clădirii – și suplețea elementelor metalice de legătură care îmbrățișează volumul central parțial texturat, parțial transparent.

Citește și: Povestea casei de vacanță gata în 10 luni!

Locuințe cuplate DEH (Studio A19) – premiul partenerului Wienerberger

Două case cuplate ca tipologie, diferite ca organizare și complementare ca expresie, așa cum se spune că sunt coordonatele unei perechi sănătoase 🙂 . Proiectul a fost planificat din interior spre exterior pentru că scopul principal a reprezentat cât mai mult spațiu funcțional în ciuda terenului de mici dimensiuni. Ca urmare, exteriorul este masiv, format din blocuri sculptate și supraetajate, acoperite de tencuială minerală.

Pe plan orizontal, volumele cresc în terase verzi de mușchi și flori sălbatice menite să recupereze terenul pierdut dintr-o curte prea mică.

Single-family home (Răzvan Bârsan + Partners)

Cât de smart poate fi casa ta integrată în natură? Și cât de coerentă poate fi o construcție compusă din două corpuri ridicate la momente diferite? Proiectul single-family home a urmărit răspunsurile ambelor întrebări prin intermediul noului corp, care găzduiește piscina, sauna și un jacuzzi la subsol și o cameră de zi cu dining și sală de sport la parter.

Proprietarii și-au dorit o casă smart, însă conectată la natură, așa că separările dintre grădină și construcție sunt subtile: cele două zone comunică prin suprafețe vitrate mari, materiale naturale, oglinda de apă, spațiul pentru luat masa în afara casei.

Casa T, Țegheș (B.E.T.A. BIROURI ASOCIATE DE ARHITECTURĂ)

O casă personalizată în mijlocul unui grup de case identice – a fost provocarea principală întâmpinată de arhitecții B.E.T.A. la Țegheș. Soluția a fost “o volumetrie obținută prin descompunerea unui paralelipiped și recompunerea prin glisarea spre exterior a corpurilor extrase”, așa cum au explicat ei. Se adaugă în ecuația construcției și recuperarea terenului pierdut la sol prin intermediul teraselor și balcoanelor – inclusiv a unei grădini suspendate la etajul 1.

La exterior, panourile traforate albe și cele din lemn natur permit jocuri de lumină care ierarhizează spațiile. La interior, organizarea este simplă, cu o distribuție cursivă, iar extinderea pardoselilor de lemn către exterior asigură continuitate pe cele trei niveluri ale casei.

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2019, Anuala de Arhitectură a inițiat programul “FORUM BUCUREȘTI”, care continuă și în 2020, cu scopul de a analiza oportunitățile de dezvoltare arhitectural-urbanistică a Capitalei din perspectiva europeană.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Arhitectura locuinței individuale” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2019 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Fotografii: Casa E +E, Casa SYAA, Locuințe cuplate DEH – arh. Cosmin Dragomir | Casa individuală – Călin Radu, Dan Enache| Casa Sfinții Voievozi – Radu Malașincu | Doja 36 – arh. Vlad Pătru | Single-family home – arh. Anatol Struna | Casa T, Țegheș – prin Anuala de Arhitectură

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed