Expoziția DeltaCraft design + meșteșug la Vienna Design Week

Dacă ajungeți la Viena până pe 4 octombrie, e de mers la expoziția DELTACRAFT design + meșteșug, prezentată în cadrul Vienna Design Week 2015, la sediul Centrului Cultural Român din Viena. Tot vă recomandam săptămânile trecută să nu ratați Vienna Biennale, cu  Mapping Bucharest și expozițiile de arhitectură și design vizitate de noi. Ca să vedeți cum Viena a devenit epicentrul artelor și proiectelor creative made in Romania toamna asta, Bienala se încheie și ea tot pe 4 octombrie.

1Delta Craft - Vienna Design Week - Designist

În cadrul vernisajului DELTACRAFT design + meșteșug, de ieri, 27 septembrie, a fost prezentă directoarea Vienna Design Week, Lilli Hollein, care a subliniat importanța proiectelor de design colaborativ cu meșteșugari tradiționali, acesta fiind unul dintre punctele principale de focus ale colecțiilor prezentate în cadrul evenimentului de design de la Viena:

“Am fost foarte curioasă când am întâlnit echipa proiectului la București, în primăvară, când au prezentat proiectul în cadrul Romanian Design Week și am considerat că este o oportunitate să avem colecția, care la vremea respectivă era în stadiul de proiect, în cadrul Vienna Design Week. Ne bucurăm de prezența DeltaCraft si a echipei proiectului. Acest tip de colacție ne interesează cu precădere pentru evenimentul nostru”, a arătat Lilli Hollein.

4Delta Craft - Vienna Design Week - DesignistDELTACRAFT se traduce prin înțelepciunea, experiența, răbdarea și simțul estetic a 10 meșteșugari din Deltă: Toader Calciu (Isaccea), Paraschiva Gălățeanu (Jijila), Paraschiva Constantin (Vișina), Florica Arion (Luncavița), Jenica Nicolae (Mahmudia), Mircea Ghincu (Vișina), Florian Toma (Agighiol), Costel și Verginica Crimschi (Letea), Constantin Moise (Greci), Gabi Iaba (Sulina), care au lucrat împreună cu designerii Ana Botezatu, Ciprian Manda și Pop Emese și sub îndrumarea curatorilor Marlene Stanciu și Mihai Sibianu.

Rezultatul? Ansambluri conceptuale și utilitare armonios și meticulos construite care exprimă obiceiurile și tradițiile comunităților deltaice.

2Delta Craft - Vienna Design Week - Designist

“Conceptul colecției este o reprezentare simbolică a separării magico-religioase a sacrului de profan. Obiectele funcţionează ca suport pentru tehnicile și abilităţile meșteșugărești din Delta Dunării, precum și pentru materia primă din această zonă. Ele sunt ilustrative pentru resursele naturale locale, procurarea hranei şi puterea comunitară, memoria locului și transferul de înţelepciune”, a spus Marlene Stanciu, unul dintre curatorii colecției.

“Conservarea patrimoniului natural și a patrimoniului cultural se împletesc, credem noi, în inițiativa DeltaCraft: crearea unui mecanism de colaborare între meșteșugarii din Delta Dunării și designerii de obiect contemporan aduce, pe lângă beneficiile materiale pentru comunitățile implicate și beneficii în ceea ce privește presiunea din ce în ce mai accentuată asupra resurselor naturale din Delta Dunării. Crearea acestul “display” al resurselor, tradițiilor și culturii Deltaice care se numește DeltaCraft și prezentarea lui lumii sperăm să contribuie la eforturile de protejare și conservare a Deltei și a comunităților ei”, a arătat Loredana Pană, coordonator de proiecte, Ecopolis.

Cele 13 obiecte vor fi prezentate și în București în această toamnă.

3Delta Craft - Vienna Design Week - Designist

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis împreună cu KraftMade și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea (ICEM) și-au propus promovarea și valorificarea patrimoniul material al Deltei Dunarii prin aducerea meșteșugurilor deltaice în designul de obiect contemporan. DeltaCraft este un proiect destinat, pe de o parte, găsirii de soluţii sustenabile pentru integrarea pe piaţă a unor meșteșugari din această regiune, iar pe de alta, de a evidenţia unicitatea ţinutului apelor Dunării prin apel la istorie și cultură, memorie și simţuri.

Participarea expoziției DELTACRAFT design + meșteșug la Vienna Design Week a fost posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

Proiectul este cofinanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed