Cum continui povestea unei case sau basmul unei amenajări luminoase

În 2014, arh. Eliza Yokina, Andrada Tărau și echipa lor (biroul de arhitectură SYAA) începeau să amenajeze un… basm. Mai bine zis, cadrul unui basm: etajul casei familiei T, compus din dormitoarele părinților și al celor trei copii, fata cea mare, fata mijlocie și fata cea mică. 🙂 Soluția cu care au împăcat toate gusturile și au adus la un numitor comun încăperile a însemnat mult alb luminos și diafan, puțină culoare și piese din lemn în nuanțe calde.

Trei ani mai târziu, arhitecții SYAA și-au reintrat în roluri și au continuat “basmul” amenajând parterul casei, spațiile de zi – livingul cu dining, bucătăria și grupul sanitar. De data aceasta, au adus povestea în contemporan și au mers la polul opus cromatic și al materialelor: tonuri de gri, care să “contrazică” lumina care năvălește prin peretele vitrat, metal negru și marmură, care “scad temperatura” design-ului cu tentă industrială fără să îl priveze de chic.

basmTotuși, tot ca într-un basm, parcă și piesele și accesoriile de mobilier au fost personificate. În living, de exemplu, fotoliile și canapelele se întind molatic, gata să te primească, măsuțele cu margini ridicate îmbrățișează protector orice ar fi așezat pe ele. 🙂 Magnetul tuturor privirilor, însă, – și asta este o ironie, pentru că piesa este îmbrăcată în tablă de metal – este șemineul masiv care exista încă de la construcția casei, de acum mai bine de 10 ani. Arhitecții SYAA au decis să-l integreze în noua amenajare, iar unghiurile lui drepte ne-au sugerat un stop ferm și bine plasat în discursul cu linii moi, rotunjite și cromatică blândă a încăperii 🙂 .

basm basm

Trademark al amenajărilor SYAA, corpurile de iluminat spectaculoase – majoritatea sori incandescenți Ginger, tot ca-ntr-un basm 🙂 – pun accente și în această amenajare în locuri strategice: lângă șemineu, deasupra canapelei, deasupra mesei din dining. Sunt simple, din metal, ceramică și lemn, deci nu atrag atenția privitorilor asupra lor, ci par să o acorde cu generozitate pieselor lângă care au fost așezate.

basm

Cei de la SYAA ne-au spus că instalarea tâmplăriei Jansen – Janisol Arte, mai ales izolația termică și pregătirea spațiului înainte de instalare, au fost principala provocare tehnică a amenajării. 

basmBucătăria mizează mai ales pe multiplele spații de depozitare, atât de necesare pentru o familie cu mulți membri, care gătește intensiv. Corpurile de iluminat, tot discrete ca look, unele dintre ele chiar mascate, organizează și aici zonele cheie ale camerei. Ne-au plăcut și jocul de nuanțe care marchează rolurile diferite ale dulapurilor și spațiilor de depozitare.

basm

Am fi preferat un lup care să se încrunte de pe plăcile ceramice în locul mistrețului pe care nu-l prea legăm de basmele obișnuite, dar trebuie să recunoaștem că ne-a hipnotizat colțul acela al camerei. 🙂 Cât să ne așezăm la masa minimală din bucătărie, făcută din oțel și montată direct între plăcile ceramice – a fost creată chiar de cei de la SYAA, ca să se potrivească lângă scaunele Menu.

basm

Corpurile de iluminat strike again! De data aceasta, de la Marset Scotch Club, tot circulare, din aceeași poveste cu oglinda.  

Noi am ajuns la sfârșitul basmului luminos de azi, dar revenim cu noi povești de amenajare 🙂 .

Fotografii: prin SYAA 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog