Primul scaun cu rotile din lume printat 3D! Sau cât de multe pot face designul și tehnologia în viața de zi cu zi.

Inspirați de secțiunea de design hibrid de la Romanian Design Week, am început să căutăm exemple internaționale care să ne ajute să definim cât mai bine termenul. Astfel, dacă în expoziția de la Piața Amzei colaborările între designeri sau mixul de design & tehnologie au conturat această secțiune specială, acum ne oprim la un exemplu în care mai multe discipline ale designului au conlucrat la crearea unei noutăți la nivel mondial: primul scaun cu rotile printat 3D – Go, by Benjamin Hubert, Layer & Materialise.

A fost lansat în mai, la Clerkenwell Desing Week, pe când la noi se pregătea Romanian Design Week.

Benjamin Hubert

Go, proiectat de genialul Benjamin Hubert – designerul britanic care realmente ne-a vrăjt cu fiecare lansare, reprezintă inovația care schimbă vieți. Căci cercetarea înainte de proiectare a însemnat analizarea tututor problemelor celor care folosesc scaunul cu rotile, prin ore de discuții în care fiecare a explicat ce e nevoie să fie îmbunătățit. Dezvoltarea conceptului, în cele mai mici detalii, a durat doi ani (!).

Layer este o companie dedicată soluțiilor inovatoare care transformă interacțiunea dintre utilizator și obiectul de design; iar Materialise este liderul mondial în printarea 3D.

compare GO-2 GO-3 if_17052016_ wheechair_connectors

Marea schimbare de perspectivă, pe lângă suplețea produsului și kilogramele în minus pe care le implică aspectul high-tech minimalist, sunt părțile printate 3D ale scaunului, ce pot fi adaptate nevoilor fiecărui utilizator. Șezutul este printat 3D din rășină și are prevăzut un sistem anti-șoc (TPU), iar structura este din titan (cel mai rezistent material), tot printat 3D, pentru a fi de fiecare dată adaptat lumgimii picioarelor și caracteristicilor medicale.

Roțile au în componență fibră de carbon, tot pentru a fi foarte light & rezistente, iar mănușile care ajută propulsia arată ca un fashion icon futurist.

GO-9GO-detail-7 GO-app

Go este, în momentul de față, un prototip, pe care compania Layer dorește să-l introducă pe scară largă în viața celor care folosesc astfel de scaune. Însă vine însoțit de un app – Go app, prin care utilizatorii intervin în procesul de design. Pe lângă șezutul și suportul care sunt made to measure, pot adăuga noi elemente, schimba culoarea etc.

Este doar o întâmplare că vorbim acum de un scaun cu rotile. Focusul rămân tehnologia și designul, care împreună schimbă felul în care interacționăm cu obiectele de care avem nevoie în viața de zi cu zi. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, piesele printate 3D și intervenția utilizatorului în procesul de design vor fi norme ale designului contemporan sau, cum îi spunem acum, hibrid.

GO-detail-2 GO-detail-9 GO-Gloves-1

Să mai insistăm un pic asupra mănușilor, ce vin în culoarea aleasă de tine și care foloseesc un sistem unic ce ajută propulsia, asigurând și aderența perfectă pe jantele scaunului, pentru a preîntâmpina dificultățile și micile accidentele.

Știați că:

  • majoritatea celor care folosesc scaunul cu rotile fac artrită în zona umerilor?
  • sau că, pe o suprafață umedă, scaunul devine și mai greu de propulsat?
  • sau că mulți utilizatori s-au plâns de faptul că suportul pentru picioare îi condamnă la poziția de “pinguin” a tălpilor, aduse la interior?

GO-Gloves-2 Pattern-ul mănușii îl reia pe cel al janteiGO-Gloves-3

GO-Gloves-4GO-Gloves-5GO-1 Picioarele stau acum drepteGO-8 Prototypes

O altă inovație este legată de timpul producerii unui scaun Go, printat 3D, perfect adaptat cerințelor utilizatorilor: durează doar 2 săptămâni, spre deosebire de scaunele clasice cu rotile, unde aștepți între 6 ș 8 săptămâni.

PrintMade to measureGO-detail-8 GO-detail-10

Câteva fotografii din procesul documentării:

Go-research-1 Go-research-2

Fotografii: prin Layer

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed