E mic sau întunecos? Albul spațios intervine salvator.

Potrivit unui studiu Eurostat publicat în 2015, România are cele mai mici locuințe din spațiul european, cu o suprafață medie de doar 40 mp în mediul urban, în vreme ce media Uniunii Europene este de 90 mp în orașele mari. Totuși, e de înțeles de ce vrei să ocolești atât de răspânditele apartamente mici – sunt adeseori întunecoase și dificil de amenajat. Asta nu înseamnă că nu există soluții salvatoare, care să-ți dea impresia unui decor mai spațios și mai luminos.

savana

Livingul în stil scandinav în care ți-am spus că ne-am muta chiar mâine nu are o suprafață extinsă, dar pereții și tavanul vopsiți în alb îi dublează luminozitatea și, ca urmare, parcă îi sporesc și dimensiunile. Cu siguranță, la asta contribuie și amenajarea minimală, care lasă spațiul să respire. 

În cel de-al treilea episod al serialului #MagiaAlbului feat. savana o să-ți povestim despre una dintre cele mai la îndemână soluții: albul care acoperă pereții, lărgește vizual spațiul, îi dă adâncime și multă lumină scenografică. Actorul din rolul principal este membru important al familiei de alburi savana: e vorba de vopseaua savana superlavabilă superalbă Alb spațios, ideală pentru spațiile mici datorită tehnologiei 3D Alb care crește luminozitatea.

savana

Nimic nu spune “spațiu mic” mai clar decât un studio studențesc. L-am descoperit pe cel de mai sus în Ucraina, la Odessa: are doar 17,3 mp, iar biroul Fateeva Design, care s-a ocupat de amenajare, a reușit să încorporeze în el o zonă pentru dormit, un birou, o bucătărie și o baie. Spațiul pare mai luminos datorită pereților și tavanului complet albe. 

Iar când spunem tehnologie 3D, nu exagerăm. Cele trei ingrediente active ale vopselei savana Alb spațios –  pigmentul de alb, cristalele de marmură cu maximă strălucire și agenții optici – creează efectul de intensificarea luminozității și sporesc strălucirea suprafețelor.

savana

O baie mică nu este o surpriză. Iar dacă proprietarii o numesc “baia mică de la parter”, nu mai e niciun dubiu 🙂 . Pe cea de sus am găsit-o într-o casă  din centrul Bucureștiului, în care arhitecții de la Beros Abdul au ales să vopsească în alb și cărămida aparentă, și pereții care nu sunt expuși apei, cât să “încălzească” un pic spațiul și prin textură.

savanaChiar dacă suntem într-un apartament suedez, nu într-unul românesc de dimensiunile celor de care ți-am spus mai sus, bucătăria cu loc de luat masa nu pare prea mare. Dacă e însă și albă de sus până jos și de la dreapta la stânga, înseamnă că i-ai dat suficientă energie și pentru un preș în tonuri vii. 

Probabil că n-ai mai folosit din școala generală formularea “albă ca zăpada”, dar trebuie să știi că, dacă vorbești de savana Alb spațios, nu sună ca o exagerare deloc. Asta pentru că vopselele albe de la savana conțin dioxid de titan de cea mai bună calitate de la cel mai mare producător global, Chemours, care le dă o nuanță ușor albăstruie, foarte luminoasă și intensă, exact ca omătul proaspăt așternut.

savana

Știm că în spațiile reduse detaliile cântăresc mai mult. Așa că un dormitor mic, dar foarte luminos, un pat cu o tăblie à la française și așternuturi asemenea, s-ar putea să fie îndeajuns.

savana

În apartamentul bucureștean amenajat de Daac Studio prin arh. Alexandra Cosma totul comunică liber – pe holul care începe de la “încăperile pisicii”, trece prin mica bucătărie și ajunge la bovindoul din celălalt capăt – iar conversația rămâne cursivă cu ajutorul dialogului alb spațios-lemn.

Trecem acum și la detaliile funcționale: poți să aplici savana Alb spațios pe pereții interiori și pe tavan (gleturi, gips-carton, tencuieli de var şi ciment, beton şi alte suporturi minerale), iar acoperirea este de 14 – 16 m2/l/strat (în funcție de tipul suportului și de modul de aplicare). Poți folosi pensula, rola sau pompa airless, în două straturi, și ai nevoie de 2-6 ore pentru reacoperire.

savanaLa final, ne-am permis o extravaganță: nu mai suntem în clasicul apartament mic, ci pe scara interioară a unei case amenajate de arhitecţii de la 441 Design Studio. Nu foarte largă, însă cu extra luminozitate dată de culoarea albă și de balustradele de sticlă. 

Momentan, ne oprim aici cu discuția despre albul spațios. Totuși, serialul Magia albului continuă ? . Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele episoade.

Fotografii: living în stil scandinav și bucătăria în stil suedez: prin alvhemmakleri.se / studio studențesc: Andrey Avdeenko / apartament Beros Abdul: prin Christian Beros și Esenghiul Abdul / spațiu deschis, dormitor mic: unsplash.com / apartament Daac Studio: Andrei Mărgulescu / casa 441 Design Studio: Andreea Iancu (prin 441 Design Studio)

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed