Cum a fost “țesută” contemporan povestea unui apartament dintr-o casă bucureșteană monument istoric?

Sunt case care îți taie răsuflarea și case în care te simți ca acasă, de cum intri pe ușă. Apartamentul de față ne-a pus în fața unei noi categorii, ce le contopește, wow-ul fiind continuat de cucerirea familiară a canapelei și uitatul nespus de lung în jur…  Atmosfera super cosy, stilul contemporan dichisit, cu elementele de decor prietenoase, detaliile și finisajele ce te poartă discret într-un trecut art-nouveau – toate întregesc această frântură de poveste bucureșteană, din zona palatului Ghica.

Bun venit într-o casă de la sfârșitul secolul XIX, monument istoric, și în apartamentul amenajat de arhitecta Rucsandra Popescu, de la Wright Design. Vă spunem, cu mâna pe inimă, că pe noi ne-a cucerit instant, pentru că are toate ingredintele unei apariții “de revistă”.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist69

O casă cu istorie a văzut de toate și, în mod sigur, a suferit multe transformări, îmbrăcând felurite înfățisări de-a lungul timpului. Nu știm cum era în secolul XIX, dar credem că astăzi este o căsuță fericită, cu haine contemporane realizate dintr-o combinație de texturi, o varietate de forme geometrice, culori neutre completate de accente vii și tablouri funky.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist53

Șemineul, poziționat la propriu în centrul atenției, a fost găsit la Focus, pe când canapeaua vine de la Divanissimi, iar sofa albastră de pe Vivre.
amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist44

Am ghicit că masa de dining, din stejar masiv, a fost realizată de Ciprian Manda. Pinderile din lemn sunt în stilul său inconfundabil.amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist59

Știam deja că Rucsandra este un povestitor iscusit, așa că am rugat-o să ne delecteze cu amănuntele și “picanteriile” amenajării. Să începem, căci nu mai avem răbdare! 🙂

Cum i-ai descrie pe proprietari?

Proprietarii sunt o familie tânără, dinamică, boemă, dar și surprinzător de pragmatică, și au fost foarte receptivi la ideile propuse. Am apreciat cel mai tare încrederea pe care mi-au acordat-o și curajul de a accepta o scară atât de prezentă prin densitatea “antracitului” ales (mă refer, desigur, la nuanță), prin asprimea metalului, și care nu pare neapărat prietenoasă tactil, dar, surprinzător, coagulează armonios spațiile pe verticală.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist71

Livingul și diningul sunt zonele cele mai îndrăgite de întreaga familie. Cărămida veche, șemineul, lemnul te îndeamnă la depănat experiențe de peste zi.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist41

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist46

“Parterul este și zona apartamentului reconfigurată față de structura inițială. Este format dintr-un hol deschis cu nod vertical (scara metalică), bucătărie, baie de serviciu și zona de dining plus living, pe care am încercat să le măresc cât se poate de mult și să le armonizez vizual cu scara-bibliotecă din spațiul de zi”, aflăm de la Rucsandra.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist60Amestecul de scaune diferite ca stil, textură și culoare creează un contrast jucăuș alăturate mesei sculpturale și comodei vintage găsite la Retros.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist51

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist64

Vedere a livingului și diningului de pe scara ce duce la mansardă.

Care este firul roșu al conceptului de amenajare?

Am pornit de la ideea că avem o casă-monument istoric și așa trebuie să rămână în ceea ce privește exteriorul. La interior, însă, abordarea apartamentului a fost cvasi contemporană, fără constrângeri de conservare a unor elemente valoroase, așa că am mizat pe un spațiu fresh, în care doar mozaicul de la intrare, pereții de cărămidă și volumul turnului existent să mai aducă aminte că imobilul a fost construit la sfârșit de secol XIX.

Am creat un decor cât se poate de luminos, în care punctele de contrast să se rezume la conservarea și cosmetizarea pereților de cărămidă originali, accentul să fie pus pe aspectul puternic al noii scări interioare; puțin design industrial – doar prin câteva elemente; simplitate și simplificare în ceea ce privește conturarea zonelor funcționale.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist27Colțul nostru preferat! Ne-au fermecat mozaicul Devon&Devon împreună cu secretaire-ul găsit la Antique și cuierul venit de la Combic.ro.amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist29

A fost nevoie să intervii în compartimentare?

Intervențiile au constat doar în câteva elemente ce au condiționat împărțirea pe zone a spațiului și mobilarea acestora, aspecte legate de instalații etc. Sunt bucuroasă că am reușit dilatarea apartamentului prin fluidizare și prin “topirea” pereților despărțitori din alăturările de tipul dormitor-baie sau living-dining-scară.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist8Mobila de bucătărie a fost făcută pe comandă și completată cu lavoar IKEA.
Mozaicul este tot Devon&Devon.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist7

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist6

Până și toaleta de serviciu de la parter a fost gândită în cele mai mici detalii, astfel încât să se asorteze cu mozaicul din hol, coșurile decorativ-funcționale de pe peretele scării și, bineînteles, să aibă și un strop de artă decorativă.

Din ce fază ai preluat tu amenajarea?

Am preluat proiectul din faza în care imobilul era deja consolidat, totalmente restructurat – am primit o așa-zisă pagină albă, pe care am putut s-o creionez. O singură excepție a făcut-o locul destinat scării, ce urma să facă legătura între cele trei niveluri ale imobilului (demisol, parter, mansardă), loc care era deja stabilit și asupra căruia, din păcate, nu am putut interveni. Astfel, configurația scării a fost gândită de mine și condiționată de spațiul pus la dispoziție de inginerul structurist (care este, totodată, și beneficiarul).

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist67amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist76 amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist78Scara-bibliotecă a fost gândită de Rucsandra și realizată la comandă de către Sudometal. Coșurile prinse ingenios pe peretele de cărămidă originală vin de la H&M Home și creează o instalație super decorativă
amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist42amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist80

“Scara este tratată pe întregul ei parcurs ca o bibliotecă – veselia din culoarea cărților și a obiectelor decorative îndulcind puțin asprimea de tăciune a metalului, ce se încolăcește și se înfoaie ca o fustă plisată din tablă vopsită,” ne povestește Rucsandra.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist75amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist79Tablourile funky animă fiecare zonă a casei.
amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist36

“Turnul este accentul care marchează intrarea în imobil și, deopotrivă, amplasarea scării. Aș zice că, intuitiv, te aștepți ca acolo să găsești articulația verticală a casei”, ne spune arhitecta.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist32Sub acest turn, la mansardă, Rucsandra a creat un colț de citit și relaxare.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist38Cum ai distribuit zonele apartamentului?

Vorbim despre circa 60 de metri pătrați pe nivel, în total o suprafață utilă de aproximativ 180 de metri pătrați. Am creat amenajarea cu zone diurne care să comunice cât se poate de fluent, având în vedere planimetria casei existente, de tip vagon, iar zonele nocturne trebuiau separate pe niveluri diferite pentru părinți și, respectiv, pentru copil și oaspeți/zona rezervată bonei. Astfel, am obținut casa sandwich: cu zona de living, dining, hol deschis cu scară și bibliotecă, bucătărie și baie de serviciu la parter – ca umplutură între demisolul părinților și etajul mansardat al copilului, cu un colț de lectură așezat strategic, sub turn.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist23 Tapiseria black&white cu oițe simpatice a fost găsită la Nordic Design.amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist21Un dressing este binevenit întotdeauna, cu atât mai mult cu cât poate fi personalizat jucăuș pentru cei mici. 🙂
amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist15Dormitorul băiețelului în vârstă de un an a fost amenajat în stil nordic IKEA, cu decorațiuni de la ZARA Home și un tablou autentic contemporan semnat de artistul Constantin Piliuță.
amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist18amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist3 Baia aferentă camerei băiețelului a fost locul de joacă al Rucsandrei, folosind finisaje vesele și accente de culoare.amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist4

 Care au fost părțile cele mai problematice ale amenajării?

Cea mai dificilă sarcină a fost menținerea în buget și asta a însemnat schimbarea unor opțiuni inițiale de design. Este lăudabil că, pe parcurs, am distribuit efortul financiar, împreună cu proprietarii, în câteva elemente majore de interes, care nu puteau fi decât autentice și de impact.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist13

Tot la mansardă se află și camera de oaspeți, ocazional folosită de bonă.
Fotoliul vintage vine de la Retros.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist2 Baia matrimonială, singurul spațiu fotografiat de la demisol, zona destinată părinților. Știm de la Rucsandra că dormiorul comunică liber cu baia, tocmai de aceea toaleta și dușul stau ascunse în spatele peretelui cu lavoarele. Cele două lavoare sunt așezate pe fundalul ceramicii decorative și pe blatul semnat de Ciprian Manda. 

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist5

Ne despărțim cu greu de Rucsandra și de acest apartament, căci am vrea să auzim în fiecare seară, înainte de culcare, stând lângă șemineu, câte o nouă poveste cu happy end despre casele vechi de peste un secol ale orașului. Sau doar cum pocnesc lemnele și ne lăsăm învăluiți de căldură, cu ochii plimbându-se vrăjiți peste umbre și detalii. Ne ridicăm visători de pe canapea și, încercând să ne revenim din vis, mai admirăm un detaliu în drum spre ieșire.

amenajare-casa-GT_Rucsandra-Popescu_Designist49

Fotografii: prin Wright Design

13 Comments

  1. Geanina

    De unde au fost achizitionate corpurile de iluminat?
    Contemporan, luminos, open house- minunat

  2. Gabriela

    Unde mai precis este de gasit Nordic Design?

  3. Rucsandra

    In majoritatea cazurilor corpurile de iluminat au fost achiziționate online!

  4. si pe mine m-ar interesa!

  5. Foarte frumos!

  6. Florin

    In living ce este montat? Parchet laminat/lemn sau gresie?

  7. Rucsandra

    @ Florin: parchet masiv/ Montaj diagonal
    @ Gabriela, Ileana : Rafa Kids: http://www.rafa-kids.com/shop/category/bed-linen/

  8. Florin

    Gresia din baia mica de unde a fost cumparata? Sau este mosaic?

  9. Rucsandra

    Mosaic si in baia mica

  10. Octavian

    ce retragere au picioarele masei din living fata de marginea blatului din lemn masiv?

  11. Victor

    Buna . Felicitari pentru proiect.
    Oglinda cu acea curea din piele de unde se poate achizitiona.
    Va multumesc anticipat!

  12. Andreea

    Cu ce sunt vopsite scarile?

  13. Designist

    Scara este din metal, după cum rezultă din povestea noastră, și a fost realizată la Sudometal.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed