Henri Matisse la tine acasă

Ei, bine, da! N-am greșit titlul. De câteva luni a devenit foarte posibil să aduci în propria casă o mică parte din universul celebrului pictor francez Henri Matisse. Ba chiar poți să stai la masă cu artistul care a semnat o lucrare pe care mai mult ca sigur o cunoști foarte bine – La blouse roumaine, unde ia noastră i-a fost muză. Grație strănepoatelor lui, Jean-Matthieu Matisse și Anne-Maxence, ne bucurăm de o primă colecție de veselă și obiecte de decor din ceramică, inspirate de faimoasa lucrare La Musique. Noua gamă a fost prezentată sub marca Maison Matisse și a fost realizată în colaborare cu tânăra artistă franco-poloneză Marta Bakowski.

Mic-dejunul e o artă! Nu-i așa?

Obiectele Maison Matisse au fost pictate și gravate manual, în atelierul unei familii de italieni din Toscana. Este și unul dintre cele mai vechi ateliere de manufactură artizanală din Peninsulă. O să recunoaști în obiectele delicate semnătura Matisse – culorile vii – galben, verde, oranj, albastru, dar și frunza de filodendron, ori detaliile grafice din îmbrăcamintea cântărețelor din opera pictorului.

Sticlele cu forme ondulate fac aluzie la chitara și trupurile femeilor. Colecția conține 16 obiecte – patru platouri, trei sticle, șase farfurii și o carafă. Iar dacă vrei să admiri adevăratul La Musique, tabloul din anul 1910 de la care a pornit povestea obiectelor de decor, îl găsești la Albright Knox Art Gallery, Buffalo, New York. Dar, până traversezi oceanul, îl descoperi, cu un click, aici!

În schimb, colecția de veselă La Musique e mult mai aproape și poate fi cumpărată online de pe site-ul Maison Matisse începând cu luna aprilie.

Citește și: Când 6 super muzee din lume pot dicta destinația ta de vacanță

Magnifique! Așa arată carafa din colecția <La Musique>  de la Maison Matisse.

Dacă farfuriile, sticlele și platourile au prețuri accesibile, începând de la 130 de euro până la 1.500 de euro, vazele Maison Matisse costă între 7.000 și 12.000 de euro, scrie revista Time. Și acestea arată cu adevărat spectaculos și au fost produse în ediții limitate – există numai 12 exemplare pentru fiecare dintre cele nouă modele colorate și pline de viață. Artiștii internaționali Ronan și Erwan Bouroullec, Jaime Hayon și Alessandro Mendini au lucrat la colecția de vaze.

Iar dacă tot am vorbit mai sus de prețuri, află că, în 2007, lucrarea “L’Odalisque, harmonie bleue” de Henri Mattise a fost scoasă la licitație de casa Christie’s la New York și adjudecată cu o sumă record – 33,6 milioane de dolari!

Deși ideea a apărut în urmă un deceniu, strănepoatele pictorului și-au dorit să facă totul ca la carte și nu au pornit proiectul până nu au obținut acordul tuturor moștenitorilor, stabiliți în Franța și Statele Unite. În plus, Jean-Matthieu Matisse și Anne-Maxence au ținut să sublinieze că nu fac obiecte de artă și nici nu au de gând să “inventeze” un nou Henri Matisse, ci vor doar să le ofere oamenilor posibilitatea de a simți și a se bucura de prezența pictorului.

Toate colecțiile Maison Matisse vor fi realizate în colaborare cu designeri și artiști contemporani. Anul acesta se anunță unul special, ținând cont că se împlinesc 150 de ani de la naștere lui Henri Matisse. Evenimentul va fi marcat și la Paris, unde se va deschide cea mai mare expoziție dedicată pictorului, la Centre Pompidou, în perioada 13 mai – 13 august.

Fotografi: Maison Matisse, pagina de Facebook

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed