Design cu limbaj: suntem într-un apartament bucureștean care vorbește despre lumină, o pisică și un acvariu

Se spune că, în timp, membrii unui cuplu ajung să-și împrumute gesturile și mimica atât de profund că încep să semene. La fel se spune și despre stăpâni și animalele de companie, care, cu vremea, capătă reacții și atitudini asemănătoare. Atunci de ce să nu se întâmple la fel și cu oamenii și noile lor case? Nu în timp, ci chiar de la începutul întâlnirii 🙂 . Să aibă un limbaj comun, în care să se vadă clar pasiunile și preferințele și care să le “asorteze” personalitățile. La asta ne-am gândit când am văzut noul proiect de amenajare semnat de Daac Studio prin arh. Alexandra Cosma – un apartament bucureștean care vorbește mult despre lumină, materiale naturale, cărți, un acvariu și despre “reședința” pisicii.

limbajLampa-pălărie este tot mai prezentă în amenajările din România – o să-ți povestim mai multe despre ea curând. Chapeau! 🙂

“Proiectul este un apartament de 82 mp amenajat pentru o tânără familie, fiecare dintre cei doi aducând cu sine ceva drag. Ea are o pisică, el un acvariu de pești. Amândoi sunt pasionați de vin. Dorința nostră a fost să le înțelegem personalitatea, modul de viața și hobby-urile și să gândim un spațiu modelat de către toate aceste lucruri. Și-au dorit un design minimalist, dar și cald, aerisit și funcțional. Validarea propunerii nostre de amenajare a venit la câteva luni de la terminarea proiectului, când ne-au spus: “ne simțim bine în casa noastră”. Pentru noi a însemnat o confirmare 🙂 ” , ne povestește arhitecta, Alexandra.

limbajȘi când ți-am spus despre lumină și căldură ca elemente ale amenajării, ne-am gândit mai ales la cromatică. Totul începe de la alb, baza care luminează încăperile, se continuă cu texturile naturale ale ușilor, parchetului, fronturilor de mobilier și culminează cu galbenul din living și bucătărie, care crește temperatura cromatică, și albastrul sau griul ca accent de culoare care contrabalansează.

limbajCa să se simtă și un pic din spiritul urban al Bucureștiului, Alexandra a ales suprafețe cu aspect de beton și textura de piatră aparentă pentru peretele din spatele televizorului. Și așa a apărut una dintre combinațiile noastre preferate, despre care ți-am tot spus: galben-gri 🙂 .

limbaj Îți ziceam mai sus despre acvariul lui cu pești – pe lângă valoarea sentimentală, și-a găsit locul în apartament și ca delimitare între living și bucătărie, o piesă centrală acvatică 🙂  .

limbajDiningul capătă cel mai elegant loc al casei – zona supraînălțată a livingului. Ne place mult colțul acesta: lumina, bancheta care continuă discret comoda pentru televizor, rafturile metalice abia schițate de pe peretele de piatră aparentă și măștile pentru calorifere cu rafturi incluse deasupra 🙂 . 

limbajAmenajarea bucătăriei a venit la pachet cu niște provocări pentru arhitectă și asta din cauza dimensiunilor mici și a formei neconvenționale trapezoidale, care au cerut, firește, corpuri de mobilier custom. În capătul bucătăriei, micul bovindou deschide și aerisește spațiul.

limbajLumina joacă și în bucătărie un rol important: faianța galbenă, corpurile de iluminat mascate de deasupra blatului de lucru, ba chiar și lemnul de stejar pun sub reflector întreaga încăpere. Motivul limbajului comun se repetă și aici: geometria plăcilor de faianță este replicată de grafica de pe fețele dulapurilor. Interesant!

limbaj Dormitorul virează gama cromatică spre albastrul calm de care îți spuneam mai devreme. Atât de calm că nu avea cum să nu-l atragă și pe cel mai comod dintre locatari 🙂 . Alexandra a gândit placajul cu lemn din zona patului ca baldachin sugerat – drapajele sunt înlocuite de șirurile de corpuri de iluminat.

limbajDincolo de zona retrasă, în penumbră, unde se află patul, dormitorul mai are și o zonă luminoasă, cu o treaptă mai sus, care primește un birou de lucru și o măsuță de toaletă. 

“Am încercat să folosim cât mai eficient spațiile pentru a oferi locuri de depozitare, atât de necesare unei locuințe. Un exemplu este masca de calorifer, care, pe lânga faptul că ascunde radiatorul, își folosește lateralele pe post de dulap de pantofi”, ne-a spus Alexandra.

limbajÎntr-una dintre cele două băi tronează un lavoar de beton custom made realizat de Stefan Zwart.

limbajUltimul colț pe care ți-l arătăm, dar nu cel din urmă, este zona supranumită de arhitectă “încăperile pisicii”. Pentru că da, sunt mai multe:

“Un mic culcuș, locuri de cățărat, trunchiuri de mesteceni pe care să își ascută gheruțele și un loc pentru mâncare compun mica “reședință” a pisicii. Cum nu a fost foarte comunicativă cu noi, presupunem că se bucură și ea de noul ei domeniu”.

Nu știm dacă-i așa sau nu, dar noi sigur ne-am bucurat de vizita prin noul ei apartament :).

Fotografii: Andrei Mărgulescu

One Comment

  1. Anca Popa

    Oamenii care iubesc animalele au suflet bun si, se pare, si gust la amenajari interioare, ha, ha!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog